G4Media.ro

O colonie cu 200 de lilieci din două specii protejate a fost…

sursa foto: Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor

O colonie cu 200 de lilieci din două specii protejate a fost descoperită într-o bisericuță de lemn din județul Sălaj

O colonie cu circa 200 de exemplare din două specii de lilieci protejate în România – liliacul mare cu potcoavă şi liliacul cărămiziu – a fost descoperită recent într-o bisericuţă de lemn din localitatea Zalnoc, judeţul Sălaj, cu ocazia unor lucrări de restaurare a acoperişului lăcaşului de cult monument istoric, transmite Agerpres.ro.

„În momentul în care ne-am apucat să schimbăm învelitoarea, am găsit deasupra bolţii o cantitate mare de mizerie făcută de lilieci. Cred că am scos trei saci de mizerie de acolo, dar la momentul respectiv nu am dat prea mare importanţă acestui fapt, mai ales că nu am văzut decât unul sau doi lilieci zburând prin biserică. Duminică, am revenit la bisericuţă după o perioadă de pauză şi am văzut, agăţaţi de boltă, mai mulţi lilieci. Pentru că ne-am gândit că localnicii nu vor fi de acord cu liliecii în biserică, am luat legătura cu Centrul pentru Cercetarea şi Conservarea Liliecilor, ca să vedem ce e de făcut”, a declarat joi, pentru AGERPRES, Bogdan Ilieş, unul din cei care se ocupă cu proiectul de restaurare a monumentului istoric din Zalnoc.

Potrivit acestuia, joi, a venit la Zalnoc Bucs Szilard-Lehel, preşedintele consiliului director al Centrului pentru Cercetarea şi Conservarea Liliecilor, care i-a precizat faptul că e vorba de circa 200 de lilieci din speciile mare cu potcoavă şi cărămiziu, ambele protejate pe teritoriul României.

„În urma discuţiilor, am luat decizia de a amâna până în septembrie procesul de tratare a şindrilei, pentru că atunci când vremea se răceşte liliecii se adăpostesc în peşteri şi vor pleca din biserică. De asemenea, vom sigila cu plasă locurile prin care ar putea intra în lăcaşul de cult, dar le lăsăm la dispoziţie podul. E posibil ca şi până acum să fi stat în pod, dar i-am deranjat cu lucrările şi s-au mutat în biserică”, a explicat Bogdan Ilieş.

Conform Centrului pentru Cercetarea şi Conservarea Liliecilor, liliecii din România formează una dintre cele mai importante populaţii din Europa, atât datorită numărului mare de specii de la noi din ţară, cât şi mărimii coloniilor. Pe teritoriul ţării noastre au fost identificate până în momentul de faţă 32 de specii de lilieci.

sursa foto: Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Fericiti cei saraci cu duhul.

  2. Astia vin cu COVID19 la pachet? 😀

  3. Ce prostie si ecomarxismul asta ,pana la urma astia au boli si noi ii protejam.

    • Si tu pari destul de derutat si te protejam. Cauta sa vezi au si ei vreun rol in lantul trofic?

  4. Rugăm sus-amintitul „Centru pentru Cercetarea şi Conservarea Liliecilor” să nu mai conserve bietele animale, mai ales că sunt pe cale de dispariție !

    Of, unde-am ajuns.

  5. Daca dinozaurii au ajuns in muzee,ar fi o pierdere asa mare in lantul trofic sa vedem si purtatorii de covid tot acolo???

  6. Cip!Comentariile nu sunt despre mine!!!Si,daca esti ecologist…nu trebuie sa fii si radical!!Sunteti o generatie care distruge istoria,statuile,reneaga tot dar….ii doare sufletul de lilieci,gandaci si alte animale in contextul in care urla ca nu sunt autostrazi sau ii deranjeaza insectele cand ajung la munte,pentru că presupun ca insectele sunt mizerie,nu că acolo este habitatul lor!!!Ca o constatare,cu excepția jignirilor ,nu prea ai ceva de spus!!!!