G4Media.ro

„Nu am văzut niciodată Jupiter așa”: Telescopul James Webb arată o imagine…

Sursa foto: Credit: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; image processing by Ricardo Hueso (UPV/EHU) and Judy Schmidt.

„Nu am văzut niciodată Jupiter așa”: Telescopul James Webb arată o imagine „incredibilă” a planetei

Fotografiile, realizate în iulie, surprind imagini fără precedent ale furtunilor, lunii și inelelor din jurul celei mai mari planete, relatează The Guardian.

Cel mai nou și cel mai mare telescop spațial din lume arată Jupiter ca niciodată. Oamenii de știință au publicat luni imaginile cu cea mai mare planetă a sistemului solar.

Telescopul spațial James Webb a realizat fotografiile în luna iulie, capturând imagini fără precedent ale luminilor nordice și sudice ale lui Jupiter și ale ceții polare dense.

Marea pată roșie a lui Jupiter, o furtună suficient de mare pentru a înghiți Pământul, se remarcă în mod strălucitor alături de nenumărate furtuni mai mici. O fotografie cu câmp larg este deosebit de spectaculoasă, arătând inelele slabe din jurul planetei, precum și două luni mici pe un fundal strălucitor de galaxii.

„Nu am văzut niciodată Jupiter așa. Totul este de-a dreptul incredibil”, a declarat într-un comunicat astronomul planetar Imke de Pater, de la Universitatea din California, Berkeley. Ea a ajutat la conducerea observației. „Nu ne așteptam să fie atât de bine, ca să fiu sincer”.

Imaginile în infraroșu au fost colorate artificial în albastru, alb, verde, galben și portocaliu, potrivit echipei de cercetare americano-franceze, pentru a scoate în evidență caracteristicile.

Succesorul de 10 miliarde de dolari al telescopului spațial Hubble, realizat de Nasa și Agenția Spațială Europeană, a fost lansat la sfârșitul anului trecut și observă cosmosul în infraroșu încă din vară. Oamenii de știință speră să vadă zorii universului cu ajutorul lui Webb, privind înapoi până la momentul în care s-au format primele stele și galaxii, acum 13,7 miliarde de ani.

Observatorul este poziționat la o distanță de 1,6 milioane de km de Pământ.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. La 1,6 Km distanta de pamant ?? Pe acolo trece si Tarom, Wizz, etc. Articol semnat Redactia 🙁 Redactia a luat BAC-ul ??

  2. blogs.nasa.gov/webb/2022/08/22/webbs-jupiter-images-showcase-auroras-hazes/