G4Media.ro

O echipă de tineri români a luat patru premii la o competiție…

Foto: VATRA, Team EFdeN © SDE 21-22

O echipă de tineri români a luat patru premii la o competiție internațională de case solare construite în scopuri educaționale. Cum arată VATRA

O echipă de tineri români a luat patru premii la o competiție internațională de case solare construite în scopuri educaționale, organizată de Asociațiile de Construcții din lemn din Germania, cu prototipul lor denumit VATRA. Casa, ansamblată la Wuppertal în 15 zile, va fi adusă în România și montată într-o locație care va fi anunțată ulterior. 

Echipa organizației neguvernamentale Asociația Solar Decatlon București poartă de 10 ani, numele de EFdeN, în competiția Solar Decathlon.

Numele EFdeN nu a fost ales întâmplător: provine de la funcția matematică f [N] – unde N este Natura, un element foarte important încă din faza de concept.

Formată din peste 40 de studenți de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București, de la Universitatea Tehnică de Construcții București, de la Universitatea Politehnica București, dar și de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative și de la Universitatea Națională de Arte din București, echipa a câștigat și anul acesta 4 premii cu un nou prototip de casă solară.

Echipa EFdeN a construit prototipul #EFdeNVATRA în 15 zile, l-au operat și monitorizat timp de alte 15 zile în Campusul Solar din Wuppertal și se pregătesc să aducă prototipul acasă pe o locație permanentă pe care o vor dezvălui în curând.

VATRA a luat Locul I la ”Premiul Condiții de Confort”, Locul I – ”Premiul Public’s Choice”, Locul 3 – Funcționarea Casei, dar și o mențiune specială pentru concursul din afara competiției SDE21/22, organizat de Asociațiile de Construcții din lemn din Germania.

FOTO: Echipa de studenți EFdeN 2

G4Media a discutat cu o parte dintre membrii echipei, de la care a aflat că EFdeN a început ca un proiect singular în urmă cu 10 ani, cu ocazia calificării din 2012 la ediția din Versailles, Franța a competiției Solar Decathlon Europe.

Acum este unul dintre cele mai importante ONG-uri de sustenabilitate din România, dezvoltând proiecte de case solare în scopuri educaționale, dar și modele de bune practici ce pot fi replicate în comunități sustenabile.

”După două participări anterioare la competiția Solar Decathlon (SDE 2014, Versailles & SDME 2018, Dubai), EFdeN a ajuns încă o dată în finala competiției Solar Decathlon (Solar Decathlon Europe 21/22, Wuppertal, Germania) prin proiectarea și construirea unui nou prototip, EFdeN VATRA, ce propune o soluție pentru crearea de comunități, dar și pentru revitalizarea urbană a orașelor post-comuniste.

În paralel, a dezvoltat și propriul laborator urban în București, “EFdeN Sustainable City”, chiar în curtea Facultății de Inginerie a Instalațiilor unde pot fi vizitați, a spus Ioana Csatlos, General Manager al EFdeN.

Proiectul a fost conceput și implementat de studenții voluntari în asociația Solar Decatlon București, care și-au asumat toate rolurile, de la research și design, la proiectare, fundraising, dar și management și organizare de șantier, dezvoltând legături între mediul academic și cel de business.

Peste 40 de companii s-au alăturat proiectului, sprijinind cu fonduri și materiale dezvoltarea conceptului și participarea echipei în competiție. Printre aceștia se numără ENGIE, Romstal, Tiab, Foerch, Bosch, Lenovo și URBAN INCERC.

”Competiția a avut 2 faze: Design Challenge, unde a trebuit să venim cu o propunere pentru un sit existent din Wuppertal, Germania și Building challenge, unde am detaliat, proiectat și construit un prototip reprezentativ pentru propunerea din prima fază. Acesta din urma a fost monitorizat și vizitat de peste 100.000 de oameni, jurizarea fiind făcută luând în considerare ambele faze”, a adăugat Ioana.

Despre proiectul VATRA

VATRA este un nou model de locuință sustenabilă, inspirat de vatra românească pentru a facilita formarea de comunități, spune Andreea Iacob, Project Arhitect al EFdeN VATRA și studentă în anul 6 la arhitectură.

Prototipul are la bază trei module de unități de locuit și un modul de seră, care pot fi aranjate și prefabricate, în funcție de numărul de locuitori, pentru a răspunde oricărui context.

Conceptul este proiectat special pentru un public tânăr, pregătit pentru un nou stil de viață și prezintă noi principii despre modul în care tinerii văd viitorul locuirii și arhitecturii sustenabile.

Proiectat pentru prefabricare și asamblare rapidă, VATRA reduce costurile de producție, transport, întreținere și utilități.

Foto: EFdeN VATRA

Pentru a fi construit, au fost folosite materiale naturale și reciclate, urmărind să evite materialele de pe lista de produse dăunătoare oamenilor și mediului, a celei mai riguroase certificări de sustenabilitate din lume Living Building Challenge, mai spune Ioana Csatlos.

Prototipul este realizat din pereți prefabricați, modulari, din cadre de lemn și izolație termică din paie și celuloză suflată.

Prototipul VATRA este echipat cu 8 panouri fotovoltaice bifaciale. Acestea produc energie electrică folosind ambele fețe ale panoului, oferind o eficiență de 130%, iar energia produsă este stocată în bateriile reciclate de la mașinile electrice.

Bateriile vehiculelor electrice care nu mai pot fi folosite în scopul lor inițial sunt reconfigurate și reutilizate pentru a crea un sistem de stocare durabil, parte a conceptului de circularitate EFdeN VATRA.

Energia necesară pentru a menține un mediu interior confortabil este mult redusă prin integrarea inteligentă a materialelor cu schimbare de fază, la care se adaugă și alte tehnologii, cum ar fi introducerea luminii naturale prin fibră optică sau controlul inteligent al casei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Felicitări acestor tineri, sper sa-i păstrăm pe la noi, sa nu ia calea vestului.

    • Cand esti condus de plagiatori si totul este promovat pe pile chiar ai impresia ca merita sa stai in tara? Ne digitalizam pentru ca asa ne angajam dar nu am fi ca Estonia la cate creiere avem.
      Pensionarii nostri voteaza revolutionari care promit pensie mai mare, dar nu inteleg ca degeaba ai pensie mai mare daca inflatie este 3 ori mai mare.

  2. Pentru asemenea proiecte este necesara multa creativitate. In administratia publica din Romania nu ai voie sa fii creativ, pentru ca esti imediat sanctionat de parvenitii si de scroafele urcate in copac.

  3. Casele Solare sunt bune Vara , dar Iarna nu ai nici un Volt de Curent Electric . Probabil ar trebui Eoliene la Munte , langa Catune , la Izolati in Romania .

  4. Si daca nu erau toti Romani ? Le’ati facut testul adn ?

  5. Deci casa asta ajută la formarea de comunități (de tineri) , așa se declară , dar concursul e pentru case cu scop educațional, adică să vadă prostimea că se poate. Totuși, nu e nici-un preț afișat în articol, cine își face casă pe baza de baterii reciclate, pereți de paie și alte prafuri ? Pe timp de iarna de fac astfel de expoziții ?