G4Media.ro

Nemeth Zsolt: Proiectul european trebuie să dea un răspuns corect problemei Trianon/…

Nemeth Zsolt: Proiectul european trebuie să dea un răspuns corect problemei Trianon/ MRU: Eu cred că UE nu a fost construită pentru a răzbuna o istorie demult trecută

Preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat, miercuri, la Băile Tuşnad, la lucrările Universităţii de Vară, că proiectul european trebuie să dea un răspuns corect problemei Trianon, despre care a spus că este o problemă europeană, pentru care trebuie găsită o soluţie comună, transimte Agerpres. Prezent la dezbatere, fostul premier al României şi fost şef al Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat pentru AGERPRES, referindu-se la declaraţia lui Nemeth Zsolt, că Uniunea Europeană nu a fost construită pentru a răzbuna istoria, ci este un proiect care construieşte pacea, iar privirile blocate în trecut nu duc spre viitor.

În cadrul dezbaterii despre viitorul Europei, Nemeth Zsolt a spus că este foarte important şi rolul pe care o îl au comunităţile naţionale din Europa care, prin existenţa lor, fac parte din proiectul european şi a făcut referire la iniţiativa cetăţenească Minority SafePack care îşi propune să contribuie la protejarea şi afirmarea intereselor minorităţilor naţionale şi etnice autohtone europene.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei a spus că proiectul european trebuie să dea un răspuns corect la problema Trianon, pentru că altfel nu se mai poate vorbi despre un proiect comun, arătând că aceste comunităţi naţionale există din cauza unor astfel de moşteniri istorice, iar statele naţionale trebuie să găsească o soluţie comună.

„Este vorba, printre multe altele, şi despre Trianon şi dacă acest proiect european nu reuşeşte să dea un răspuns corect problemei reprezentate de Trianon, atunci din păcate nu mai putem vorbi despre niciun proiect comun, nu? Pentru că e o problemă europeană acest Trianon şi trebuie să găsim împreună o soluţie. Pentru că aceste comunităţi şi multe alte comunităţi există tocmai din cauza acestor (…) moşteniri istorice. Şi noi, statele naţionale, trebuie să găsim o soluţie comună, trebuie să avem o coordonare, o armonizare în acest sens a ideilor, proiectelor noastre şi tocmai noi suntem prezenţi la această masă ca să continuăm dialogul care va duce până la urmă la găsirea unei soluţii şi este foarte clar că trebuie ca fiecare ţară, fiecare stat să-şi definească poziţia faţă de această regiune a Europei Centrale şi de Est”, a declarat Nemeth Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

Prezent la dezbatere, fostul premier al României şi fost şef al Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat pentru AGERPRES, referindu-se la declaraţia lui Nemeth Zsolt, că Uniunea Europeană nu a fost construită pentru a răzbuna istoria, ci este un proiect care construieşte pacea, iar privirile blocate în trecut nu duc spre viitor.

„Eu cred că UE nu a fost construită pentru a răzbuna o istorie demult trecută şi, sigur, pentru toate naţiunile europene, traumatică. Cele două mari conflagraţii mondiale au lăsat urme adânci în memoria istorică a tuturor statelor europene şi nu numai. Eu cred că proiectul UE nu e un proiect care răspunde istoriei decât într-un singur fel: să nu o mai repetăm. Este un proiect care construieşte pacea şi care în egală măsură nouă, celor care am fost sub regimuri totalitare, ne-ar garanta că aproape 60 de ani de comunism, de exemplu, nu s-ar mai putea repeta. Nu cred că privirea blocată în trecut va putea vreodată duce spre viitor. Există o tentaţie de a judeca viitorul revendicând trecutul, nu acolo se află, însă, sămânţa bună a proiectului european. Proiectul european a pornit de la un paradox: două naţiuni care au fost în conflict continuu pentru sute de ani de zile, Franţa şi Germania, au depăşit printr-un efort de voinţă, asumat politic şi apoi asumat la nivelul tuturor cetăţenilor acestor ţări şi celorlalte, apoi, faptul că nu trecutul va construi viitorul şi că viitorul se clădeşte de la un moment în care numitorul comun este buna înţelegere, pacea şi prosperitatea comună, aceasta este UE”, a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.

Lucrările celei de-a 29-a ediţii a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad au început oficial miercuri, în prezenţa preşedintelui Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt şi a lui Potápi Árpád János, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Politica Naţională, de pe lângă Cancelaria premierului Ungariei.

Timp de mai mult zile, în cele aproximativ cele 30 de corturi unde au loc programe, se vor dezbate subiecte dintre cele mai diverse, de la de la politica naţională maghiară şi perspectiva europeană a Balcanilor, până la reforma sistemului juridic din România sau securitatea globală după summitul NATO.

Sâmbătă, la fel ca în anii precedenţi, va susţine o prezentare premierul Ungariei, Viktor Orbán, alături de care se vor afla europarlamentarul Tokes Laszlo şi Németh Zsolt.

Mottoul ediţiei a 29-a a Universităţii de Vară şi Taberei Studenţeşti de la Băile Tuşnad este „Tusványos, pasiunea noastră”.

Organizatorii evenimentului sunt Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar din România, partenerul principal fiind Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania.

Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad este cunoscută membrilor comunităţii maghiare sub denumirea de „Tusványos”, fiind vorba de abrevierea numelor contopite ale celor două localităţi în care s-a desfăşurat până acum manifestarea – iniţial la Bálványos, după care a fost mutată la Băile Tuşnad.

(Sursa: Facebook/Tusvanyos)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Tupeishti ungurashii.
    Vin la noi acasa si vorbesc impotriva unitatii statului roman.
    Eu i-as arunca cu arme si bagaje peste granita, sa tina dezbateri la ei acasa.
    Dar cine sa o faca, psd-ul tocmai s-a folosit de ei la masacrarea legilor justitiei. Si asta are un pretz….

  2. Are dreptate Nea’ Nemeth Zsolt! Tratatul de la Trianon este profund NEDREPT. Regatul Romaniei a cerut intregirea tarii in granitele ei naturale ADICA PANA LA MALUL STANG AL RAULUI TISA, iar ungurii au facut ce-au facut si ne-au rapit o bucata de tara. Acest lucru TREBUIE INDREPTAT IMEDIAT, prin cedarea partilor Partium, Banatul romanesc (care apartine acum Ungariei) astfel incat sa avem granita cu Ungariei PE RAUL TISA.

  3. Ungaria ar trebui să renunţe la ”a băga băţul prin gard” . Să ţina minte că Budapesta a fost eliberata de dauă ori: atât de trupele koninterniste conduse Bela Kun, prietenul lui Lenin precum si de trupele faciste ale lui ale lui Hitler. Sâc !

    • Si de 2 ori romanii au pus opinca in Budapesta poate vor sa mai venim o data.

  4. „Elita” maghiara nu e normala la cap. Cu cat ne apropiem de 1 dec. cu atat mai mult vor intensifica zgandarelile. Problema noastra e ca nu are cine din conducerea statului roman sa-i puna la punct.

    • Da de ce vrei tu musai sa-i puna cineva la punct? Ciocu mic rumana ca acuma pesedeul suntem la putere! CIOCU MIC!

  5. De ce sa ne referim numai de la Trianon si nu de la istoria antica a celor 2 tari ?
    Cu ce drept tarile europene au puterea sa ne dicteze asupra adevarului istoric ?
    Dovezile si papirusurile arata ca stramosii nostri sunt pe acest pamant de peste 5000 ani iainte de Hristos pe cand hunii, stramosii ungurilor, au navalit abia in anii 400 dupa Hristos.

    Suntem atat de indiferenti cu istoria noastra!

    • Inainte de a ne plinge de indiferenta cu privire la istorie poate ca ar trebui s-o invatam. Stramosii nostri sint multi si diversi, ajunsi pe paminturile astea de-a lungul timpului. In plus, cunoscatorii istoriei stiu ca hunii nu sint stramosii ungurilor , intre sosirea unora si a altora in zona fiind „doar” vreo 400 de ani. Mai mult, unii dintre noi s-ar putea sa-i aiba printre stramosi si pe numitii huni care s-au dizolvat in masa localnicilor dupa moartea lui Atila.
      Despre ce-a spus Zsolt asta n-ar fi de spus decit : bietii oameni si obsesiile lor stupide. Tratatul de la Trianon (un palat la Versailles pentru cine nu stie) a fost un act de justitie. Atunci s-a reinfiintat si statul maghiar, n-ar trebui sa se tot plinga.

  6. Este incredibil pentru secolul XXI sa vi si sa discuti intr-o tara vecina despre retrasarea frontierelor. Ungaria nu este singurul stat care are populatii in afara granitelor. Traiesc 3 milioane de Romani in Republica Moldova, 400 000 in Bucovina de Nord, 100 000 de Romani in Serbia etc. Germania a pierdut teritorii in Polonia de astazi, Silezia (o parte din Cehia) etc. II aude cumva cineva pe nemti ca astazi isi cer teriitoriile inapoi? Ceea ce face Ungaria este deschiderea cutiei pandorei, si risca sa atate sentimentele nationaliste in toata regiunea. In caz de conflict etnic toti am avea de pierdut, dar cel mai mult ar avea de pierdut maghiarii din Romania care probabil ar fi obligati sa plece. Deci Dl Szolt, intelegeti sa nu va jucati cu focul.

  7. Bai frate..eu intr-un fel ii aprecie pe astia…cum stiu ei sa isi vada interesul. Nu inseamna ca sunt de acors cu ei insa calca tot timpul pedala.Oare noi de ce nu avem partid in rep Moldova sau Ucraina sau Serbia sau de ce nu avem oameni care sa mearga constant si sa incerce sa apere interesele romanilor din vechiile granite?

    • Pentru ca noi, nu sintem noi. Iar Cartierul Primaverii nu este Romania. 1989 ne tine, in continuare, captivi. Daca arheologia politico-ideologica nu s-a inventat inca, va fi inventata. Trecutul, in Romania, inlocuieste in mod constant prezentul. Mergeti in Cartierul Primaverii, intrebati fiecare piatra, fiecare zid, fiecare fatada, ca oameni vii nu va vor raspunde. Cine mai conduce Romania? Si de ce?

  8. Unguroaicele maritate cu unguri, fiind nemultumite de performantele lor sexuale, gonesc de acasa pe unguri ca sa poata chema un prieten, un vecin care sa finalizeze. Ungurii goniti se strang in vreo crasma si incep sa clantane Trianonul. Unguroaicele maritate cu romani ii tin in pat cat pot ele de mult .De aceea nu exista opozitie a romanilor in crasma unde ungurii clantane…

  9. Unguroaicele maritate cu unguri, fiind nemultumite de performantele lor sexuale, gonesc de acasa pe unguri ca sa poata chema un prieten, un vecin care sa finalizeze. Ungurii goniti se strang in vreo crasma si incep sa clantane Trianonul. Unguroaicele maritate cu romani ii tin in pat cat pot ele de mult .De aceea nu exista opozitie a romanilor in crasma unde ungurii clantane Trianonul…

  10. Pentru ca noi, nu sintem noi. Iar Cartierul Primaverii nu este Romania. 1989 ne tine, in continuare, captivi. Daca arheologia politico-ideologica nu s-a inventat inca, va fi inventata. Trecutul, in Romania, inlocuieste in mod constant prezentul. Mergeti in Cartierul Primaverii, intrebati fiecare piatra, fiecare zid, fiecare fatada, ca oameni vii nu va vor raspunde. Cine mai conduce Romania? Si de ce?

  11. Care este raspunsul corect asteptat de Dl.Ministru ?
    Nu cumva un raspuns de tipul Tratatului de la Viena ?