G4Media.ro

‘Nebunul’ Milei îi entuziasmează pe bogații din Argentina, care sunt disperați să…

Photo by ALEJANDRO PAGNI / AFP

‘Nebunul’ Milei îi entuziasmează pe bogații din Argentina, care sunt disperați să pună capăt marasmului economic

Există un tango îndrăgit de argentinieni, cunoscut sub numele de „Balada para un loco”, care susține că nebunia este un mod de a te bucura de o viață în libertate. Alegerea lui Javier Milei ca viitor președinte al Argentinei a apelat la același spirit. După cum a spus un magnat din Buenos Aires: Numai un nebun poate face ceea ce este necesar pentru a duce țara mai departe, scrie agenția Bloomberg, citată de Yahoo News.

Fraza rezumă starea de spirit a liderilor de corporații după victoria peste așteptări obținută de outsiderul libertarian, argentinienii optând pentru o nouă cale drastică după decenii de eșec economic, în ciuda temerilor legate de necunoscut.

De la tehnologie la imobiliare și agricultură, marii directori argentinieni s-au bucurat de victoria lui Milei după patru ani de politici bizantine care nu au făcut decât să adâncească problemele cronice și criza economică a țării.

„Este o veste atât de bună pentru Argentina”, a declarat Eduardo Elsztain, care conduce un imperiu de centre comerciale, terenuri agricole, spații de birouri și mine de aur în calitate de director executiv al IRSA Inversiones y Representaciones SA. „Argentinienii sunt dispuși să se schimbe, este un semn bun.”

O revenire virulentă a burselor, luni, a confirmat cât de mult a schimbat rapid victoria lui Milei așteptările mediului de afaceri, chiar dacă perspectivele dezastruoase ale țării, care includ o inflație de peste 140%, lipsa accesului la credite internaționale și o economie în picaj, sunt încă foarte puternice după alegeri.

Obligațiunile și acțiunile au crescut puternic, unele acțiuni argentiniene crescând cu până la 40%. Această euforie a investitorilor, nemaiîntâlnită în țară de ani de zile, a contrastat cu avertismentele economiștilor că propunerile economice ale lui Milei – inclusiv dolarizarea și închiderea băncii centrale – ar putea catapulta Argentina într-o volatilitate mai mare sau chiar în hiperinflație.

Cu toate acestea, Elsztain a înlăturat aceste îngrijorări, spunând că cea mai mare provocare a Argentinei nu este moneda sa, ci limitarea generozității fiscale a guvernului.

„Reacția pieței – este doar prima zi, dar ar trebui să fie continuă”, a declarat el într-un interviu acordat luni.

Marcos Galperin, directorul general al gigantului de comerț electronic MercadoLibre Inc. și un critic recurent al administrației peroniste demisionare a președintelui Alberto Fernandez, a sărbătorit în mod eufemistic victoria electorală a lui Milei cu o imagine pe X (cunoscut anterior sub numele de Twitter) cu păsări care își rup lanțurile. El a adăugat un singur cuvânt: „Liber”.

Între timp, Martin Migoya, fondatorul și directorul general al multinaționalei de software Globant Inc. – un alt unicorn argentinian care se tranzacționează în SUA – l-a felicitat pe Milei. „Libertate, muncă grea, multă umilință și gândire pe termen lung pentru a face țara la care am visat și pe care o putem construi”, a scris el.

Iar Cristiano Rattazzi, un moștenitor al familiei italiene Agnelli, care a fondat gigantul auto Fiat, a declarat pentru ziarul La Nacion că „între nebun și vulpe, din fericire argentinienii au votat pentru nebun”.

„Acum începe munca grea pentru a readuce Argentina la ceea ce a fost în urmă cu 100 de ani”, a adăugat Rattazzi.

Miliardarul Marcelo Claure, fostul director executiv al SoftBank Group Corp. cu afaceri extinse în America Latină, și fondatorul Tesla Inc. Elon Musk au sărbătorit, de asemenea, victoria lui Milei.

Entuziasmul față de Milei în rândul elitei corporatiste argentiniene – declanșat de discursul său moderat de victorie de duminică seară – contrastează cu îndoielile și diviziunile observate până în urmă cu doar câteva zile.

Săptămâna trecută, în timpul unor evenimente separate la istoricul Hotel Alvear din Buenos Aires, liderii de afaceri i-au pus la încercare pe Milei și pe rivalul său din turul doi, ministrul economiei Sergio Massa, cu privire la detalii despre planurile lor de stabilizare. Preferințele au fost împărțite, Massa fiind văzut ca o opțiune mai puțin perturbatoare, dar aproape nimeni nu se aștepta ca candidatul libertarian să îl învingă pe rivalul său peronist cu aproape 12 puncte procentuale.

Executivul de afaceri cel mai apropiat de Milei, miliardarul Eduardo Eurnekian, nu a făcut niciun comentariu public de când fostul său angajat a câștigat președinția. Eurnekian, fondatorul conglomeratului Corporacion America, s-a distanțat uneori de comentariile controversate ale lui Milei și chiar și-a manifestat sprijinul pentru fosta rivală a lui Milei, Patricia Bullrich, înainte de primul tur.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt a declarat că Eurnekian este „fericit și încrezător” în privința noului guvern. Iar un fost director de top al uneia dintre companiile lui Eurnekian, Nicolas Posse, s-a alăturat campaniei lui Milei și l-a însoțit pe acesta la întâlnirea de marți cu președintele Alberto Fernandez.

Milei va avea nevoie de tot sprijinul pe care îl poate obține, deoarece politicile sale economice majore se vor confrunta probabil cu o rezistență puternică într-un congres fragmentat, în care partidul său controlează doar o fracțiune din locuri. Reducerile drastice de cheltuieli și terapia de șoc pe care Milei a promis să le aplice pentru a reduce deficitul fiscal cronic sunt, de asemenea, susceptibile să genereze tensiuni cu grupurile sociale și sindicatele.

Liderii de pe Wall Street și de la Washington vor avea probabil prima lor șansă de a-l întâlni pe Milei în calitate de președinte ales atunci când acesta va efectua ceea ce el numește o călătorie „spirituală” la New York și Miami în zilele următoare, înainte de a prelua președinția în 10 decembrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Dacă se bucură bogații e clar că direcția e bună 😁

  2. @g4media. Aveti probleme tehnice in zona asta de comentarii. Nu va suspectez de cenzura, dar clar exista probleme. Incerc sa postez un comentariu la acest articol si (lasand la o parte faptul ca e cat se poate de decent si la obiect) nu reusesc sa ajung cu el nici macar in stadiul in care asteapta moderarea.
    Sigur puteti mai bine de-atat.