G4Media.ro

Noile cărți de identitate vor avea obligatoriu CIP și amprentele posesorului. Documentele…

Foto: Carte electronica de identitate / Sursa - Ministerul de Interne

Noile cărți de identitate vor avea obligatoriu CIP și amprentele posesorului. Documentele se vor elibera din august 2021

Noile cărți de identitate vor avea obligatoriu CIP, fotografie și două amprente ale posesorului și vor începe să fie eliberate din 3 august 2021, transmite TVR. Dimensiunea noului document vor fi similare cu cele ale permisului de conducere, mult mai reduse decât actualele cărți de identitate.

3 august 2021 e data de la care România trebuie să se alinieze modelului standard european. Apoi, timp de 10 ani, până în 2031, vor fi schimbate toate documentele, pe măsură ce expiră.

În plus, noile cărți de identitate vor avea inscripționate atât drapelul României, cât și al Uniunii Europene.

Aceasta nu înseamnă că toată lumea va trebui să își schimbe actele din vara lui 2021. Va exista o perioadă de tranziție de 10 ani. Doar cei care împlinesc 55 de ani în acest an și anul viitor vor fi chemați în 2031 să li se schimbe cărțile de identitate.

Potrivit legii actuale, persoanelor de peste 55 de ani li se eliberează documente de identitate pe viață. În schimb, în regulamentul european este prevăzută vârsta de 70 de ani.

Foto: Ministerul de Interne

Citește tot articolul pe TVR

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Semnătura electronică e acolo? Avem API pentru sisteme similare BankID / OneTrust?
    S-a rezolvat cu restul legilor, de recunoaștere și operaționalizare a semnăturii electronice în rapoarte civile și în relația cu statul?
    S-a rezolvat practica din instanțe de a recunoaște semnătura electronică pe documente electronice, nu pe prinț al documentului la care să zică instanța că nu e semnat că nu are label aplicat?
    Votul electronic cu aceste noi CI e implementat? Măcar validarea in SIMPV?
    Cititoare – marca, model – sunt disponibile? Cum și când se facă training?
    Poliția are cititoare? S-a organizat licitația? Dar cititoare de amprente au, cât să elibereze documentele?
    Hai mă Românie! Putem conduce și noi un proiect corespunzător?

    • Răspuns: nu.
      Suntem în 2019 și umblăm cu niște mingi de ping-pong pe post de ID. Asta, fiindcă niște (multe) minți de proastă calitate detestă progresul și îmbunătățirea serviciilor publice.

    • Semnatura electronica incurca justitia libera si nedreapta sa albeasca mafia.

    • Ai inteles gresit. Datele nu sunt pentru romani. De-aia a semnat dancila zilele trecute protocolul de colaborare cu Israel.

  2. Se va modifica pentru aliniere la regulamentul european:
    „persoanelor de peste 55 de ani li se eliberează documente de identitate pentru inca 70 de ani”

  3. Ce cauta amprentele noastre acolo, sintem toti potential infractori?
    Nu cred ca asta e o cerinta UE ci mai degraba una a militienilor nostri. Daca ma insel atunci si cei care iau hotariri in UE sint o adunatura de militieni.
    Sigur, exista o multime de cretinoizi care sar imediat la o chestie din asta: „dar ce ai ceva de ascuns, daca esti in regula n-ai nici un motiv sa te opui”. Sigur, cu exceptia cazului in care cineva devine incomod pentru mariile lor si i se planteaza amprentele in cine stie ce imprejurare dubioasa sau ai o afacere care nu vrea sa cotizeze la „binele comun” si mai sint ocazii in care pot fi folosite amprentele alea.
    Da, stiu, asa ceva nu se poate intimpla, cei care vor avea acces la ele sint cu totul de incredere. Ihi si marmota impaturea ciocolata …

    • Asta cu amprentele ma deranjeaza si pe mine. De aia nici nu am pasaport din ala pe 10 ani, ca nu sunt capsunar sau interlop plecat la furat, si nici curva la produs. Am unul temporar si il schimb anual. Nu dau eu amprentele mele la toti muistii.

  4. Ce-i ăla… „C. I. P.”??
    Ce… patrula mea? Voi nu ştiţi diferenţa între un cuvânt oarecare şi un acronim?

  5. Clar, alte firme de secu la rand.

  6. Pe acel cip se pot înscrie TOATE datele de pe cele 100 de alte carduri (de sănătate și inclusiv bancare) pe care le avem în portofel?