G4Media.ro

O nouă mutație a virusului Sars-Cov-2 care provoacă un număr sporit de…

O nouă mutație a virusului Sars-Cov-2 care provoacă un număr sporit de infecții este urmărită cu atenție în Marea Britanie

La ora actuală, Delta este varianta dominantă în Regatul Unit, dar cele mai recente date oficiale sugerează că 6% din cazurile Covid care au fost secvențiate genetic sunt al unei variante derivate din cea dominantă.

AY.4.2, pe care unii o numesc “Delta Plus”, conține mutații care ar putea oferi avantaje supraviețuirii virusului. La ora actuală se fac teste pentru a înțelege cât de mare e amenințarea reprezentată de această mutație.

Experții spun că este puțin probabil să se răspândească mult mai rapid sau să scape de vaccinurile actuale.

AY.4.2 nu este considerată deocamdată o variantă de îngrijorare sau o variantă în curs de investigare – categoriile atribuite variantelor și nivelul de risc asociat acestora.

Există mii de tipuri diferite – sau variante – de Coronavirus care circulă în întreaga lume. Virusurile fac mutații tot timpul, deci nu este surprinzător să apară noi versiuni.

Varianta Delta originală a fost clasificată ca o variantă de îngrijorare în Marea Britanie în mai 2021 după depășirea variantei Alpha pentru a deveni tipul dominant de Coronavirus în circulație. Experții au identificat AY.4.2 în iulie 2021.

Această ramură a variantei Deltei a crescut lent de atunci. Până în prezent, nu există niciun indiciu că este considerabil mai transmisibilă ca urmare a acestor schimbări, dar este ceva ce studiază experții.

„Este potențial o tulpină marginală mai infecțioasă. Nu este comparabilă cu ceea ce am văzut cu Alpha și Delta, care erau cu 50 până la 60% mai transmisibile. Deci vorbim despre ceva destul de subtil aici și care este în prezent în curs de investigare. Este probabil să fie cu până la 10 la sută mai transmisibilă”, a declarat la BBC profesorul Francois Balloux, director al Institutului de Genetică al University College Londra.

„Este bine că suntem conștienți. Este excelent că avem facilitățile și infrastructura la dispoziție pentru a vedea orice ar putea fi puțin suspect. În această etapă aș spune să așteptați, nu vă panicați. Ar putea fi ușor, subtil mai transmisibilă, dar nu este ceva absolut dezastruos, așa cum am văzut anterior”, a adăugat el.

La ora actuală media zilnică a infecțiilor este de circa 45.000 în Marea Britanie (la o populație de aproape 67 de milioane), iar a deceselor de Covid de circa 125. Rata vaccinării populației de peste 12 ani este de 86% cu prima doză și 79% cu a doua doză.

Sursa: BBC

Foto: captură video BBC

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter