G4Media.ro

O istorie a brutalității: „Îl urau” – Un fost militar povestește perioada…

wikipedia, mil.ru

O istorie a brutalității: „Îl urau” – Un fost militar povestește perioada petrecută sub comanda generalului Surovikin , care conduce acum trupele rusești din Ucraina

Războiul devastator al președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei se clatină. Acum, există un nou general la conducere – cu o reputație de brutalitate. După ce Ucraina a recucerit recent mai mult teritoriu decât a luat armata rusă în ultimele șase luni, Ministerul rus al Apărării l-a numit sâmbăta trecută pe Serghei Surovikin în funcția de nou comandant general pentru operațiunile din război, relatează CNN.

În special, acesta a jucat anterior un rol esențial în operațiunile Rusiei în Siria – în timpul cărora avioanele de luptă rusești au provocat distrugeri pe scară largă în zonele controlate de rebeli – în calitate de comandant-șef al Forțelor Aerospațiale Ruse.

CNN a vorbit cu un fost locotenent al forțelor aeriene ruse, Gleb Irisov, care a servit sub comanda sa în Siria.

Acesta a declarat că Surovikin a fost „foarte apropiat de regimul lui Putin” și „nu a avut niciodată ambiții politice, așa că întotdeauna a executat un plan exact așa cum a vrut guvernul”.

Analiștii spun că este foarte puțin probabil ca numirea lui Surovikin să schimbe modul în care forțele rusești duc războiul, având mai degrabă scopul de a „liniști” baza naționalistă și pro-război din interiorul Rusiei, potrivit lui Mason Clark, liderul pentru Rusia al think-tank-ului Institute for the Study of War (ISW).

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a cerut Rusiei să „ia măsuri mai drastice” inclusiv utilizarea „armelor nucleare cu randament redus” în Ucraina, în urma recentelor eșecuri, a salutat numirea lui Surovikin, care a făcut primul serviciu în Afganistan în anii 1980, înainte de a comanda o unitate în cel de-al doilea război cecen în 2004. Elogiile din partea lui Kadîrov, care este un aliat cheie al lui Putin, sunt poate semnificative, având în vedere că el însuși este cunoscut pentru că zdrobește orice formă de disidență.

„Eu personal îl cunosc foarte bine pe Serghei de aproape 15 ani. Pot spune cu siguranță că este un adevărat general și războinic, un comandant experimentat, încăpățânat și prevăzător, care pune întotdeauna mai presus de toate patriotismul, onoarea și respectul”, a postat Kadyrov pe rețelele de socializare, după numirea lui Surovikin. „Grupul unit al armatei este acum pe mâini sigure”, a adăugat el.

‘Îl urau’

Irisov, fostul subordonat al lui Surovikin, a părăsit cariera de cinci ani, după perioada petrecută în Siria, deoarece propriile opinii politice intrau în conflict cu ceea ce a trăit. „Am fost martor la o mulțime de lucruri, fiind în interiorul sistemului”.

Irisov a început apoi ceea ce spera să fie începutul unei cariere de jurnalist internațional, ca reporter militar la agenția de știri de stat rusă TASS. Soția sa lucra acolo, iar el a simțit la acea vreme că era „singura agenție principală de informații” care încerca să acopere știrile într-un mod „imparțial”, cu „o anumită oportunitate de libertate de exprimare”, a spus el.

„Totul s-a schimbat” în 24 februarie 2022, când a început invazia lui Putin în Ucraina, iar TASS a primit ordine de la serviciul de securitate FSB și de la Ministerul Apărării „că toată lumea va fi urmărită penal dacă nu execută schema de propagandă”, a spus Irisov.

El știa că „nimic nu poate justifica acest război”. El știa, de asemenea, de la contactele sale militare, că existau deja multe victime în primele zile de război.

„Pentru mine a fost evident de la început”, și-a amintit Irisov. „Am încercat să le explic oamenilor că acest război va duce la prăbușirea Rusiei… va fi o mare tragedie nu doar pentru ucraineni, ci și pentru Rusia”.

Irisov a fugit din Moscova împreună cu soția sa însărcinată și copilul său mic pe 8 martie 2022, după ce s-a opus invaziei. El a renunțat la slujba sa de la TASS și a semnat petiții și o scrisoare deschisă împotriva războiului. După ce au călătorit în Armenia, Georgia, Turcia și, în cele din urmă, în Mexic, unde au contactat ambasada SUA pentru a cere ajutor, ei încearcă acum să înceapă o nouă viață în Virginia de Vest.

În timp ce a servit la baza aeriană Latakia din Siria în 2019 și 2020, bărbatul de 31 de ani spune că a lucrat la siguranța aviației și la controlul traficului aerian, coordonând zborurile cu companiile aeriene civile din Damasc. Spune că l-a văzut pe Surovikin de mai multe ori în timpul unor misiuni și că a vorbit cu ofițeri de rang înalt aflați în subordinea sa.

„I-a înfuriat foarte mult pe mulți oameni – îl urau”, a declarat Irisov, descriind cum generalul „direct” și „drept” era antipatizat la cartierul general din cauza modului în care a încercat să implementeze experiența sa de infanterie în forțele aeriene.

Irisov spune că a înțeles că Surovikin avea legături puternice cu compania militară privată aprobată de Kremlin, grupul Wagner, care a operat în Siria.

Kremlinul neagă orice legături cu Wagner și insistă că firmele militare private sunt ilegale în Rusia.

Distins cu titlul de „erou”

Surovikin, a cărui carieră militară a început în 1983, are o istorie cel puțin zbuciumată.

În 2004, potrivit relatărilor din presa rusă și a cel puțin două grupuri de reflecție, a certat un subordonat atât de aspru încât acesta și-a luat viața.

Iar o carte a grupului de reflecție Jamestown Foundation, cu sediul la Washington DC, afirmă că, în timpul tentativei nereușite de lovitură de stat împotriva fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov, în august 1991, soldații aflați sub comanda lui Surovikin au ucis trei protestatari, ceea ce l-a făcut pe Surovikin să petreacă cel puțin șase luni în închisoare.

Într-un raport din 2020, Human Rights Watch l-a numit ca fiind „o persoană care ar putea purta responsabilitatea de comandă” pentru zecile de atacuri aeriene și terestre asupra obiectivelor și infrastructurii civile cu încălcarea legilor războiului” în timpul ofensivei Idlib din Siria din 2019-2020. Atacurile au ucis cel puțin 1.600 de civili și au forțat strămutarea a aproximativ 1,4 milioane de persoane, potrivit HRW, care citează cifrele ONU.

În perioada petrecută în Siria, bărbatul, acum în vârstă de 56 de ani, a primit titlul de Erou al Federației Ruse.

În luna februarie a acestui an, Surovikin a fost sancționat de Uniunea Europeană, în calitatea sa de șef al Forțelor Aerospațiale, „pentru sprijinirea și punerea în aplicare în mod activ a acțiunilor și politicilor care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea sau securitatea în Ucraina”.

Irisov consideră că există trei motive pentru care a fost pus acum la conducerea Ucrainei: apropierea sa de guvern și de Putin, experiența sa interarme atât în cadrul infanteriei, cât și al forțelor aeriene și experiența sa din vară la comanda forțelor rusești din regiunile sud-ucrainene Herson, Zaporijia și Crimeea. Acestea sunt zone pe care Putin încearcă să le controleze „cu orice preț”, a declarat Irisov.

La doar două zile după numirea lui Surovikin, sâmbătă, Rusia a lansat cel mai puternic bombardament asupra Ucrainei din primele zile ale războiului.

Surovikin este „mai familiarizat cu rachetele de croazieră, poate că și-a folosit conexiunile și experiența pentru a organiza acest lanț de atacuri devastatoare”, a declarat Irisov, făcând referire la rapoartele potrivit cărora rachetele de croazieră s-au numărat printre armele desfășurate de Rusia în acest ultim val de atacuri.

Dar Clark, de la ISW, sugerează că promovarea generalului este „mai mult o înscenare pentru a injecta sânge nou în sistemul de comandă rusesc” și „pentru a afișa această față dură de naționalist”.

Numirea sa „a fost lăudată pe scară largă de diverși bloggeri militari ruși, precum și de Evgheni (Prigojin), care este finanțatorul Grupului Wagner”, a declarat Clark.

El crede că ceea ce se întâmplă acum este o reflectare a ceea ce s-a întâmplat în aprilie, când un alt comandant, Alexander Dvornikov, a fost numit comandant general al operațiunilor din Ucraina.

„În mod similar, el a fost înainte de asta comandant al uneia dintre grupările forțelor rusești și avea un fel de reputație de maestru în Siria, la fel ca Surovikin, pentru brutalitate, câștigând în acest fel numele de „măcelarul din Alep””, a spus Clark.

De asemenea, Dvornikov era văzut la acea vreme ca fiind comandantul „care urma să schimbe lucrurile în Ucraina și să facă treabă”, a adăugat el. Dar un comandant individual nu va putea schimba lanțurile complicate de decizie din armată sau moralul scăzut al forțelor rusești, a arătat el.

Andrea Kendall-Taylor, director al programului de securitate transatlantică la Center for a New American Security, a declarat, de asemenea, pentru CNN în această săptămână că numirea lui Surovikin „reflectă ascensiunea multor voci dure din interiorul Rusiei… care îi cer lui Putin să facă schimbări și să aducă pe cineva care să fie dispus să execute aceste atacuri nemiloase”.

Clark motivează că „din ceea ce am văzut, este foarte probabil ca Putin să fie implicat în luarea deciziilor până la un nivel tactic și, în unele cazuri, să îi ocolească pe ofițerii superiori ai armatei ruse pentru a interacționa direct pe câmpul de luptă”.

Surovikin a semnat personal actele de demisie ale lui Irisov din forțele aeriene, spune el.

Potrivit lui Clark, „nu există o opțiune bună a Kremlinului dacă Surovikin nu performează sau dacă Putin decide că nici el nu este la înălțimea sarcinii. Nu există mulți alți ofițeri ruși de rang înalt și asta va duce doar la o degradare și mai mare a efortului de război al Rusiei”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Numai un maresal competent, ca Ciuca, este iubit de ostenii sai.

    Inainte de eroil batalie de la Nasiria, mai era preaiubit alt lider, anume colegul de basism al Oracolului din Dimieni, domnu general cu patru stele Oprea. Ce il mai iubeau basistii in sufragerie…

  2. Omu asta stie ce au patit ceilalti generali dinaintea lui ?

  3. Mda… din gama „stirilor” marca CNN.