G4Media.ro

Noaptea Cercetătorilor Europeni: Observaţii astronomice, ateliere interactive și spectacole cu roboţi, în…

sursa foto: Facebook/ Noaptea Cercetătorilor Europeni - Science4future-II

Noaptea Cercetătorilor Europeni: Observaţii astronomice, ateliere interactive și spectacole cu roboţi, în Parcul Izvor, la Rondul Bicicliştilor, precum şi la Casa Oamenilor de Ştiinţă din Piaţa Lahovari

Observaţii astronomice, ateliere pentru copii, spectacole cu roboţi, experimente, incursiuni interactive în activitatea unui geolog, a unui astronaut sau chiar a unui spion pot fi făcute, vineri şi sâmbătă, în Parcul Izvor, la Rondul Bicicliştilor, precum şi la Casa Oamenilor de Ştiinţă din Piaţa Lahovari, cu ocazia Nopţii Cercetătorilor Europeni, relatează Agerpres.

Publicul de toate vârstele este invitat să descopere lumea extraordinară a ştiinţei prin jocuri, participarea la experimente sau la expoziţii pentru stimularea creativităţii, a gândirii critice şi a curiozităţii.

„Evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfăşoară simultan în aproximativ 300 de locaţii din întreaga Europă. Consorţiul ReCoNnect – principalele platforme de la Institutul de la Măgurele plus patru universităţi mari din ţară – organizează evenimente în această seară şi mâine în 20 de locaţii din ţară. Scopul este să popularizăm ştiinţa şi să arătăm copiilor, în special, dar şi tinerilor şi publicului în general, cum arată cercetarea de calitate din ţara noastră. Am scos cercetători din foarte multe institute. Ne aşteptăm la un număr de 15.000 de vizitatori în cele două zile numai în Bucureşti, în întreaga ţară numărul va fi mult mai mare şi avem locaţii atât în oraşele mari – Suceava, Cluj, Timişoara, Bucureşti, Galaţi, cât şi în zone rurale – avem patru geoparcuri, două UNESCO – Ţinutul Haţegului şi, mai nou, Ţinutul Buzărului – şi încă două aspirante – Carpaterra şi Oltenia de sub munte”, a declarat Ana-Maria Nicola, responsabil pentru comunicare al consorţiului ReCoNnect, conform Agerpres.

Ea a precizat că în Parcul Izvor sunt prezenţi reprezentanţi ai tuturor institutelor mari de pe platforma de la Măgurele – Institutul Naţional de Fizică a Pământului, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul de Inginerie şi Fizică Nucleară, Institutuli Naţional de Fizică a Laselor, Plasmei şi Radiaţiilor, Institutul de Fizică Atomică, dar şi de la cinci facultăţi de la Universitatea din Bucureşti – Chimie, Biologie, Geologie, Geofizică, Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Potrivit organizatorilor, pasionaţii de ştiinţă vor fi uluiţi de experimentele de fizică şi chimie pe care le pot efectua, vor avea posibilitatea să participe la ateliere interactive de mecatronică, robotică, control al mişcării, educaţie financiară şi ecologică, precum şi la jocuri şi concursuri pe diverse teme ştiinţifice.

De asemenea, unele dintre cele mai premiate invenţii ale cercetătorilor români vor fi la îndemâna vizitatorilor, publicul având ocazia să afle rezultatele muncii desfăşurate în diverse muzee, universităţi şi institute din România.

La Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022 este prezentă şi Poliţia Română, la standurile de Prevenire a Criminalităţii şi al Institutului Naţional de Criminalistică vizitatorii având ocazia să afle care sunt instrumentele cu care aceşti specialişti lucrează.

„Avem aici două truse criminalistice, una este de evidenţiere a urmelor folosind anumite lanterne cu diferite tipuri de spectre, cu lumină albastră pentru urmele de sânge, avem diferite filtre pentru a vizualiza urme biologice, urme papilare, urme latente şi multe altele. De asemenea, avem diferite tipuri de prafuri magnetice sau nemagnetice care se folosesc tot pentru urme papilare. Avem aranjat şi un câmp al faptei unde am încercat să adăugăm noi diferite tipuri de urme care se găsesc de obicei la faţa locului. Ideea este să familiarizăm tinerii, să prezentăm probele şi mijloacele pe care noi le găsim la faţa locului şi le exploatăm în procesul judiciar. Vizitatorii noştri au fost copiii cu vârste de la 6-7 ani până la tineri de facultate. În general, ei sunt curioşi cum se relevă urmele papilare, ce înseamnă amprente, impresiuni, unii dintre ei au auzit chiar mai multe informaţii decât ne aşteptam noi şi încercăm să le explicăm tot ce vor să afle”, a explicat Andrei Beznea, comisar la Institutul Naţional de Criminalistică.

Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment ce atrage anual peste 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în directă legătură cu publicul, iar vizitatorilor ocazia de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor.

Evenimentul este organizat de consorţiul ReCoNnect sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează