G4Media.ro

O judecătoare condamnată în primă instanță la închisoare pentru că lua mită…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

O judecătoare condamnată în primă instanță la închisoare pentru că lua mită de la interlopi prin intermediul unei ghicitoare scapă de condamnare prin prescrierea faptelor/ Judecătoarea Elena Burlan va primi toate salariile restante plus pensie specială

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus joi încetarea procesului penal împotriva judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş, care primise în primă instanţă o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru corupţie, după ce faptele s-au prescris, transmite Agerpres.

În iulie 2020, Elena Burlan-Puşcaş a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru luare de mită.

La judecarea apelului, Instanţa supremă a constatat că faptele de care este acuzată judecătoarea s-au prescris, fiind aplicate în acest sens două decizii ale Curţii Constituţionale. În consecinţă, condamnarea de la prima instanţă a fost anulată.

„Desfiinţează sentinţa penală atacată şi, rejudecând, în baza art.396 alin.1 şi 6 Cpp raportat la art.16 alin.1 lit.f Cpp, art.154 alin.1 lit.b Cpp şi art. 5 Cp, cu referire la art.155 alin.1 C.pen., interpretat prin deciziile nr. 297/2018 şi nr.358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi decizia nr. 67 din 25.10.2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, încetează procesul penal faţă de inculpata Burlan – Puşcaş Elena, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia Instanţei supreme.

Pe de altă parte, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 10.000 euro, bani luaţi ca mită de judecătoarea Burlan.

Judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş a fost suspendată în funcţie în mai 2018, însă, după ce dosarul ei a fost închis, va primi toate salariile restante, ea având şi vechimea necesară pentru a beneficia de pensie specială.

Elena Burlan-Puşcaş a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzaţia că a luat mită suma totală de 63.000 de euro de la membri a două clanuri de interlopi.

Astfel, în anul 2009, judecătoarea avea pe rol un dosar în care membri ai clanului Vică din Chitila erau acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă (tentativă de omor calificat, şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice).

Ea a acceptat să primească suma de 10.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 30.000 de euro pentru a pronunţa o hotărâre de condamnare cu suspendare faţă de toţi cei nouă inculpaţi din dosar.

Banii ar fi fost primiţi prin intermediul unei ghicitoare, cu care judecătoarea avea o relaţie apropiată. Concret, prezicătoarea o vizita pe Elena Burlan acasă, dar şi la locul de muncă – Tribunalul Bucureşti – unde presta servicii de ghicit.

De asemenea, Elena Burlan-Puşcaş a avut în vara anului 2010 spre judecată un alt dosar, în care cinci interlopi erau acuzaţi de tentativă la omor calificat, după ce au atacat cu bâtele un bărbat care făcea parte dintr-o grupare rivală. În acest caz, judecătoarea a fost acuzată de DNA că a primit suma de 8.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 15.000 de euro pentru a dispune pronunţarea unei hotărâri de condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei faţă de patru dintre cei cinci inculpaţi.

Mai mult, cu privire la cel de-al cincilea inculpat din dosar, spune DNA, deşi minor la data săvârşirii infracţiunii pentru care a fost judecat, Elena Burlan-Puşcaş a pronunţat o pedeapsă cu executare, deoarece tatăl acestuia a refuzat să plătească suma solicitată de magistrat.

Ulterior, în ambele cauze, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis apelurile Parchetului şi au pronunţat pedepse cu executare faţă de autorii infracţiunilor de tentativă de omor calificat, pedepse cuprinse între 5 şi 8 ani.

Elena Burlan este soţia lui Marcel Puşcaş, preşedintele clubului FCU Craiova.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. Sunteti o mizerie de popor.

    • De abia aștept 2024.

    • in 2024 tot ciuma galbena/rosie o sa fie votata, stirile de genul asta nu apar pe tv unde se uita majoritatea

    • Judecătoarea a luat mită în 2009, a fost suspendată din funcție în 2018 și condamnată în 2020.
      Și de vină pentru prescripție e CCR :)))

    • Dar meritam un loc in Cartea recordurilor!
      Pe scurt:
      O judecatoare corupta, care ia mita, este facuta scapata de niste magistrati care dorm, sau se fac ca dorm pana cand fapta se prescrie, ajutati de niste decizii ale judecatorilor de la CCR, date special in asemenea scopuri.
      Si toti acesti magistrati, inclusiv inculpata, vor fi platiti in toata aceasta perioada cu salarii uriase si la pensie cu pensii si mai mari!
      Intr-o tara care se goleste din cauza saraciei si a nedreptatilor…

    • nu mai votati psdnludmr sau anexa aur!

  2. Pentru intervenția prescripției este cazul ca Inspecția Judiciară să declanșeze cercetări disciplinare și să stabilească dacă și ce magistrați se fac vinovați de tergiversarea soluționării proceselor penale nu numai în cazul acesta și în toate care au condus la soluții bazate pe acest temei.

    • Bună observația. Este posibil să existe în magistratură și complici nedescoperiți. În momentul de față pare ca a scăpat toată lumea – și doamna asta cu prescripția, și cei vinovați pentru prescripție. Dar în cazul celor din urmă poate mai există șanse să fie identificați și trași la răspundere.

    • Inspecția Judiciară declanșeaze cercetări disciplinare doar impotriva celor care au gura prea mare cand e vorba de clasa politica/legi/ordonante sau impotriva celor care dau condamnari prea dure pentru coruptie. Un simplu exemplu: lichidarea dintr-un foc in 2021 a unui grup de cinci judecatori din Constanta (Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Georgiana Anghel Tudor, Iulia Cezara Suciu, Marius Virgil Ungureanu), grup care a avut tupeul sa dea condamnari cu executare nasoale pentru barosani de genul Dănuț Căpățînă, Sorin Strutinsky sau Nicușor Constantinescu.

      Pe scurt, nu au treaba Inspectia Judiciara si CSM-ul cu tergiversarea soluționării proceselor penale. As zice ca din contra.

    • Să ne spună Inspecția Judiciară de ce a început cercetarea în 2018 dacă faptele sunt din 2009.
      Și să afle cauzele pentru care a intervenit prescripția.

  3. Această prescriptie este mai puternică decat orice amnistie,fiindcă nu cred ca există în istoria justitiei din Romania ,si nu numai,amnistie pentru LUARE DE MITĂ.

  4. Bună de casat RO,este o caricatură de țară cu sistemele ei de sec XX

  5. Ce mizerie de țară și de popor suntem ! Ce oameni lași și obedienți sunt în țara asta !
    În 2024 exact pe cei care au creat acest sistem ticălos îi vor vota din nou românii, apoi se vor plânge că sunt săraci.

  6. si o medalie din partea lui klaus !!

  7. Cum nu vii tu Țepeș doamne…? România mai e o țară sau e doar clanul unor mafioți ?

  8. cand LCK aplica legea si dadea fara mila in corupti ….toata mafia politica s a mobilizat pentru compromiterea ei…cot la cot cu mafia media… felix turnatoru, ghita fugaru, evezeaua udrea, troaca valutistului paunescu etc…🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬ultimii in europa la civiliztie da primii la coruptie si smenuri…🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

    • Din păcate și LCK face parte din același sistem, dacă nu cumva era un lider.
      Printre marile prescrieri, chiar înainte de ultimele decizii în această privința, LCK a scăpat-o pe Ecaterina Andronescu fix prin același sistem, prin prescrierea faptelor iar atunci nu a fost din cauza judecătorilor ci a procurorilor deoarece nici măcar nu au dispus trimiterea în judecata.

    • ok, iar nu intra comentarii

    • @neiteresatu…repeti punctajele mafiei pesedisto ruznace…poate citesc si niste fraieri…🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴

    • Dacă LCKk își făcea treaba, judecătoarea era arestată in 2009 când a luat șpaga, nu era suspendată 9 ani mai târziu, în 2018.

  9. Pentru a avea un sistem judiciar care sa lucreze CORECT si in sprijinul statului de drept, ar trebui ca cei ca tine newsreader sa nu mai sustina actuala clasa politica. Daca te obosesti sa-mi raspunzi, te rog sa nu minti sau macar sa nu te prefaci că dezamagit de usr ai ales usl.

  10. Întrebarea este „ce facem?”.

  11. Un stat inca esuat. Probabil ca isi va revenii in 100 ani insa cred ca este prea tirziu pentru mine

  12. Ce aveți cu Justiția din România, când e limpede că ghicitoarea a ținut dosarul pe loc până la prescrierea faptei, prin descântece numai de ea știute…?!

  13. Eu nu spun decât că în atribuțiile Inspecției Judiciare intra cercetarea faptelor de exercitare a funcției cu rea credință sau gravă neglijență,întârzierea sistematică a efectuării lucrărilor ca abateri disciplinare ,iar tergiversarea nejustificată păna la prescriere a soluționării cauzelor se încadrează în această categorie de abateri judiciare.

    • Nu-i pasa nimanui de ce spui tu.
      Sau eu.

    • @ _ „Eu nu spun decât că în atribuțiile Inspecției Judiciare intra …”

      Inspecția Judiciară este ocupată cu cercetarea modului în care domnul Cristi Dănileț își tunde gardul viu. Despre ce Inspecție Judiciară vorbim?!

  14. Sat fara caini, ti se face mila de natia asta oropsita din interior… noi, ba…noi ne-o facem singuri! Aia e…aia a fost

  15. Am o propunere:
    Desființarea Justiției penale în Romania.
    E suficient contenciosul administrativ!

  16. In alte tari se fac proteste masive pentru mult mai puțin. Justiția a fost prescrisa, anulata.

  17. Deci, salariul imens (pe care nu-l comentez deloc) și gândul la o pensie mai mare ca el n-au fost suficiente pentru ca individa ”magistrat” să nu ia mită ! O dovadă că nu salariul sau pensia contează ci caracterul. Iar Justiția română are de toate numai caracter și bun simț nu. Și toate astea de la Mona … încoace, arghirofila care s-a luptat ca o leoaică pentru banii indivizilor acestora, dar nu și pentru Justiție.

  18. Traiasca si infloreasca Republica Romania. Cea mai bananiera tara din Europa protectoarea tuturor hotilor, prostilor, incompetentilor, coruptilor indiferent de neam, culoare, sex, gen si educatie! Sunt mandru ca sunt roman!

  19. Nici muncă fără pâine, dar nici pâine fără muncă ! Dacă n-a lucrat în această perioadă de ce ar primi salarii restante ? Restante la stat acasă ? Și câți bani din munca noastră primește ca pensie nemuncită această doamnă ? Avem dreptul să știm pentru că sunt banii noștri.

  20. sa sugeti ceapa cu useleul vostru, tara plina ca infractori, pitipoance si cocalari

  21. „Judecătoarea Elena Burlan va primi toate salariile restante plus pensie specială”

    Este mult prea puțin!

    Doamna judecătoare ar trebui să dea statul român în judecată și să obțină daune morale o sumă importantă de bani pentru a trăi liniștiți până la adânci bătrâneți [inclusiv] pe banii mei domnia-sa, copiii domniei-sale și copiii copiilor domniei-sale.

    Acesta este un lucru firesc într-o cleptocrație, așa cum este România, stat eșuat, conform spuselor președintelui său.