G4Media.ro

Nu trebuie să facem educație și informare cu degetul ridicat: “Nu vă…

Photo © Len44ik | Dreamstime.com

Nu trebuie să facem educație și informare cu degetul ridicat: “Nu vă mai drogați”, pentru că nu are efect. Tinerii au nevoie de alternative de a petrece timpul în grup – Cătălin Țone, expert antidrog

“Nu trebuie să facem educație și informare cu degetul ridicat: Nu vă mai drogați, pentru că nu are efect. Tinerii au nevoie de alternative de a petrece timpul în grup. Când vorbesc despre expunerea la vicii, părinții trebuie să îmbrace haina adolescentului, să intre în lumea lui, să vadă anturajul și totul, cu zâmbetul pe buze”, spune Cătălin Țone, expert antidrog, la Radio România Actualități

Cătălin Țone, expert antidrog și fost șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) București, subliniază că este foarte importantă influența părinților când vine vorba despre vicii, în special în contextul în care vârsta de debut în consumul de droguri este tot mai scăzută.

Este foarte important ca în general, educația în acest caz să nu se facă cu “degetul ridicat, spunând Nu vă mai drogați, pentru că nu are efect”. Cătălin Țone a spus că eforturi trebuie să vină și din partea statului, care trebuie să ofere tinerilor, alternative de a petrece timpul: “În Helsinki, în 2018, tinerii au votat cum vor să arate un centru cultural și ce să conțină, cum să arate. Acolo învață meserii, învață să cânte la instrumente, au bibliotecă, se pierd acolo cu orele. Tinerii erau ținuți acolo pe banii statului, nu erau lăsați în parcuri să fumeze, – adică nu li se permite – sunt alternative. Ei trebui să-și aleagă dopamina, de unde și-o iau”, mai spune expertul antidrog. Cătălin Țone a mai precizat că în Malta de exemplu, echivalentul Agențiie Naționale Antidrog este la Ministerul Familiei și Tineretului.

Invitați în cadrul emisiunii au fost și Ligia Moise, psihoterapeut clinician, ministrul Familiei și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, și Eugen Ilea, vicepreședinte Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar.

Invitată în emisiune, Ligia Moise, psiholog clinician și terapeut de familie spune că un factor important care îi determină pe tineri să încerce droguri este anturajul: “Apartenența la grup, poate, pentru că dacă nu voi consuma, toți ceilalți cu care eu îmi doresc să fiu prieten (…) ceva m-a atras către ei. Dacă ei consumă, atunci având și o capacitate redusă de a anticipa cam ce va însemna în viața mea pe termen lung consumul de droguri, îmi zic: hai că azi, hai că mâineceea ce am făcut mult de-a lungul vieții cu foarte multe, nu neapărat cu droguri. E valabil și pentru alcool și pentru tutun. Tot timpul am crezut că pot să mă las oricând și la un moment dat mi-am dat seama că nu e așa, deci apartenența, nevoia de a aparține unui grup. (…) Tinerii au nevoie să se aglutineze cumva, să se adune într-un grup în care să se regăsească și cu care să împartă niște valori. Acuma ce valori găsesc acolo, depinde exact ce le-am pus noi, ce le-am povestit noi, că este valoare sau nu, că e bine să facem sau nu este bine să facem”, a spus Ligia Moise.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează