G4Media.ro

Muzeul de Istorie Naturală din Londra și Universitatea Cambridge, pregătite să coopereze…

sursa foto: Captură video

Muzeul de Istorie Naturală din Londra și Universitatea Cambridge, pregătite să coopereze cu Zimbabwe pentru a returna craniile eroilor locali care au fost luate în perioada colonială

Muzeul de Istorie Naturală din Londra și Universitatea Cambridge au declarat că sunt gata să coopereze cu Zimbabwe pentru a returna rămășițele umane care au fost luate în perioada colonială, notează BBC.

Noile declarații au fost făcute după ce o delegație din Zimbabwe a purtat discuții cu oficiali din ambele instituții.

Cetățenii din Zimbabwe caută craniile unor eroi anticoloniali de la sfârșitul secolului al XIX-lea, despre care cred că s-ar putea afla în Marea Britanie.

Însă acestea nu au fost încă găsite.

Autoritățile din Zimbabwe suspectează de mult timp că rămășițele unora dintre liderii unei revolte împotriva dominației britanice din anii 1890 – cunoscută sub numele de Prima Chimurenga – au fost duse în Marea Britanie ca trofee.

Cea mai importantă dintre aceștia a fost o femeie care a devenit cunoscută sub numele de Mbuya Nehanda. Ea a fost executată în ceea ce este acum capitala Harare și este venerată ca o eroină națională.

În urma unei căutări în arhivele sale, Muzeul de Istorie Naturală a descoperit 11 rămășițe „care par să fie originare din Zimbabwe”, dar înregistrările sale nu le leagă de Nehanda. Printre acestea se numără trei cranii prelevate în 1893, despre care se crede că provin din cel de-al doilea oraș din Zimbabwe, Bulawayo, precum și rămășițe descoperite în puțuri de mină și săpături arheologice și donate ulterior.

Laboratorul Duckworth al Universității Cambridge nu a fost atât de specific, spunând doar că are „un număr mic de rămășițe umane din Zimbabwe”, dar într-o declarație trimisă către BBC a precizat că nu a identificat niciunul dintre acestea ca aparținând primelor figuri Chimurenga.

Muzeul de Istorie Naturală, cu 25.000 de rămășițe umane, și Laboratorul Duckworth, cu 18.000, dețin unele dintre cele mai mari arhive de acest tip din lume.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. de cand brexit, parca au luat-o si mai tare prin balarii. Banuiesc ca-i copiaza pe americani.

    • Britanicii au furat mii de tezaure din coloniile lor si au putine argumente sa nu le returneze. Daca nu va intereseaza de Zimbabwe, aflati ca fresca/frontonul Parthenonului de pe Acropole e tot in Londra. De ce nu o dau inapoi? Pt ca fac bani frumosi pe bilete la British Museum.

  2. Daca o luam pe acest trend britanicii ar ramane fara 90% din piesele de muzeu😄 Un imperiu care s a faurit prin colonianism, furt si sclavie,ca si multe alte natiuni,doar ca ei au excelat la acest capitol.