G4Media.ro

Numele vehiculate de The New York Times drept posibili succesori la șefia…

Foto: G4Media.ro

Numele vehiculate de The New York Times drept posibili succesori la șefia NATO: Klaus Iohannis nu se află pe listă / Cine sunt cei cinci, dintre care patru femei 

Publicația americană The News York Times face inventarul posibililor succesori ai actualului șef NATO, Jens Stoltenberg, al cărui mandat se încheie anul viitor, însă printre cele cinci nume vehiculate nu se numără și președintele României, Klaus Iohannis. The New York Times scrie că un candidat principal ar fi apărut la Washington: Chrystia Freeland, în vârstă de 54 de ani, viceprim-ministru canadian-ucrainean și ministru de finanțe al Canadei.

Pe lângă ea, sunt vehiculate trei nume de politicieni din UE, toate femei: Kaja Kallas, 45 de ani, prim-ministrul Estoniei, Zuzana Caputova, 49 de ani, președintele Slovaciei, și Kolinda Grabar-Kitarovic, 54 de ani, care a fost președinte al Croației în perioada 2015-2020, a fost ambasador al Croației la Washington și a lucrat la NATO ca secretar general adjunct pentru diplomație publică. În fine, al cincilea nume vehiculat de The New York Times este cel al lui Ben Wallace, 52 de ani, ministrul apărării în Marea Britanie.

Președintele Klaus Iohannis nu a exclus public posibilitatea de a ajunge șef NATO. Întrebat pe data de 5 iulie de reporterul digi24.ro, la o conferința de presă de la Palatul Cotroceni, dacă ar accepta să fie viitorul secretar general al NATO după expirarea mandatului lui Jens Stoltenberg, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”.

Redăm mai jos integral articolul din The News York Times:

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a dat NATO un sentiment reînnoit al rolului său vital în apărarea Europei. Cu riscurile de escaladare și de extindere a războiului, această perioadă poate fi la fel de importantă ca oricare alta din istoria alianței de 73 de ani, care a fost concepută pentru a descuraja Uniunea Sovietică.

Având în vedere că mandatul actualului șef al NATO, Jens Stoltenberg, este programat să se încheie în toamna anului viitor, lupta între aliați pentru cine ar trebui să îl înlocuiască a început cu adevărat, iar liniile de luptă în această competiție încep deja să se formeze, potrivit unor oficiali americani familiarizați cu dezbaterea.

În timp ce oficialii au avertizat că acestea sunt zilele de început și că, de foarte multe ori, numele care apar primele nu supraviețuiesc negocierilor dintre cei 30 de membri ai NATO, aceștia au spus că un candidat principal a apărut la Washington: Chrystia Freeland, în vârstă de 54 de ani, viceprim-ministru canadian-ucrainean și ministru de finanțe al Canadei.

Doamna Freeland, 54 de ani, fostă jurnalistă (care este căsătorită cu un reporter de la The New York Times), a fost și ministru de externe al Canadei. Avantajele sale sunt considerabile: vorbește engleză, franceză, italiană, ucraineană și rusă; a condus ministere complicate; se pricepe la conferințe de presă și alte apariții publice; și ar fi prima femeie și prima canadiancă care ar conduce NATO.

Uniunea Europeană, deloc surprinzător, ar dori ca următorul șef al NATO să provină dintr-o țară membră – 21 dintre cele 27 de state actuale aparțin alianței. Și presupunând că Suedia și Finlanda vor fi aprobate pentru aderarea la NATO, Uniunea Europeană ar avea 23 din 32 de membri.

Deși europenii nu s-au coalizat încă în jurul unui candidat unic, și ei au mai mulți candidați puternici care sunt femei, printre care Kaja Kallas, 45 de ani, prim-ministrul Estoniei, Zuzana Caputova, 49 de ani, președintele Slovaciei, și Kolinda Grabar-Kitarovic, 54 de ani, care a fost președinte al Croației în perioada 2015-2020, a fost ambasador al Croației la Washington și a lucrat la NATO ca secretar general adjunct pentru diplomație publică.

Marea Britanie, care a părăsit Uniunea Europeană, dar nu și NATO, are un candidat în persoana lui Ben Wallace, 52 de ani, secretarul său pentru apărare. Unii oficiali au sugerat că el a rămas în această funcție în ciuda caruselului guvernamental britanic nu doar pentru a oferi stabilitate în sprijinul acordat Ucrainei, ci și pentru a-și spori șansele pentru postul din NATO, pe care Londra îl dorește cu ardoare ca un alt simbol al angajamentului său post-Brexit în lume.

Persoana care va obține postul va prelua, fără îndoială, postul într-unul dintre cele mai critice momente din istoria alianței. Războiul din Ucraina a însemnat mai multe trupe NATO la granițele Rusiei, potențiali noi membri în Suedia și Finlanda și noi cereri de bani și echipamente. Deși NATO funcționează prin consens, șeful său joacă un rol important în concilierea cererilor statelor membre și în articularea poziției Occidentului în fața unei audiențe globale.

Există probleme cu toți posibilii candidați și este, de asemenea, posibil, a sugerat un oficial NATO, ca statele membre să fie de acord să prelungească mandatul dlui Stoltenberg cu încă un an. (Dl Stoltenberg, în vârstă de 63 de ani, ceruse o prelungire de doi ani din cauza războiului și i s-a acordat un an, sau până în septembrie anul viitor).

Alegerea ar putea fi, de asemenea, complicată de alegerile din primăvara anului 2024, care vor selecta o nouă conducere pentru Uniunea Europeană. Acest lucru dă startul unui proces profund competitiv între statele membre, pe măsură ce își împart posturile.

În general, a declarat un oficial NATO, Washingtonul dorește să evite posibilitatea ca următorul lider NATO să fie văzut ca primind un premiu de consolare pentru că nu a obținut un post important în UE, așa că ar prefera ca alegerea să fie făcută înainte de acele alegeri. Atât Washingtonul, cât și Bruxellesul doresc o concluzie înainte de următoarele alegeri prezidențiale americane din noiembrie 2024.

Ultimii doi șefi ai NATO, Stoltenberg din Norvegia și Anders Fogh Rasmussen din Danemarca, au fost amândoi șefi de guvern. Dar aceasta nu a fost neapărat o regulă.

Poziția oricăruia dintre candidați în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei va fi un factor critic. Oricât de puternic se opun invaziei Rusiei în Ucraina, țările din Europa de Vest, precum Franța și Germania, vor să privească dincolo de ziua în care războiul se va încheia, într-un fel sau altul, și vor dori pe cineva dispus să încerce să creeze o relație nouă, mai stabilă, cu Moscova

Estonianca Kallas a susținut ferm Ucraina și a fost foarte vocală, ceea ce i-a crescut profilul internațional, dar este posibil ca oricine din țările baltice sau din Polonia, indiferent de calitățile sale, să fie considerat prea aprig antirus pentru restul NATO. Doamna Kallas s-a opus oricăror negocieri cu Vladimir V. Putin, președintele Rusiei, și a acuzat Rusia de genocid în Ucraina.

Doamna Freeland, de asemenea, este o susținătoare puternică a Ucrainei și a luptei acesteia împotriva agresiunii rusești, dar, spre deosebire de Estonia, Slovacia sau Croația, Canada este un stat NATO care a rămas în urmă în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare, departe de procentul de 2% din produsul intern brut pe care statele membre l-au menționat ca obiectiv până în 2024.

Cu toate acestea, Canada a oferit Ucrainei un sprijin economic și militar considerabil, imediat după Germania și chiar înaintea Poloniei, deși cu mult în urma celui acordat de Statele Unite și Marea Britanie.

Iar opiniile doamnei Freeland cu privire la Ucraina pot fi, de asemenea, prea puternice pentru unii. Ea a mers la Kiev în 2014 pentru a sărbători răsturnarea președintelui ucrainean susținut de Kremlin, Viktor Ianukovici, și pentru a se întâlni cu oficiali de acolo. Spre regretul ei, Rusia a pus-o apoi pe ceea ce este acum o listă lungă de persoane interzise.

Există, de asemenea, o preocupare mai veche, respinsă de premierul Justin Trudeau, potrivit căreia bunicul ei ucrainean, un imigrant recunoscător în Canada, a fost implicat în tinerețe într-o mișcare naționalistă ucraineană care îi vedea pe naziști ca pe niște foloase utile pentru a-i contracara pe sovietici.

Până la sfârșitul vieții lor, a scris doamna Freeland în 2015 într-un eseu intitulat „Ucraina mea”, bunicii ei materni „s-au văzut pe ei înșiși ca exilați politici cu responsabilitatea de a menține vie ideea unei Ucraine independente, care a existat ultima dată, pentru scurt timp, în timpul și după haosul Revoluției ruse din 1917”. Ea a continuat: „Acest vis a persistat în generația următoare și, în unele cazuri, în generația următoare”.

Doamna Freeland, prin intermediul unui purtător de cuvânt, a precizat că este angajată în mod activ în activitatea sa actuală și că nu și-a propus ea însăși numele. „Doamna Freeland are deja o slujbă importantă și se concentrează pe servirea Canadei și a canadienilor”, a declarat purtătorul ei de cuvânt, Alex Lawrence.”

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

50 comentarii

  1. De la Grivco la NATO? Sa fim seriosi…

    • Vaaai , ce durere !
      Ok, nu-i bun de șef.. dar ca ficus de pus în geam sau ca papagal mincinos a făcut carieră !

  2. Neaparat sa fie,mu.i.e.re, nea..gra, si les.b..iana, altfel nu se califica!!
    Slava progresismul desantat!!!
    Aici imi da dreptate si darvinel!!!

    • Ai vazut lista? Cine se incadreaza in aiurelile tale?

    • Lista am vazut o, dar nu este inchisa!!!
      Mui..ere ne.agra o sa fie siguuuur!!!
      Lesbi…..vedem pe parcurs!!!

    • Si daca e asa si in toate felurile, dar isi face treaba, pe tine cu ce te incurca? Scoateti-va ochelarii de cal, aia sunt pentru animale.

    • „Progresiștii” din NATO sperie Rusia atât de mult, încât Rusia n-a invadat niciodată o țară NATO. Rusia e o țară de lași.

    • Ce ai misoginule esti suparat ca femeile nu mai sunt sub papucul barbatilor ? Nasol, vezi ca patriarhatul inca functioneaza in Ruzzia

  3. Cine se astepta sa fie Iohanis pe lista ? In momentul actual tocmai de nevorbitoare ca Iohanis era nevoie la NATO. Sa se mai acopere si NATO de glorie cu un corupt roman la conducere

    • Cum e posibil una ca asta?
      Toronto Globe and Mail reported that, “Foreign Affairs Minister Chrystia Freeland knew for more than two decades that her maternal Ukrainian grandfather was the chief editor of a Nazi newspaper.”
      Apa ce curge afară pe sub usa la stâna de la Kotorceni sunt lacrimi adevărate.

  4. Klaus la NATO ? Păi ăsta nu-i în stare să conducă o Langoșerie …
    Alături e Tăntălău Geoană , ăsta visează să fie președinte…
    Să sperăm că nici unul nu va accede la funcțiile astea !!!!

    • Pentru prostănaci.johanis a condus 12 ani un oraș reședința de județ și 8 ani că președinte de țară.iar daca un niman drum nu recunoaște votu a șapte milioane de romani e treabă lui.Dancila era mai buna?!

    • Daca il compari cu una ca tricoteaza si zici ca e mai bun!… 🤣🤣🤣
      A dormit in postul de presedinte, a adus PSD la guvernare… in rest a condus excelent! 🤣🤣🤣

    • Florin dragă și eu sunt un prostănac ca tine iar tu ești un nima in drum la fel,prietene ! 🙃😊😂🤣

    • Florin ești foarte deștept și cult, atât cât să nu fi prost destul…
      Dacă am votat Iohannis nu înseamnă că suntem prostănaci sau nima in drum !!!!

  5. Corect ….cei bre,ai uitat să-ți iei,pastilili măi băiete 🤔😂🤣

  6. Nici nu are ce căuta pe lista aia.

    Ce sa caute acolo, ce competente ar avea pentru așa ceva?

  7. Ce sa caute Klaus von Grywcko in NATO ?! Sovieticii nu mai pot prosti decat poate poporul roman !

  8. Da Geana the mummy ce are?? A fost acolo mana dreapta , aia cu care se stergea Stolty la c.., stie si el cate ceva!!!
    Sau vreti sa ni l băgați presedinte!!!

  9. KWJ a beneficiat de o cota maxima, in vest. Insa a fost trecut acolo unde este, absolut nimanui din vest nu i-ar trece prin cap sa ii mai faca incredere. PoateTAN si pentru UE/Consiliul European.
    Am scapat de un asa individ.

  10. Iuda de la Grivco?

  11. De ce ar fi pe lista celei mai importante alianțe militare a lunii un protector al corupției, nepotismului, saraciei, si al plagiatorilor??

  12. Hai ca ar fi chiar culmea sa fie aceasta jigodie ordinara pesedista infecta, un lenes oportunist de cea mai joasa speta, un terminat incapabil sa ducă la sfârșit vreun proiect în 10 ani, la NATO.

  13. Ghi-ni-onnnnn!!! Cred că spera să prindă loc la NATO, altfel prinde loc la beciul domnesc :-))))) . Să vezi ce-i face,amica lui ,Codruța….

  14. Sa-si dea Oha demisia si pe urma sa-i dea astia teapa si sa o numeasca pe Kallas !

  15. Cunoscand obiceiurile lui Johannis n-ar fi exclus sa vedem ca aliaza Nato cu Rusia s-ai ciomageasca pe ucrainieni.

  16. Oameni cu c*aie nu ca Klaus.

  17. L-au sarit din schema pe mister KWJ,dar nu are de ce sa se supere ,caci locul poate fi ocupat de o femeie si tot a zis domnia lui ca promoveaza egalitatea de gen.

  18. Au nevoie de un dulap la vestiar, acolo e bun, nu scârțâie, nu troncăne…

  19. Toată lumea fuge acest PSD ist travestit.
    O sa ajungi mai rău decât Emil Constantinescu, nimeni nu o sa și mai aducă aminte de tine….
    Și când te gândești ca puteai îmbătrâni frumos…

  20. Abia il asteapta tanti Codruta pe Iohanel, fara imunitate. Sa vezi rasu naibii.

  21. Dulapul de la Sibiu ajunde sef de etaj la Penetenciarul de la Gherla….serviciile îi spun PA!!!!

  22. Si uite-asa NATO rateaza sansa unui „atarnator de palton”!!!! Ce naiba sa caute Iohahahahannis sef la NATO? El nici macar acasa nu poate face nimic….. doar sa doarma-n papuci!

  23. Kolinda Grabar-Kitarovic? Acea „bombă sexy” a Croației care la Campionatul Mondial de fotbal din 2018 îi făcea ochi dulci lui Putin?

  24. Iohanita daca ajungea in conducerea Nato batea palma cu Putin cum a batut palma cu PSD.

  25. Ce dracu sa facă NATO cu blegul asta ca abia vorbește si atunci când o face vorbește prostii

  26. Sa fim seriosi. Ce sa caute la NATO groparul justitiei romane? NATO nu are nevoie de in dealer BMW.

  27. Tragedie! KJ se va retrage la Sibiu si va da meditatii la fizica!
    As dori sa stiu care este tariful pe ora!

  28. Nici dacă-și donează casele pentru sedii NATO, nu ajunge nici măcar portar , la ei.
    Ioha va fi scuipat pe strada de noi și copii noștri. Că asta merită…

  29. Chrystia Freeland-fost vice-premier al Canadei,adeptă declarată a lui Bandera,urmașa unui important membru al OUN…

  30. Nu am crezut niciodată și niciun pic că Iohannis ar fi luat în seamă pentru o ASEMENEA funcție importantă.

  31. Cred ca doar jurnalistii l-au introdus intre potentialii candidati, nu l-am auzit niciodata pe Johannis spunind ca aspira la o functie. Tipic romanesc, ei centreaza , ei dau cu capul. Stire de 2 lei.

  32. Daca tot e moda cu femei in conducere, Ursulica ar fi cea mai potrivita alegere. In doi ani, NATO e pe chituci.

  33. Sa i spuna cineva acestuit ratat ca e terminat. Poate sa vanda el toate padurile Romaniei austricecilor nici macar aia nu l mai baga in seama. Individul ii duce oala de noapte varanului. Un mut, un ratat, un nesimtit de asa zis presedinte. Presedintele GRIVCO!

  34. Inca o data un Fake News cel putin de dimensiunea gogoritei de anul acesta cu Haloweenul Elon Musk.Media romaneasca este atat de jalnica, incat cu greu mai poti crede ceva citind din ea.Niciodata „informatia” ca Johannis ar fi fost propus nici macar neoficial ca Secretar NATO, verificata….Sursele știe…. O stire nascuta in Romania, o gogorita care a fost folosita ca „morcov” politic.Aparuta din neant ca o intrebare pusa aiurea la un interviu cu Marele vorbăreț acum cativa ani, s-a tot rostogolit, azi ajungand un bullshit de proportii epice.

  35. Florin dragă și eu sunt un prostănac ca tine iar tu ești un nima in drum la fel,prietene ! 🙃😊😂🤣

  36. Florin ești foarte deștept și cult, atât cât să nu fi prost destul…
    Dacă am votat Iohannis nu înseamnă că suntem prostănaci sau nima in drum !!!!