G4Media.ro

Muntenegru a început să ramburseze împrumutul uriaș luat din China pentru o…

sursa foto: Captură video

Muntenegru a început să ramburseze împrumutul uriaș luat din China pentru o autostradă

Muntenegru a început miercuri să ramburseze un împrumut de un miliard de dolari luat de la o bancă din China pentru construirea unei autostrăzi, o datorie posibil periculoasă pentru finanţele publice ale micului stat din Balcani, informează AFP, preluată de Agerpres.

Muntenegru, ţară candidată la aderare la Uniunea Europeană, a contractat în 2014 un împrumut în valoare de 944 miliarde de dolari de la banca chineză Exim, pentru construirea primului tronson din autostrada care va lega portul Bar de ţara vecină Serbia. Împrumutul luat de la China trebuie rambursat începând din luna iulie a acestui an şi pe o perioadă de 14 ani.

Însă micul stat, cu o populaţie de 622.000 de locuitori, avea anul trecut o datorie externă în valoare de 4,33 miliarde de euro, sau 103% din Produsul Intern Brut, iar capacitatea sa de rambursare a datoriilor a fost afectată de pandemia de COVID-19, care i-a lovit principala sa sursă de venit, turismul.

Guvernul de la Podgorica a rambursat o primă tranşă de 27,79 milioane de euro, a declarat miercuri ministrul Finanţelor din Muntenegru, Milojko Spajic, citat de agenţia oficială de presă Mina. Rambursarea a fost facilitată de faptul că Muntenegru a reuşit să ajungă la un acord de hedging pe 14 ani cu patru bănci internaţionale (Societe Generale, Deutsche Bank, Merrill Lynch International şi Goldman Sachs International) pentru a-şi acoperi riscul valutar pe această perioadă.

„Graţie acestui aranjament, am eliberat datoria publică a Muntenegrului de riscul valutar, care era ca o frânghie în jurul gâtului statului”, a spus Milojko Spajic.

Graţie acordului de hedging, Muntenegru va plăti o dobândă de 0,88% în euro, în loc de 2% cât plătea în dolari americani.

Milojko Spajic a mai spus că Muntenegru va continua să negocieze cu „partenerii europeni”, pe care nu i-a nominalizat, cu privire la refinanţarea împrumutului chinez pentru autostradă. „Acest hedging a fost doar un pas intermediar spre refinanţare”, a spus ministrul Finanţelor.

În luna martie a acestui an, vicepremierul muntenegrean Dritan Abazovic a apreciat că Uniunea Europeană ar trebui să ajute Muntenegrul să îşi refinanţeze creditul luat de la China, împrumut contractat de precedentul Guvern de la Podgorica, în ideea de a proteja o ţară candidată la aderarea la UE, pentru a nu deveni dependentă de China.

În prima fază, Bruxelles-ul a explicat că nu poate rambursa împrumuturile contractate de terţi. Însă la începutul acestei luni, comisarul european pentru politica de vecinătate, Oliver Varhelyi, a spus că Podgorica şi Bruxelles-ul lucrează la o „posibilă soluţie pentru a ajuta Muntenegrul să facă faţă dificultăţilor” create de împrumutul chinez.

În 2020 Muntenegru a înregistrat o contracţie economică de 15%, una din cele mai grave contracţii din Europa, în condiţiile în care pandemia de COVID-19 a dat peste cap turismul, principala sa sursă de venit. Guvernul de la Podgorica mizează pe o creştere economică de 10,5% în acest an, urmată de un avans de 6-7% în 2022.

sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Fratilor, nu se poate ca imprumutul sa fie de 944 Miliarde de dollari, poate este vorba de milioane. Cum ar putea un stat atat de mic sa obtina un imprumut de aproape de 1 Trilion???

  2. L-au bagat pe dracu in casa si cheama pe iuda sa il scoata. Nasol precedent pe banii contribuabilului.
    Macar sa fi invatat ceva de la pretenii greci ce inseamna sa te joci cu datoriile.

    944 miliarde de dolari din care au platit 27 milioane la o populatie de 600 mii de oameni. Ce gluma sinistra. Unde era vocea UE la negocierea contractului harakiri cu implicatii geostrategice?
    Probabil il mustrau pe Orban

    • Muntenegru nu e in UE. Sa zica merci astia ca au dat o mana de ajutor bancile UE si americane ca sa fie posibila o refinantare. Macar nu ajung camatarii chinezi sa le taie vreun deget (ca sa zicem asa) in caz de probleme.

    • 944 de miliarde sint in text (neatentia redactorului), evident ca e vorba de 944 de milioane.

  3. Este o greșeală sunt 944 de milioane, nu de miliarde, ba chiar este total absurd ca un stat ca Muntenegru pentru o autostradă să primească 944 de miliarde.

  4. In vino veritas..

  5. Țineți minte cum un |mbecil notoriu, CăCîțel, se împrumută 1.5 mld pe lună la mișto, cu dobânzi imense, iar lingăii de aici explică cum că ar fi de bine. Cu girul scursurilor usere.