G4Media.ro

O firmă israeliană susține că testează un vaccin anti-COVID-19 administrat pe cale…

sursa foto: Pexels

O firmă israeliană susține că testează un vaccin anti-COVID-19 administrat pe cale orală / Un astfel de vaccin ar putea fi distribuit rapid și le-ar permite oamenilor să se vaccineze singuri, la domiciliu

O companie farmaceutică israeliano-americană se pregătește să înceapă o prima fază a testelor clinice pentru un produs care ar putea deveni primul vaccin anti-COVID-19 pe cale bucală din lume, transmite The Jerusalem Post, citată de Rador.

La sfârșitul săptămânii trecute, Oramed Pharmaceuticals Inc., o companie farmaceutică specializată în teste clinice bazate pe o tehnologie produsă de Centrul Medical de la Universitatea Hadassah, a anunțat înființarea unei firme mixte împreună cu Premas Biotech, care va produce vaccinul oral.

Împreună, cele două companii au înființat firma Oravaz Medical Inc. Vaccinul se bazează pe tehnologia POD a companiei Oramed, specializată în administrare orală, și pe tehnologia de vaccinare a celor de la Premas.

Tehnologia Oramed poate fi folosită pentru administrarea pe cale orală a unor medicamente bazate pe proteine, care altfel ar trebui să fie administrate prin injectare. Oramed se află pe la mijlocul fazei a treia a testărilor pentru aprobarea de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a unei capsule orale de insulină pentru diabetele de tip 1 și 2.

Premas a început să se ocupe de perfecționarea acestui vaccin împotriva noului coronavirus începând din luna martie.

Potrivit declarațiilor directorului Oramed, Nadav Kidron, cele două companii au luat legătura la începutul acestui an, când au constatat imediat că ele pot revoluționa piața.

“Un vaccin anti-COVID-19 pe cale bucală ar elimina o serie de bariere din calea distribuției rapide și pe scară largă, permițându-le astfel oamenilor să se vaccineze singuri, la domiciliu”, a spus Kidron. “Cum astăzi este crucial ca inocularea să fie cât mai rapidă, un vaccin pe cale bucală ar deveni cu atât mai important, el putând fi recomandat anual, la fel ca vaccinul antigripal“.

Compania și-a finalizat testul-pilot pe animale și a constatat că vaccinul produce anticorpi de imunoglobulină G și de imunoglobulină A (IgA). Imunoglobina IgA este necesară pentru că asigură o imunitate mai îndelungată.

Avantajele vaccinului oral depășește zona siguranței și a eficacității, a mai susținut Kicron, el subliniind că medicamentele pe cale orală ar prezenta mai puține efecte secundare.

În plus, vaccinul poate fi transportat în niște frigidere normale și pot fi păstrate ulterior chiar și la temperatura camerei or, “asta ar face ca, din punct de vedere logistic, ele să poată ajunge ușor în orice colț al lumii”, a subliniat Kidron.

Și un ultim argument – un vaccin pe cale bucală nu mai necesită prezența unui profesionist.

Oravax crede că va putea începe studiile clinice în cel de-al doilea trimestru al anului 2021. Kidron spune că testele vor putea fi făcute în diverse țări, respectiv, în Statele Unite, în Israel, în țări din Europa și în Mexic. Se speră ca aceste vaccinuri să ajungă și în Africa, unde un vaccin oral s-ar dovedi esențial.

Kidron mai speră ca datele primei faze a testărilor să poată apărea în maximum trei luni.

În februarie 2020, la puțin timp după apariția pandemiei de COVID-19, o altă echipă israeliană de medici începuse să testeze un medicament care, potivit speranțelor sale, ar fi putut deveni un vaccin anticoronavirus pe cale bucală. Cercetătorii de la Institutul de Cercetări Galileea, care produseseră vaccinul împotriva coronavirusului aviar, un vaccin care se dovedise eficient la primele teste și care, sperau ei, ar fi putut fi administrat și oamenilor, afirmaseră că vor fi primii care ar produce un asemenea vaccin în doar câteva luni.

În ultimele luni, ziarul The Jerusalem Post i-a urmărit pe cercetători și pe purtătorii lor de cuvânt ca să afle care mai e stadiul cercetărilor, dar ziarul nu a primit niciun răspuns.

Sursa: jpost.com/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

Sursa Foto: Pexels.com

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Cercetarea in echipa e mai inovatoare decat cercetarea solitara a doamnei doctor Flavia Groșan.

    • Nu. Un cercetător independent și genial, beneficiar al inspirației divine, poate veni cu soluții mai inovatoare și mai eficiente decât ce pot genera echipe de 5 oameni de știință într-un an, spre exemplu.

      Dar, dacă acest cercetător nu are un net worth de cel puțin $1mil, el/ea nu poate investi în cercetare extensivă, nici în marketing-ul rezultatelor cercetării (pentru a a atrage potențiali investitori pentru scale-up), nici în studiile clinice necesare.

      Și da, granturile pe cercetare prin țări ca România se pompează în aceiași indivizi care nu au realizat nimic până acum și care și-au depășit demult cota echitabilă pentru valoaea adăugată pe care nu au creat-o raportata la cați bani publici au papat. Solutia era evident, impunerea de limite referitoare la cat poate castiga de la stat o persoana pe parcursul vietii, astfel incat si alti oameni sa aiba dreptul la partea lor echitabila de granturi sau venituri din contracte cu statul.

      În Romania, din cauza corupției,
      în loc să avem MULȚI băieți și fete din IT, cercetare sau alte domenii de afaceri oneste cu net worth > $1mil până la 35 de ani,

      avem corupți care fură $zeci de milioane și fac doar 3 ani de închisoare care investesc banii publici furați (și fac milionari) niste alergătorii după minge, vânzătorii de droguri, curve și alte categorii inferioare intelectual care ajung să aibă net worth mai mare decât al persoanele care au inteligenta, moralitatea și creativitatea să creeze produse inovative și companii de succes, gen UiPath, cu impact pozitiv direct pe creștere economica sustenabila și R&D.
      Dar așa – corupții, curvele, vânzătorii de droguri, proxeneții și alergătorii după minge, cheltuie sumele furate din bani publici pe branduri de lux, în alte tari.

      Asta ca să se înțeleagă cum nestarpirea corupției a afectat toate ramurile economice, inclusiv cercetarea „made în România”.

  2. Ca il scot dupa ce aproape toata populatia din Israel a fost deja vaccinata cu mARN. Lasa ca e bun pt celelalte tari.

    • covrigul a creat o vacă bună de muls mulți ani de acum încolo. pentru unii.

    • @Diana Rd: auzi pisi, ce-i ăla “covrig”? Poate faci parte din secta lui șoșoacă, doar aveți același prenume…

  3. Nenea Danga ne explici si matale „Avantajele vaccinului oral depășește zona siguranței și a eficacității,” e doar analfabetism functional sau si ceva in plus?

  4. Domnul sa binecuvanteze Israel si SUA! Eram sigur ca de acolo vor veni leacurile pentru Covid-19. Iata ce inseamna inovatia si puterea financiara care fac minuni!

  5. La inceputul pandemiei in 2020 se laudau ca studiau virusurile corona de ani buni si ca erau pe punctul de a gasi un leac. Dar pauza.
    La fel si acuma. Cred ca este mai mult un fel de a te umfla in pene