G4Media.ro

NASA încurajează companiile private să meargă pe Lună şi se oferă să…

sursa: NASA

NASA încurajează companiile private să meargă pe Lună şi se oferă să cumpere rocile pe care le vor aduna

Agenţia spaţială americană va cumpăra roci selenare, praf de pe Lună şi alte obiecte de pe suprafaţa satelitului de la companii care pot efectua o călătorie dus-întors Pământ – Lună, scrie The Independent.

Planul face parte din strategia NASA de a încuraja explorarea privată a spaţiului, care include şi extracţia de materiale de pe alte obiecte din cosmos.

Şeful NASA, Jim Bridenstine, a scris pe blogul Agenţiei că acest plan nu ar încălca tratatul din 1967 care spune că niciun corp celest şi nicio parte a spaţiului cosmic nu poate intra în proprietatea privată a vreunui stat.

Iniţiativa are în vedere trimiterea de roboţi pe suprafaţa Lunii pentru a extrage resurse. NASA doreşte ca odată cu ea să implementeze ceea ce numeşte „norme de comportament” în spaţiu, pentru a permite companii miniere private să acţioneze pe Lună pentru a ajuta pe viitor astronauţii.

Pentru a nu încălca legea din 1967, NASA anunţă ca va deveni proprietara resurselor, în numele Agenţiei, nu a Statelor Unite.

Programul Artemis al NASA, elaborat sub preşedinţia lui Donald Trump, prevede o revenire a astronauţilor americani pe Lună până în 2024. NASA vede asta ca pe ca un precursor al primei misiuni cu echipaj uman pe Marte.

„Ideea principală este că vrem să cumpărăm sol lunar pentru simplul fapt de a demonstra că acest lucru poate fi făcut”, a spus directorul NASA.

Agenţia doreşte pe viitor să cumpere şi alte feluri de resurse, precum gheaţa sau alte materiale care ar pute fi descoperite.

Planul pe termen lung este ca firmele private să poată extrage şi rafina resurse pe Lună, care ar pute fi apoi folosite pentru a alimenta rachete sau pentru a construi zone de lansare de rachete în spaţiu.

„Este un pas mic pentru resursele spaţiale, dar un salt uriaş pentru politicile care vor fi implementate şi pentru existenţa unui precedent”, a spus Mike Gold, directorul de relaţii internaţionale al NASA, potrivit Reuters.

sursa foto: NASA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Un bun exemplu de incurajare a initiativei private si a concurentei.

  2. Stire veche, am citit-o pe Hotnews de vreo doua săptămâni.

    • 2 saptamani zici? interesant, stirea a aparut in 11.09 in presa americana, cel mai devreme 12.09 la noi.