G4Media.ro

Nicușor Constantinescu a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu…

Nicușor Constantinescu a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol. Fostul președinte CJC a fost trimis în judecată de DNA Constanța

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost condamnat definitiv, vineri, la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul elicopterului SMURD care s-a prăbușit în lacul Siutghiol în decembrie 2014.

Constantinescu a fost găsit vinovat pentru abuz în serviciu. Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Constanța și a fost deschis în urma unei anchete de presă a Centrului de Investigații Media.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, ”în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Județean Constanța, prin inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță (județul Constanța, România și Districtul Dobrich, Bulgaria)”.

Procurorii arată că, ”la data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” și „Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență), a elicopterului respectiv”.

”La data de 01 iulie 2013”, au mai arătat procurorii DNA, ”inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a pus la dispoziția persoanei juridice elicopterul achiziționat din fonduri publice, deși firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și a fost achiziționat elicopterul. Prin această acțiune, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului”.

Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord – doi piloţi de la Inspectoratul General de Aviaţie şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa – s-a prăbuşit pe 15 decembrie 2014 în lacul Siutghiol. Toţi membrii echipajului au murit în urma accidentului.

În momentul producerii accidentului, elicopterul se întorcea dintr-o misiune aeromedicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Judeţean Constanţa.

Conform MAI, temperatura apei lacului Siutghiol, în momentul prăbuşirii elicopterului, era de 2 grade Celsius, iar supravieţuirea conştientă a victimelor accidentului ar fi putut fi de cel mult 12 minute, iar supravieţuirea generală de cel mult 20 de minute.

Aeronava nu îndeplinea condiţiile tehnice pentru a opera pe mare, nefiind dotată cu pilot automat şi baliză pentru semnalizare în caz de accident aviatic pe mare, ceea ce făcea inutilă utilizarea flotoarelor.

Potrivit informaţiilor furnizate de MAI, pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani), era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de 10 ani. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicopter de tip EC 135.

Copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 ani), avea la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe acest tip de elicopter. Era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de 7 ani.

Medicul Laura Vizireanu de la SMURD Constanţa avea 39 de ani, iar asistenta medicală Gabriela Camelia Harton avea 38 de ani.

Nicușor Constantinescu, în decembrie 2014: Vinovat pentru accidentul de la Siutghiol este cel care a schimbat destinaţia elicopterului

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat că în cadrul unui program România-Bulgaria au fost achiziţionate mai multe echipamente, printre care şi elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol, însă destinaţia şi dotările acestuia au fost schimbate cât timp el a fost suspendat de la conducerea instituţiei.

„Acest elicopter a făcut 180 de ore de intervenţie, pentru că destinaţia lui nu este numai de a transporta pacienţi, este de a survola teritoriul Constanţei şi teritoriului Dobrici, teritoriul Mării Negre, teritoriul lacului, de-aia v-am spus că are o destinaţie specială. Această destinaţie, din păcate, a fost schimbată cât timp eu am fost în Statele Unite ale Americii, în noiembrie anul acesta. De cine a fost schimbată? De domnul Arafat, care l-a preluat, i-a schimbat destinaţia contractului şi s-a întâmplat nenorocirea pe care aţi văzut-o ieri”, a spus Nicuşor Constantinescu la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a prezentat la procesul lui Radu Mazăre privind retrocedări ilegale de terenuri.

Constantinescu a precizat că elicopterul a avut flotoare pentru a pluti, pe care nu le mai avea la data producerii accidentului, avea două motoare, unul pentru eventualitatea în care se defectează celălalt, a avut troliu pentru a putea salva pe cineva cu ajutorul hamului.

„Eu ştiu că ieri, din păcate, Căpitănia Portului Constanţa nu a fost activată pentru a interveni cu bărci de mare viteză. Ştiţi că exista o navă Jupiter pe lac, la 500 de metri de locul naufragiului? De ce nu a fost activată? Eu nu pot să activez nimic, din cauza deciziei instanţei, deşi sunt vicepreşedintele Comitetului de Urgenţă, nu am dreptul să iau legătura cu angajaţii Consiliului Judeţean, nu am dreptul să comunic cu consilierii judeţeni. Eu sunt preşedintele în funcţie şi atât. Eu am anunţat prefectul, am anunţat instituţiile pe care le pot anunţa”, a afirmat Constantinescu.

El a povestit că a refuzat, în urmă cu un an, să semneze pentru schimbarea destinaţiei elicopterului, ştiind „implicaţiile penale” pe care l-ar avea acest lucru, însă schimbarea destinaţiei a fost făcută oricum, cât timp a fost suspendat din funcţie.

„Eu am refuzat public anul trecut să predau acest elicopter structurilor Ministerului de Interne, domnului Arafat, fără să-şi asume cineva responsabilitatea schimbării destinaţiei. Nu pot să schimb eu, că vrea Arafat. Eu i-am spus, ‘domnule secretar de stat, dacă vrei, semnează dumneata, anulează contractul, răspunde în faţa lumii, ia aprobare de la Uniunea Europeană şi eu ţi-l dau’, că nu sunt nebun să plătesc eu mentenanţă, piloţi, medici de la puţinii bani ai Consiliului Judeţean. Nu am fost de acord cu această cerere abuzivă. Întrebaţi-l pe domnul Arafat, unde sunt flotoarele”, a mai spus Constantinescu.

Dosarul prăbuşirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol a fost clasat anul trecut de procurorii militari

Pe 16 decembrie anul trecut, procurorii militari au anunțat clasarea dosarul privind prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol din judeţul Constanţa, în decembrie 2014, accident soldat cu moartea a patru persoane – doi piloţi şi două cadre medicale.

Potrivit ordonanţei întocmite de Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, cu privire la acţiunile/inacţiunile pilotului şi copilotului elicopterului, care au avut ca urmare decesul medicului Laura Vizireanu şi al asistentei medicale Gabriela Camelia Harton, „întrucât a intervenit decesul făptuitorilor”.

De asemenea, s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, cu privire la activităţile desfăşurate de operatorii din cadrul Biroului Răspuns Apel Unic de Urgenţă 112 Constanţa vizând preluarea apelurilor de urgenţă şi alertarea structurilor specializate de intervenţie.

Aceeaşi măsură a fost luată cu privire la măsurile dispuse pentru căutarea-salvarea victimelor şi activităţile de intervenţie desfăşurate de lucrătorii din ISU „Dobrogea”, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General de Aviaţie, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, Ministerul Apărării Naţionale – Centrul 39 de Scafandri şi UM 01921 Baza 86 – Aeriană Borcea, Autoritatea Navală Română, Direcţia Hidrografică Maritimă şi Instituţia Prefectului Constanţa, „întrucât aceste acţiuni nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul victimelor, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestei infracţiuni”.

Totodată, s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, „întrucât faptele nu există, nefiind constatate încălcări ale dispoziţiilor legale sub acest aspect”.

Parchetul a menționat că împotriva soluţiilor de clasare nu au fost formulate plângeri în procedura prealabilă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Daca am inteles bine, Constantinescu asta a pus genunche pe gatul elicopterului 8 min 46 sec. Elicopterul striga ‘nu pot sa respir omule’, dar Constatinescu se invartosa ca un Carmendan la 10 august. Nu era el in tara la momentul comiterii infractiunii, dar statul de drept a observat genunchele lui, ramas in urma sa ii faca treaba miseleasca.

    In completa opozitie cu libertatea si democratia de azi, Ceausescu producea condamnari politic.

    • Conteaza ce spune instanta nu un postac nespalat al PSD.

    • n-ai inteles bine. mai baga o fisa si lasa postarile ca oricum nu pricepi nimic.

    • Ramane cum a zis instanta…iar tu marsh sa ii dai niste limbi pe koae lu dracnea ca are nevoie

    • Pedepsele trebuie sa se cumuleze, nu sa se comaseze.
      Predoiu sa nu mai doarma, sa rezolve problemele din justitie :
      – desfiintarea, in regim de urgenta, a Sectiei Speciale
      – aducerea in tara a infractorilor fugiti
      – rejudecarea cu celeritate a proceselor reluate din diverse motive (completuri de 3 si de 5)
      – programarea recursurilor retrase de abuziv de Sectia Speciala

  2. Pe ăsta să-l băgați mai întâi în carantină pentru Pesta Africană și abia apoi pentru Coviduț19…! Ce spuneți: să stea în carantină și pentru Pesta Rossa ? Păi așa, într-o neîntreruptă carantină am tot fost in ultimii 30 de ani…

  3. Dar in celelalte dosare in care e judecat pt fapte de coruptie (sau asimilate acesteia), in dosarele „grele”, babane cu prejudicii de milioane de euro, ce se mai aude ?

    Pt ca vad ca aproape toti baronii, toti, maharii sunt condamnati pt „mizilicuri” si cum-necum scapa in cauzele in care au praduit la greu, fara sa mai apuce judecatorii sa stabileasca vinovatiile, intrucat se prescriu faptele din cauza trecerii timpului ! :(((

  4. Pai nu avea cancer in faza terminala???spitalizare in state, circ, statul paralel, mazare, soros…iata ca dupa 10 ani traieste inca

  5. Așa porcule, așa!

  6. 7(SAPTE!!!) ANI la un Dosar, ce naiba i-au afcut, l-au poleit!?
    Incet-incet escrocii din PSD ajung la puscarie!
    Complicele intr-ale hotiei, clovnul PSDist Radu Mazare ala cu N’spe Dosare e liber sau se relaxeaza in Madagascar, in bungalourile de LUX?!!!

    • Mazare e la mititica si mai taci in plm

    • @lili:
      Nu te recunosc !! Atat de exacta in informatii, prezentand surse, documentatii la commenturile tale si acum ?

      PS. Sau te-au clonat si pe tine asa cum au mai facut pe aici cu vreo doi-trei ? :)))

  7. Justitia plica cu si de pufosii lu peste ,aaaa si imbuibati cu mult bănet nemeritati pin PEBSII SPECIALE…huooooooo FARĂ PENALII IN FUNCTII PUBLICE

  8. Hmm…si procurorii au verificat afirmațiile lui?