
VIDEO Friedrich Merz, declarații comune de presă cu Nicușor Dan: Cât de concret este un astfel de atac al Rusiei asupra democrației din UE s-a observat în România cu ocazia alegerilor prezidențiale în turul I
Cancelarul german Fridriech Merz a avertizat vineri, într-o conferință comună de presă cu președintele Nicușor Dan, că Europa asistă de câțiva ani la sporirea tentativelor tot mai mari ale Rusiei și altor țări “de a diviza UE, de a slăbi NATO și a dezinforma sau informa greșit opinia publică”, un exemplu concret al unui astfel de atac fiind turul I al alegerilor prezidențiale anulate din România, în toamna anului trecut.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
“Vrem și dorim să facem față tentativelor de destabilizare a țărilor noastre doar prin mijloace democratice. Cât de concret este un astfel de atac s-a observat în România cu ocazia alegerilor prezidențiale în turul I. Am observat cu mare atenție procesul electoral care și de data aceasta au fost influențate masiv de entități din Rusia, dar democrația a fost destul de puternică”, a spus el.
Cele mai importante declarații ale lui Nicușor Dan și Friedrich Merz:
Friedrich Merz
- Vom colabora pentru ca colaborarea să devină și mai bună. Miniștrii noștri de externe tocmai au semnat un plan de acțiune care va uni și mai mult țările noastre.
- Am stabilit că vom extinde și consolida în planurile de politică de înarmare, promovarea investițiilor, vom continua să investim în colaborarea în educație, cultură și media.
- Relațiile noastre economice sunt o poveste de succes. Volumul comercial bilateral a atins suma record de peste 42 de miliarde euro. Suntem de acord că se poate și mai mult și vrem să colaborăm.
- Noul cadru financiar multianual – Europa se confruntă cu provocări istorice, vom reuși să le depășim doar printr-o prioritizare mai bună, nu prin sume mai mari. Deci nu vom putea aproba propunerea CE privind volumului buget, dar sprijinim abordarea bugetului pentru noi priorități.
- Încep negocieri în care Guvernul federal și eu personal ne vom implica activ.
- Încercăm să sporim presiunile asupra Rusiei și să sprijinim Ucraina
- Ne coordonăm în ceea ce privește R Moldova. Contribuim împreună pentru ca Moldova să nu fie destabilizată de Rusia
- Cu mare atenție, am observat procesul electoral din România care și de data aceasta au fost influențate masiv de către entități din rusia dar democrația din România a fost suficient de puternic
- Nu subestimăm pericolele inerente unui astfel de proces
Nicușor Dan:
- Am fost onorat să fiu azi într-o vizită oficială în Germania, să mă întâlnesc cu Președintele Steinmeier, cu Cancelarul Merz.
- Mai târziu ne vom întâlni cu comunitatea de afaceri. România și Germania au o istorie lungă de parteneriat, mai mult decât istoria și numărul de ani cred că ne leagă niște valori, și, pe baza acestor valori, azi, prin planul de acțiune pe care l-am semnat, am trasat direcțiile pe care colaborarea noastră viitoare se va desfășura.ț
- Am discutat mult pe zona economică, așa cum a spus domnul Cancelar. Germania este principalul partener comercial al României și ne dorim ca această cooperare economică să se dezvolte în anii care urmează. În particular, am discutat de oportunitățile care există pentru industria de apărare în acest context nou în care ne aflăm. Am discutat de posibilitatea de a colabora în cadrul programului SAFE al Uniunii Europene.
- Am discutat de colaborarea pe care România a avut-o cu Germania și de suportul pe care Germania ni l-a dat în diverse structuri internaționale, inclusiv OCDE, unde, după cum știți, România vrea să intre la sfârșitul anului viitor. Am discutat de războiul din Ucraina și de posibilitatea comună, a noastră și a partenerilor noștri, pe de o parte, de a ajuta Ucraina, pe de altă parte, prin presiune economică și prin sprijinul militar al Ucrainei, să aducem Rusia la masa negocierilor.
- Am discutat de posibilitățile de colaborare în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei și, bineînțeles, am discutat de parcursul european al Republicii Moldova și de sprijinul pe care țările noastre, împreună cu partenerii europeni, îl oferă pentru parcursul european al Republicii Moldova.
- Am discutat, de asemenea, de războiul hibrid pe care Rusia îl duce de mai mulți ani în interiorul țărilor europene și de posibilitatea de a colabora între noi și cu partenerii europeni pentru a contracara acest război hibrid.
- Am discutat de minoritatea germană din România și de minoritatea română din Germania, și am mulțumit Guvernului german pentru condițiile pe care minoritatea română le are pentru a trăi aici.
- Fără legătură cu discuția pe care am avut-o, vorbind de interferența rusă, vreau să salut punctele de vedere care au apărut azi, prin care NATO și Uniunea Europeană au vorbit expres de influența rusă asupra țărilor europene și expres despre influența acesteia în România și în alegerile din România. Cred că este un punct important pentru a înțelege ce s-a întâmplat în România în ultimul an.
- Nu în ultimul rând, am adresat invitația Cancelarului Merz de a vizita România în perioada următoare.
Q: În România și în Germania care au fost țintele vizate de acțiunile cibernetice?
Nicușor Dan: Sunt două componente. Una este acțiunea cibernetică clasică de atac asupra unor structuri și avem rapoarte special de la STS. A doua parte și care este legată mult mai mult de procesul democratic e influențarea prin fake news și un întreg proces de manipulare, dezinformare în interiorul țărilor europene cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de granița de est. În țară avem o întreagă dezbatere și vom veni în curând cu un raport. Și am discutat să ne apărăm în comun de astfel de atacuri.
Cancelarul Merz: Asistăm de câțiva ani la sporire a încercări tot mai mari ale Rusiei și altor țări de a diviza UE, de a slăbi NATO și a dezinforma sau informa greșit opinia publică. Vrem și dorim să facem față tentativelor de destabilizare a țărilor noastre doar prin mijloace democratice. Cât de concret este un astfel de atac s-a observat în România cu ocazia alegerilor prezidențiale în turul I. Am observat cu mare atenție procesul electoral care și de data aceasta au fost influențate masiv de entități din Rusia, dar democrația a fost destul de puternică
Q: La ce vă referiți când vorbiți de cooperare pentru înarmare: la Ucraina sau altceva?
Cancelarul Merz: Nu ne-am gândit doar la Ucraina, dar ne-am gândit și la Ucraina. E vorba de cooperare la nivel de NATO. Facilități care sunt și în planul de acțiune. Sunt firme din Germania care au început să realizeze capacități de producție în România. Sprijinul Guvernului german a fost reiterat.
Merz, despre planul financiar multianual al UE: Este doar o propunere de la Comisia Europeană. Consider că structura e corectă, dar e vorba și de nivel de parte financiară, de volum. Aici ni se pare că nu e ceva care să fie acceptabil. Guvernul german nu e de acord cu partea asta, dar e un proces deschis, avem timp 1-2 ani să discutăm, până în 2027. În ce privește procesul de aderare al Ucrainei, el e deschis. Atât timp cât e atacată și se află în stare de război, aderarea va fi aproape imposibilă. E un proces care durează mulți ani, iar principala prioritate este să facem să se termine acest război, apoi reconstrucția Ucrainei, totul încadrat într-o perspectivă de aderare. Deci nu priveșe acel plan financiar privind bugetul.
Nicușor Dan: Procesul de echipare militară a Europei este o decizie corectă la momentul potrivit pe care statele membre au luat-o, pentru că avem războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, pe de altă parte ne confruntăm cu războiul hibrid al Rusiei, pentru că am văzut o încercare a SUA de a-și reechilibra atenția între Europa și Asia și Europa trebuie să ia chestiunea apărării în propriile mâine. Discuțiile privind bugetul sunt legitime, dar UE e o poveste de succes, o poveste de succes economic care înseamnă prosperitate pentru oameni și o poveste de succes privind securitatea. În momentul când un stat dorește să acceadă în UE și când îndeplinește criteriile, răspunsul UE trebuie să fie Da pentru respectivul stat.
Q: Colaborarea în industria de apărare – concret despre ce proiecte militare e vorba pentru accesarea banilor din programul SAFE și investiții concrete în România ale companiilor germane?
Nicușor Dan: Există negocieri avansate între Rheinmetall și fabrica de la Mediaș care ține Romarm pentru un joint venture pe muniții, sperăm să se termine în curând. Pe SAFE suntem în faza în care țările membre propun proiecte comune. Există un prim termen la sfârșitul acestei luni pentru ca țările să propună partea financiară și până la jumătatea anului viitor să vină cu parteneriate concrete. Suntem în faza de explorare a parteneriatelor pe care putem să le avem.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.