G4Media.ro

Noul președinte al Argentinei sprijină Ucraina și vrea să rupă legăturile strânse…

Sursa foto: G4Media.ro

Noul președinte al Argentinei sprijină Ucraina și vrea să rupă legăturile strânse cu Rusia și China și să îndrepte țara spre comerț cu Occidentul

Javier Milei, noul președinte de dreapta al Argentinei, a declarat anterior că va slăbi legăturile economice strânse cu ţări precum Rusia, China şi Brazilia, invocând dezacordul cu politicile guvernelor acestora, relatează News.ro.

Milei şi-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina în conflictul acesteia cu Rusia şi a declarat că vede Statele Unite şi Israelul ca fiind principalii parteneri ai Argentinei.

Kremlinul a declarat luni că a luat notă de declaraţiile despre Rusia ale preşedintelui ales al Argentinei, Javier Milei, dar că doreşte să menţină legături puternice cu Buenos Aires.

Guvernul de centru-stânga demisionar al Argentinei a menţinut legături strânse cu Rusia, importând vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 şi făcând presiuni pentru a se alătura grupului de naţiuni BRICS, susţinut de Moscova.

Victoria lui Milei, un libertarian, deschide ușa unei revizuiri a politicilor economice pe scară largă, potrivit Wall Street Journal. Printre propunerile lui Milei se numără adoptarea dolarului american ca monedă națională, desființarea băncii centrale, prioritizarea comerțului cu națiuni capitaliste precum SUA în detrimentul Chinei și reducerea sectorului de stat supradimensionat.

El studiază pentru a se converti la iudaism și numără un rabin printre consilierii săi, într-o țară care are cea mai mare comunitate evreiască din America Latină.

Milei se opune avortului, a declarat că ar susține crearea unei piețe pentru cumpărarea și vânzarea de organe și nu crede că schimbările climatice sunt provocate de om.

În Argentina, inflația este de 143%, peste 40% din populație trăiește în sărăcie, iar fabricile au fost nevoite să oprească producția din cauza lipsei de dolari pentru a plăti importurile. Criza argentiniană este considerată de economiști ca fiind cea mai gravă din 2001 încoace.

Peso-ul argentinian a pierdut aproximativ 90% din valoarea sa față de dolar pe piața neagră, prăbușirea sa lăsând mulți argentinieni să se lupte să se descurce cu venituri de aproximativ 200-300 de dolari pe lună.

Deși a declarat că statul nu ar trebui să interfereze cu întreprinderile private, Milei a cerut politici comerciale mai pro-capitaliste și pro-occidentale. Nu este clar cum ar putea el să se decupleze de China, care este un cumpărător important de soia, litiu și alte produse argentiniene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Mda, un fel de Trump, da’ parca mai bine decat cu rusii…

  2. Foarte bine 👍🏻.. așa e și corect.

  3. Daca asta e marionate Globalistilor, Xi si Putin ce fel de Globalisti sunt ???

  4. Probabil o sa aiba mari probleme sa vanda litiu, daca nu il mai ia China .

    • Oare? UE si SUA cauta litiu la preturi si conditii mai bune China a asaltat piata auto electric cu baterii ieftine din minereu luat pe nimic din Africa si America de S

  5. Le-a trebuit un deceniu de hiperinflatie ca sa inteleaga ca nu pot avea nivel de trai decent daca sunt aliate cu china si rusia care nu reusesc la ele acasa sa aiba un nivel de trai si libertate a individului minime. Poate ca trecerea o perioada la dolart va curata (Bulgaria/ Letonia au utilizat valutizarea cu ceva succes) economia si va permite o relansare intr-o tara cu resurse uriase dar inept guvernata (se pare ca acolo unde resursele sunt o sursa ieftina de bogatie apar imediat coruptia si dictatura (Arabia Saudita/ Rusia/..). Cand trebuie sa construiesti o economie cu resurse putine apare o industrie serioasa cu valoare adaugata mare si o democratie solida (Germania/ Japonia)