G4Media.ro

O nouă inițiativă majoră a UE: șefa Comisiei Europene vrea construirea unei…

sursa foto: TSMC

O nouă inițiativă majoră a UE: șefa Comisiei Europene vrea construirea unei industrii europene a chipurilor. ”E o chestiune de suveranitate tehnologică, suntem dependenți de cele fabricate în Asia”

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat miercuri că va prezenta un Act european privind cipurile – o strategie a UE de dezvoltare, cercetare și producție a semiconductorilor. Miza acestei inițiative este reducerea dependenței de Asia.

”Acest lucru nu este o chestiune care ține doar de competitivitatea noastră. Este, de asemenea, o chestiune de suveranitate tehnologică (…) Trebuie să ne conectăm capacitățile de cercetare, proiectare și testare de talie mondială. Trebuie să ne coordonăm investițiile UE și cele naționale de a lungul lanțului valoric”, a spus Ursula von der Leyen în cadrul discursului privind starea Uniunii, susținut miercuri la Bruxelles.

Ea a făcut anunțul pe fondul crizei globale de semiconductori, care afectează puternic întregi sectoare industriale din UE și reduce perspectiva revenirii economice după pandemia de coronavirus.

”Tehnologia digitală nu poate exista fără cipuri. În prezent, întregi linii de producție funcționează deja la viteză redusă, în ciuda creșterii cererii, și asta din cauza deficitului de semiconductori. În timp ce cererea de la nivel mondial a explodat, cota Europei din întregul lanț valoric, de la proiectare la capacitatea de producție, a scăzut. Suntem dependenți de cipuri de ultimă generație fabricate în Asia. Prin urmare, acest lucru nu este o chestiune care ține doar de competitivitatea noastră. Este, de asemenea, o chestiune de suveranitate tehnologică. Așadar, haideți să ne concentrăm întreaga atenție pe această chestiune”, a spus șefa Comisiei Europene.

Cum va funcționa noua strategie? Von der Leyen a spus că investițiile UE și cele naționale de a lungul lanțului valoric trebuie coordonate pentru a crea împreună un ecosistem european al cipurilor de ultimă generație, care să includă producția. Astfel, ne vom asigura securitatea aprovizionării și se vor dezvolta noi piețe pentru tehnologiile europene revoluționare”. (Foto: TSMC)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Asa in teorie e bine sa fie bine! Dar sa nu uităm ca pentru a întreține cleptobirocratia europeană care este imensă este nevoie de taxe 500% din orice. Și atunci cand vrei să ti iei ceva si te costă de 10 ori mai mult nu vei fi prea încântat.

    • exact. vor creste preturile vizibil. ca nu o sa le faca nimeni cu profit zero. astia alte solutii care sa nu duca la mariri de preturi mai au? ca s-a scumpit totul de la solutiile lor de genul.

  2. Chipuri sau cipuri? Hotarati-va! :))

  3. Moaca mea nu e fabricata in asia

  4. Asta e intrebarea. Cine le va cumpara, in afara de industria auto nu vad multi clienti care sa aiba nevoie de astfel de cipuri / chipuri in volume mari in Europa. Pentru ca marea majoritate a produselor care se vand in Europa sunt fabricate in China. Doar nu o sa produci aici aceste cipuri (sau chipuri, cum vreti sa le cititi) si apoi sa le transporti in China pentru a le include in produsele fabricate acolo.
    Daca mutam o buna parte a productiei de bunuri finite din China in Europa e alta poveste, are rost aceasta fabrica.
    Va fi buna in prima faza pentru producatorii de masini, care produc (inca) pe aici bunul finit. Poate pentru ei va fi mai usor de suportat costul urias de productie in Europa vs China (cu tot cu transport de acolo) atata timp cat disponibilitatea produselor din Europa va fi predictibila si mult mai buna decat cea din China. Sigur pretul ridicat al acestor componente se va regasi in pretul final platit de consumator.

    • Fabricile de semiconductoare sunt extrem de automatizate si nu costul fortei de munca e important (vezi numarul mare de astfel de fabrici in SUA) Un cost important e pe masurile antipoluare deoarece se utilizeaza lichide si gaze foarte toxice

  5. Intrebarea nu e cine le va cumpara, intrebarea este „UE isi permite sa nu aiba propria sursa de chip-uri?” In momentul asta peste 70% din productia mondiala se face de catre TSMC, in Taiwan. Daca in 3-4 ani de zile China se trezeste sa atace Taiwanul, UE o sa inghita in sec din cauza ca e dependenta de China sau chiar o sa-si permita sa reactioneze?

    Deja intrebarea e daca nu cumva pe termen lung chip-urile alea ieftine din China n-o sa ajunga sa coste UE mai mult decat cele fabricate aici. Si avand in vedere ca avem si forta de munca si costurile mai mici si o industrie IT dezvoltata, avem sanse mari ca productia de hardware IT sa fie concentrata in est, deci si la noi.