G4Media.ro

O probă de solidaritate: Politicienii germani resping eventuale privilegii pentru cei vaccinaţi

Sursa foto: Nikolaus Bader/Pixabay

O probă de solidaritate: Politicienii germani resping eventuale privilegii pentru cei vaccinaţi

Germanii s-au săturat de pandemie. După aproape un an de restricţii, cei mai mulţi îşi doresc revenirea la normalitate. Cu atât mai mari sunt speranţele faţă de efectele vaccinului, speranţe pe care ministrul federal al Sănătăţii, Jens Spahn, le-a temperat imediat. Obţinerea imunităţii colective va deveni posibilă, cel mai devreme, în toamna anului 2021. Spahn a apelat la solidaritatea celor vaccinaţi cu cei care nu au fost vaccinaţi şi a exclus privilegiile pentru cei imunizaţi. Ceea ce asigură supravieţuirea acestei societăţi este grija reciprocă, afirmă cu convingere Spahn.

Dar pandemia a dovedit şi că aceasta este fragilă. De exemplu, în faza aşa-numitului lockdown light, deşi se impusese reducerea contactelor, centrele comerciale erau supra-aglomerate. La coadă pentru vin fiert se aşezaseră nu doar cei care neagă existenţa virusului.

Omul este, evident, o fiinţă socială. Ceea ce se reflectă în interacţiunile sociale, chiar dacă acestea implică periclitarea celorlalţi sau chiar a propriei persoane. De ce să reacţioneze altfel persoanele vaccinate? Cu atât mai mult cu cât pericolul pentru propria persoană dispare. Un simplu apel la solidaritate nu mai are niciun efect. Cu atât mai puţin clar este ce înseamnă concret solidaritatea într-o societate care mizează pe individualism, într-un sistem social care se alimentează din consum, şi nu din renunţare.

Încasări pentru reducerea datoriilor provocate de coronavirus

Anja Brockmann
Anja Brockmann

În Germania, cinci milioane şi jumătate de oameni lucrează în sistemul medical. E justificat că vor fi vaccinați mai repede decât ceilalţi. Ar fi lipsit de solidaritate dacă anumite companii aeriene i-ar transporta preferenţial? Nu merită, de exemplu, personalul medical, după un an atât de obositor, să se relaxeze două săptămâni în concediu? Şi nu ar reprezenta un semn de solidaritate europeană sprijinirea financiară a insulelor din Marea Mediterană, care sunt extrem de dependente de turism şi a căror populaţie riscă să sărăcească?

Un sfert din populaţia Germaniei (adică peste 20 de milioane de oameni) este format din persoane de peste 65 de ani care vor fi vaccinate preferențial. Mulţi dintre aceşti oameni sunt în formă şi s-au bucurat, statistic vorbind, în ultimii ani şi mai mult de mişcare, concediu şi cultură. Ar fi lipsit de solidaritate dacă aceştia ar asigura veniturile necesare pensiunilor şi hotelurilor, teatrelor sau cluburilor sportive şi i-ar scuti astfel pe contribuabili de acest lucru, care finanţează practic sectoare întregi?

Privilegii pentru turiştii vaccinaţi?

Nu există răspunsuri simple la aceste întrebări. Dar politicienii trebuie, cel puţin, să ofere soluţii. Trebuie, de exemplu, să decidă ce cântăreşte mai mult: libertatea antreprenorială sau interdicţia de a discrimina. Politicienii germani nu au voie să se oprească la graniţele statului. Vor exista o mulţime de state care, fie şi numai datorită numărului redus de locuitori, vor obţine mai repede imunitate faţă de Germania cu 83 de milioane de cetăţeni. Israelul este un exemplu, dar şi Marea Britanie, Bahrain şi chiar micile state ale Europei vor depăşi în curând Germania din acest punct de vedere. Ele vor reporni motoarele economice şi vor redeveni mobile spre dezavantajul economiei germane.

Statele care au început vaccinarea
Statele care au început vaccinarea

Dacă Germania nu acordă niciun privilegiu celor vaccinaţi, atunci cum vor fi trataţi cei imunizaţi în alte state? Economia germană nu va fi încântată să constate că turiştii şi oamenii de afaceri vor ocoli destinaţiile de aici. Lobbyiştii vor lua cu asalt sediul Cancelariei Federale. Dar nu se va putea impune un regim preferenţial pentru străinii vaccinaţi, atât timp cât germanii trebuie să renunţe ei înşişi la privilegii din motive de solidaritate.

Probă de rezistenţă pentru multe prietenii

Nu doar politicienii trebuie să găsească răspunsuri, ci fiecare familie din Germania. Pentru că în fiecare familie va exista o persoană care a fost vaccinată, iar ceilalţi vor trebui să aştepte. La fel şi în cercul de prieteni. N-ar fi realist să credem că întâlnirile private vor avea loc doar între cei vaccinaţi. Pe cine să invit, aşadar, la masă? Cu cine să joc mai degrabă cărţi – cu cei vaccinaţi sau nevaccinaţi?

Pentru multe prietenii, coronavirusul va deveni o probă de rezistenţă. La fel ca pentru societate în ansamblul ei. Temporar va exista o divizare între cei vaccinaţi şi cei care doresc să fie vaccinaţi. Politicienii trebuie să vorbească deschis despre aceste aspecte pentru a nu le permite populiştilor să câştige teren. Tocmai în anul alegerilor parlamentare şi la finalul mandatului cancelarei Merkel, o astfel de situaţie ar fi fatală.

Sursa: Deutsche Welle

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Și erau unii care visau sa schimbe hostelul cu 5*****. Măcar o bormașina bonus pentru YESMANI!

  2. E corect sa nu existe diferentieri atat timp cand nu exista vaccin pentru toata lumea. Dar cand vaccinul va fi in cantitati suficiente pentru toti nu cred ca cei nevaccinati vor putea reclama faptul ca nu vor fi acceptati intr-un tren, avion, restaurant, sala de sport, teatru, stadion, etc , etc unde patronul sau organizatorul va prefera sa aiba ca si clienti doar vaccinati si sa functioneze la 100% din capacitate decat sa functioneze la 30, 40 sau 50 % si cu masuri de igiena riguroase doar ca sa intre si nevaccinatii. De ce ar face-o ? Iar asta va fi o realitate pana in momentul in care pandemia va fi declarata oficial incheiata.

  3. mai vedem solidaritatea ghertzoilor mai incolo! deocamdata e abureala!

  4. Pentru cei care aveau vise erotice ca cei care nu pot sa se vaccineze imediat cum vine vaccinul vor fi incuiati in casa 🙂 🙂

  5. Privilegii pentru vaccinați? Ce tâmpenie absoluta sa folosești acest termen.
    Restricțiile anti-epidemie nu sunt un moft, au un scop precis bazat pe știință. Dacă cei vaccinați nu transmit virusul nu are nici un sens, științific, sa-i obligi la aceleași restricții.
    Dimpotrivă, ar trebui lăsați sa muncească, sa repornească economia, să meargă la scoală etc.
    In plus, ar fi o motivare excelenta pentru cei care nu vor sa se vaccineze.

  6. HAHAH! Double speak orwelian: „privilegiile” sunt de fapt drepturi. Ce natie de kkt.

  7. HAHAH! Double speak orwelian: „privilegiile” sunt de fapt drepturi. Ce natie. Acelasi sange autoritar din 1933 incoace.

  8. Si cat tine imunitatea data de vaccin? 12 luni? Dupa care nu te mai urci in avion? Si daca apare o alta tulpina de corona? ( au aparut deja). Astepti pana la urmatorul vaccin? Isteria asta este generata doar de frica!