G4Media.ro

O femeie a primit uterul surorii sale, în primul transplant de acest…

Sursa foto: Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust

O femeie a primit uterul surorii sale, în primul transplant de acest fel din Marea Britanie

Primitoarea a fost o femeie în vârstă de 34 de ani, iar donatoarea, sora ei în vârstă de 40 de ani, ambele dorind să rămână anonime, relatează BBC.

Medicii spun că ambele și-au revenit bine după operație, iar sora mai tânără – împreună cu soțul ei – are mai mulți embrioni în depozit, așteptând să fie transferați.

O echipă de aproximativ 20 de persoane a efectuat procedurile, care au durat aproximativ 17 ore, în săli de operație alăturate la spitalul Churchill din Oxford în luna februarie.

Sora mai în vârstă avea deja doi copii și își completase familia. Ambele surori locuiesc în Anglia.

Profesorul Richard Smith, chirurg ginecolog, care a condus echipa de prelevare a organelor, a petrecut 25 de ani cercetând transplantul de uter. El a declarat pentru BBC că a fost un „succes masiv”. El a spus: „Totul a fost emoționant. Cred că după aceea am fost cu toții un pic în lacrimi”.

Chirurgul de transplant Isabel Quiroga, care a condus echipa care a implantat uterul, a declarat că primitoarea a fost încântată: „A fost absolut încântată, foarte fericită și speră că va putea avea nu unul, ci doi copii. Uterul ei funcționează perfect și îi monitorizăm foarte atent evoluția”.

Femeia a avut prima menstruație la două săptămâni după operație. La fel ca alți pacienți cu transplant, ea trebuie să ia medicamente imunosupresoare pentru a preveni respingerea țesuturilor. Acestea comportă unele riscuri pentru sănătate pe termen lung, astfel că uterul va fi îndepărtat după maximum două sarcini.

Ea s-a născut cu o afecțiune rară, Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) de tip 1, în care uterul este absent sau subdezvoltat, dar are ovare funcționale. Înainte de intervenția chirurgicală, a urmat un tratament de fertilitate împreună cu soțul ei, iar ei au opt embrioni în depozit.

Amândouă femeile au fost consiliate înainte de operație, iar cazul lor a fost analizat și aprobat de Autoritatea pentru țesuturi umane. Costurile suportate de NHS, estimate la 25.000 de lire sterline, au fost plătite de organizația caritabilă Womb Transplant UK. Mai mult de 30 de angajați implicați în această zi și-au oferit timpul gratuit.

Profesorul Smith, care este președintele Womb Transplant UK, a declarat că echipa a fost autorizată să efectueze un total de 15 transplanturi – cinci cu donatori vii și 10 cu donatori decedați, în moarte cerebrală – dar ar avea nevoie de încă 300.000 de lire sterline pentru a plăti toate procedurile.

„Adevărul șocant este că, în prezent, în această țară există peste 15.000 de femei de vârstă fertilă care suferă de infertilitate absolută cu factor uterin. Acestea fie s-au născut fără uter, fie au suferit o histerectomie din cauza cancerului sau a altor anomalii ale uterului.” A spus profesorul Smith.

În 2014, o femeie din Suedia a devenit prima care a avut un copil în urma unui transplant de uter. Ea primise un uter donat de la o prietenă în vârstă de 60 de ani.

De atunci, au avut loc 100 de transplanturi de uter în întreaga lume și s-au născut aproximativ 50 de copii, majoritatea în SUA și Suedia, dar și în Turcia, India, Brazilia, China, Republica Cehă, Germania și Franța.

Chirurgii din Marea Britanie au primit permisiunea de a începe să efectueze transplanturi de uter în 2015. Scriind în British Journal of Obstetrics and Gynaecology, echipa a citat „întârzierile instituționale” și Covid ca fiind motivele pentru care Marea Britanie a avut nevoie de atât de mult timp pentru a efectua prima operație.

Womb Transplant UK a declarat că peste 500 de femei au contactat organizația caritabilă dorind să ia parte la program, iar aproximativ o duzină dintre acestea aveau embrioni în depozit sau urmau un tratament de fertilitate – o condiție prealabilă pentru a se înscrie pe lista de așteptare.

Una dintre ele este Lydia Brain, în vârstă de 31 de ani, care a avut nevoie de o histerectomie după ce a suferit un cancer de uter. Ea a fost diagnosticată la 24 de ani, după ce a avut menstruații abundente și sângerări între menstruații, ceea ce a dus la anemie. Ea și partenerul ei au plătit 15.000 de lire sterline pentru un tratament de fertilitate și au acum mai mulți embrioni în depozit.

Lydia s-a declarat încântată de vestea primului transplant de uter reușit în Marea Britanie, descriind-o ca fiind „miraculoasă”.

„Infertilitatea a fost o parte uriașă a impactului cancerului meu. Te afectează în fiecare zi, deoarece nu poți evita persoanele însărcinate, copiii și prietenii tăi care intră în acea fază a vieții lor” a declarat Lydia la BBC.

Ea a spus că „ar însemna totul” dacă s-ar putea înscrie pe lista de așteptare și ar putea beneficia de un transplant de uter, pentru că își dorește „să poarte propriul copil și să aibă această experiență, să poată alăpta și să aibă un nou-născut, cel puțin o dată”.

Lydia a spus că ar lua în considerare surogatul și adopția, dar a precizat că ambele căi sunt problematice. „Legile și procesul sunt foarte dificile”, a explicat ea, adăugând că, în cazul adopției, „de multe ori nu primești un nou-născut”. Ea lucrează acum pentru organizația caritabilă Eve Appeal, care finanțează cercetarea și sensibilizează populația cu privire la cele cinci tipuri de cancer ginecologic – uterin, ovarian, cervical, vulvar și vaginal.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează