G4Media.ro

Naveta copiilor din București spre școlile din Ilfov – nestingherită de scenariul…

Foto: Pexels.com

Naveta copiilor din București spre școlile din Ilfov – nestingherită de scenariul roșu din Capitală. Prefectul de Ilfov: Sunt 3 școli în scenariul roșu, DSP nu a tras un semnal de alarmă / Orban: Va trebui să adoptăm o legislație referitoare la arealul metropolitan

Sute de elevi din București continuă să meargă în fiecare dimineață la școală sau la grădiniță, la cursuri față în față, deși în Capitală toate școlile sunt închise de marți, din cauza depășirii ratei de infectări cu coronavirus de 3 la mia de locuitori. Este vorba despre copii care fac naveta la școlile din Ilfov la care sunt înscriși, la care se adaugă și parte din personalul care lucrează acolo. Județul învecinat Bucureștiului are 62 de unități de învățământ private și 79 de stat, dintre care 3 sunt în scenariul roșu, la o incidență cumulată a cazurilor de COVID pe ultimele două săptămâni de 1,24 la mia de locuitori.

Contactat de Edupedu.ro, prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, a declarat că “este nevoie de o abordare în ansamblu” pe zona metropolitană, dar că “nu putem să analizăm școlile care nu sunt în București, raportându-ne la indicența din București”.

Comitetul Județului Ilfov pentru Situații de Urgență s-a reunit marți în ședință, însă niciun reprezentant de instituție nu a ridicat discuția privind problemele care pot apărea din naveta elevilor între București și Ilfov, spune oficialul. “Nu putem să discutăm din punctul acesta de vedere, atâta timp cât nu există o analiză făcută de către cei de la Direcția de Sănătate Publică”, iar DSP nu a tras niciun un semnal, a declarat Zamfir.

“Atâta vreme cât noi nu avem cazuri pozitivate, nu putem închide școli. Sunt 3 școli unde s-au luat măsurile de trecere pe scenariul roșu”, a continuat oficialul.

Premierul Ludovic Orban a afirmat miercuri dimineață – întrebat dacă nu ar trebui “luate la pachet” Bucureștiul și Ilfovul în gestionarea pandemiei COVID-19, având în vedere că sunt foarte mulți oameni care circulă din Capitală în județul învecinat – că “ar trebui să apară o modificare legislativă privind arealul metropolitan, ca să putem aplica. Deocamdată, noi aplicăm legislația la unități administrativ teritoriale. Bucureștiul este unitate administrativ teritorială, care trebuie tratată distinct. Ilfovul este unitate administrativ teritorială care trebuie tratată distinct”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Lupte politice nu legislatie. Sa mai astepte…

  2. mama ce inteligenti la varf acolo .. cica sa se reglementeze zona metropolitana .. in jurul Iasiului sunt cam toate comnunele cu 3-4-5 la mie, dar Iasi are sub 3, si TOATA lumea merge in Iasi la lucru/scoala

  3. Acum ca s-a terminat circul cu incidenta sub 3 / peste 3 in bucuresti, hai sa trecem la altceva: la ce naiba populatie au calculat incidenta pentru Ilfov?

    Din calculele pe baza datelor zilnice de la GCS, au fost 1215 cazuri in Ilfov in ultimele doua saptamani. Conform GCS, incidenta in Ilfov este 1,37 cazuri la mie.

    Cu o regula de trei simpla, ar rezulta ca au folosit o populatie de aproximativ 887 mii persoane pentru Ilfov.

    Daca mergem pe Wikipedia, gasim o populatie 388,738 persoane. Caz in care incidenta ar fi de 3,13 la mie in Ilfov, deci deja e in scenariul rosu.

    Daca mergem la ECDC (european center for disease prevention and control), vedem ca folosesc o populatie de 485,276 persoane, caz in care incidenta ar fi 2,5 la mie in Ilfov, deci foarte aproape de scenariul rosu.

    Si atunci cum naiba scot ei incidenta 1,37 la mie? Iar fura cu focare, si cu intarzierea inregistrarii datelor?

    Am incercat sa descarc de la INS cifrele oficiale cu populatia judetelor dar, intentionat sau nu, nu functioneaza partea din site cu aceste statistice.

    • Asa cum incidenta pe București e calculata la o populatie de 2150000, desi sunt 2151665 persoane cu domiciliu, la care ar trebui adaugati cei care au resedinta in localitate, precum chiriașii (ironic, foarte multe cadre medicale) si studenții, așa se face totul la misto peste tot.
      Mai interesant e ca testele sunt raportate in localitatea in care se recolteaza probele. Cum cele mai multe centre se acest gen sunt in marile orase, normal ca acolo va fi declarata o incidenta artificial crescuta.

    • Intre timp am gasit o pagina INS care sa functioneze, si e o varza maxima incidenta raportata zilnic de GCS daca ne bazam pe datele de la INS.

      In Bucuresti calculeaza incidenta la 2.196.979, nu la 2.150.000 cum zici tu. Dar conform INS populatia rezidenta in Bucuresti era 1.832.883 in ianuarie, iar pe baza de domiciliu populatia era de 2.151.665, mai mare decat cea rezidenta. Evident ei au luat dupa domiciliu, in loc de rezidenta, fiind mai mare cifra, si in plus au mai bagat si 45.000 din burta.

      Dar la Ilfov e dezastru. Dupa indicele de ieri pare ca au folosit o populatie de 887.000, in timp ce la INS populatia Ilfovului este de 486.644 dupa resedinta, si 451.839 dupa domiciliu.

      Deci presupunand ca la Ilfov au luat dupa resedinta, nu dupa domiciliu, ca sa iasa mai mare populatia, oricum au mai adaugat pe langa 400.000, din burta.

      400.000 + 486.644 real = 887.000 fals pe care il folosesc in calcule.

      Si aceasta diferenta care este aproape exact 400.000, e foarte putin probabil sa nu fie facuta din pix. Prea sunt rotunde cifrele. Deci suspectez ca nu este incompetenta, ci frauda.

      Dar, trecand peste toate astea, logic ar fi ca Bucurestiul si Ilfovul sa fie luate in calcul impreuna.

      Caz in care, si calculand cu populatia umflata de ei la 887.000 si 2.196.979, adica cu un total de aproximativ 3,1 milioane de locuitori, rata de incidenta cumulata pentru Bucuresti si Ilfov este 3,13.

      In concluzie, mai mult ca sigur Ilfovul a trecut de mult de incidenta 1,5 si in cateva zile estimez ca va trece de 3.

      A, si nu mai asculta toate prostiile lui Firea, testele sunt raportate pe fiecare sat, comuna, strada, etc. Nu unde se recolteaza probele. Cand se colecteaza probele se iau toate datele persoanei, deci nu conteaza unde se recolteaza probele.