
O artistă iraniană a cântat online, fără a purta hijab: „Sunt Parastoo, fata care nu poate să tacă şi refuză să nu mai cânte pentru ţara pe care o iubeşte”
O cântăreaţă iraniană a difuzat pe internet un concert în care apare fără hijab-ul impus de lege femeilor iraniene, atrăgând sprijinul multor susţinători dar şi proceduri judiciare, relatează joi AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Parastoo Ahmadi a postat miercuri seara videoclipul pe canalul ei de YouTube, îmbrăcată într-o rochie lungă neagră mulată, cu umerii descoperiţi şi fără eşarfă pe cap, o ţinută care încalcă în mod deschis regulile impuse de Republica Islamică.
Data spectacolului de treizeci de minute, interpretat fără public, nu a fost precizată, dar se pare că a fost filmat în Iran, cântăreaţa fiind însoţită de trei membri ai grupului ei, trei bărbaţi.
De la Revoluţia Islamică din 1979, femeile iraniene au fost nevoite să-şi acopere capul şi nu pot cânta în public.
Dar Parastoo Ahmadi a cucerit un număr mare de admiratori (peste 14.000 de abonaţi) prin postarea pieselor sale pe Instagram, inclusiv balade postate în 2022-2023 în sprijinul manifestaţiilor de masă care au zguduit apoi ţara.
Acest concert pare însă a fi primul filmat în exterior.
„Sunt Parastoo, fata care nu poate să tacă şi refuză să nu mai cânte pentru ţara pe care o iubeşte”, a scris ea pe YouTube. „Ascultaţi-mi vocea în acest concert imaginar şi visaţi la o Naţiune liberă şi frumoasă”, a spus ea.
Fără să-i precizeze identitatea, agenţia de presă a justiţiei iraniene denunţă faptul că un „grup condus de o cântăreaţă” a produs „muzica fără să respecte regulile legale şi religioase”.
Autorităţile au „intervenit şi au luat măsurile corespunzătoare, deschizând proceduri impotriva cântăreţei şi a producţiei”, precizează agenţia Mizan.
Disidenta în exil Masih Alinejad a salutat un concert „istoric”, proclamând pe o reţea de socializare din Statele Unite că „vocea ei (este) o armă împotriva tiraniei, curajul ei o odă adusă sfidării”.
Karim Sadjadpour, expert din cadrul think tank-ului Carnegie Endowment, a lăudat, la rândul său, un „act de curaj extraordinar” care adânceşte „o nouă falie în fundamentele teocraţiei în descompunere în Iran”.
Difuzarea concertului survine odată cu intrarea în vigoare joi a unei noi legi, care înăspreşte şi mai mult pedepsele în cazul celor care nu respectă codul vestimentar strict impus femeilor iraniene.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu