G4Media.ro

O echipă de cercetători din Israel a dezvoltat o nouă tehnologie capabilă…

Foto: Prof. Yael Hanein / Sursa: Tel Aviv University/eurekalert.org

O echipă de cercetători din Israel a dezvoltat o nouă tehnologie capabilă să detecteze minciunile pe baza mişcărilor faciale

O echipă de oameni de ştiinţă din Israel a dezvoltat o nouă tehnologie bazată pe inteligenţa artificială pentru depistarea minciunilor prin intermediul mişcărilor muşchilor faciali, a anunţat săptămâna aceasta Universitatea din Tel Aviv (TAU), informează Xinhua, preluată de Agerpres.

Noua tehnologie ar putea contribui la dezvoltarea de camere şi software capabile să detecteze minciunile în numeroase situaţii din viaţa reală, a notat TAU în studiul publicat miercuri.

Cu ajutorul acestei noi tehnologii, cercetătorii au detectat minciuni spuse de participanţii la studiu cu o acurateţe de 73%, potrivit TAU.

În cadrul cercetării, publicată în jurnalul ştiinţific Brain and Behavior, oamenii de ştiinţă de la TAU au identificat două grupe distincte de persoane care spun lucruri neadevărate: cei care îşi activează muşchii obrajilor atunci când mint, şi cei care îşi activează muşchii din zona sprâncenelor.

Studiul a fost bazat pe o inovaţie dezvoltată la TAU care a implicat utilizarea de autocolante imprimate pe suprafeţe moi şi care conţin electrozi ce monitorizează şi măsoară activitatea muşchilor şi a nervilor.

În viitor, astfel de electrozi pot deveni redundanţi în condiţiile dezvoltării unui software video conceput special pentru a identifica minciunile pe baza mişcărilor muşchilor faciali, au notat cercetătorii.

Această tehnologie poate fi utilă pentru detectarea, spre exemplu, a minciunilor spuse la bănci, pe aeroporturi, în cadrul interogatoriilor poliţiei, ori la interviurile de angajare online, cu ajutorul camerelor de înaltă rezoluţie instruite, au concluzionat oamenii de ştiinţă implicaţi în studiu.

Foto: Prof. Yael Hanein / Sursa: Tel Aviv University/eurekalert.org

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. „Această tehnologie poate fi utilă pentru detectarea, spre exemplu, a minciunilor spuse la bănci, pe aeroporturi, în cadrul interogatoriilor poliţiei, ori la interviurile de angajare online, cu ajutorul camerelor de înaltă rezoluţie instruite, au concluzionat oamenii de ştiinţă implicaţi în studiu.”

    Vor fi testati si bancherii/functionarii bancii, procurorii, politistii sau angajatorii cu ea? Eventual si politicienii? Pentru ca daca nu, tot ce vad e o noua unealta care sa genereze abuzuri.

  2. „London spy” este inspirat dintr-un caz real, modificat de catre scenarist, in care un geniu in matematica dezvolta un algoritm care poate identifica minciuna prin scanarea fetei si a ochilor. MI-6 doreste sa-l foloseasca pentru a identifica minciunile spuse de politiciani, in special. In final, programul ajunge sa-l ucida pe creatorul sau. Asadar, mai lasati-i pe amaratii care isi cauta un job si pentru care baga o mica minciuna, si concentrat-va dreaqu’ pe politicieni! Ei sunt ciuma si cancerul acestei lumi, nu cei care-si platesc taxele si impozitele pentru ca aceiasi politicieni sa traiasca-n lux.

    • Iliescu putea minti oricat daca oamenii care l-au votat aveau capul pe umeri.
      Cei care voteaza mincinosi, manipulatori si corupti nu sunt ingeri !!!!

  3. Comunismul, dincolo de propaganda oficiala, s-a implementat prin minciuna, santaj si violenta.
    Minciuna este mirosul greu de detectat al caracterelor infecte.

  4. Israelul e locul ideal pentru astfel de tehnologii,sa le bage testarea obligatorie

  5. Despre dreptul inalienabil de a minţi, cel puţin prin imposibilitatea certă de a nu minţi niciodată.

  6. Asta nu ar fi tb niciodata inventata. Sa vezi ce puscarie si batai isi vor lua cei care fie si numai gandesc sa se opuna regimului. Ii intrebi, depistam ca mint…

  7. Inprimul rand ar trebui testata in politica,administatie,banci etc.am avea o mare surpriza,cred ca ar trebui pe fiecare in partea refer ca ondivid,🙃

  8. Inprimul rand ar trebui testata in politica,administatie,banci etc.am avea o mare surpriza,cred ca ar trebui pe fiecare in parte,ma refer personal,🙂