G4Media.ro

O decizie ‘istorică’ a unui tribunal din Croația ar putea deschide calea…

Sursa Foto: Asociația Accept

O decizie ‘istorică’ a unui tribunal din Croația ar putea deschide calea adoptării de copii de către cuplurile gay

Militanţii pentru drepturile homosexualilor din Croaţia au salutat joi o decizie „istorică” a unui tribunal local ce ar putea deschide calea adoptării de copii de către cuplurile gay din această ţară majoritar catolică, relatează Reuters şi AFP.

Prin decizia sa din 21 aprilie, Tribunalul administrativ din Zagreb s-a pronunţat împotriva discriminării cuplurilor de acelaşi sex în ce priveşte dreptul de a adopta copii, a postat Asociaţia familiilor „curcubeu” din Croaţia pe pagina sa de internet, ataşând o copie a deciziei.

Aceasta se referă la acţiunea intentată de un cuplu gay, Mladen Kozic (40 de ani) şi Ivo Segota (38 de ani), a căror cerere de adopţie a fost respinsă în 2016 de un centru de asistenţă socială fără nici măcar o evaluare iniţială. Tribunalul a anulat decizia autorităţii administrative argumentând că refuzul a fost insuficient explicat, în special concluzia că adoptarea unui copil de către parteneri de acelaşi sex „nu este în interesul minorului”.

Hotărârea tribunalului administrativ – care poate fi contestată în apel de ministerul croat al afacerilor sociale – citează de asemenea constituţia ţării, care garantează că toţi cetăţenii se bucură de „aceleaşi drepturi şi libertăţi”.

Preşedintele asociaţiei Familiilor curcubeu, Daniel Martinovic, a subliniat că este vorba de o „decizie istorică şi care deschide calea tuturor cuplurilor de gay şi lesbiene din Croaţia spre a deveni părinţi adoptivi”.

Ea reprezintă totodată a doua victorie pentru Kozic şi Segota, care anul trecut au reuşit, după o îndelungată bătălie juridică, să preia în îngrijire „de tip familial” (foster) doi băieţi de cinci şi şapte ani.

Croaţia a legalizat în 2014 parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex – aşa-zise „parteneriate de viaţă” -, în urma unui referendum care a consfinţit definiţia căsătoriei în legea fundamentală ca reprezentând exclusiv uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

În 2019, o lege care viza creşterea numărului de minori luaţi în îngrijire de tip familial a stabilit că pot avea grijă de copii atât persoane singure şi cupluri căsătorite, cât şi cupluri necăsătorite, fără a-i menţiona însă pe cei aflaţi în „parteneriate de viaţă”. Tocmai această lege a fost contestată de Kozic şi Segota.

În fosta republică iugoslavă cu 4,2 milioane de locuitori sunt înregistrate circa 400 de „uniuni civile” de cupluri gay, iar potrivit asociaţiei citate câteva zeci dintre aceste cupluri sunt interesate să adopte. În acelaşi timp, peste 2000 de copii şi adolescenţi din Croaţia trăiesc în case de copii şi doar circa 100 dintre ei sunt adoptaţi anual.

Mai multe grupuri religioase au făcut campanie pentru restrângerea drepturilor homosexuale de a îngriji sau adopta copii. Asociaţia catolică Vigilare a calificat decizia tribunalului anunţată joi drept „o ruşine”.

„Deja traumatizaţi în orfelinate, copiii nu trebuie să devină cobai pentru jocurile şi experienţele câtorva adulţi”, a scris Vigilare pe pagina sa de Facebook.

În pofida evoluţiei în plan legislativ, comunităţile gay şi transgender continuă să fie victime ale discriminărilor şi ameninţărilor în Croaţia, la fel ca în alte părţi din Balcani, notează AFP.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...