G4Media.ro

Motorul de căutare rusesc Yandex a devenit una dintre opţiunile românilor pe…

sursa foto: Pexels

Motorul de căutare rusesc Yandex a devenit una dintre opţiunile românilor pe telefoanele cu Android, după ce Comisia Europeană a cerut Google să diversifice oferta

Românii care vor cumpăra un telefon nou cu Android vor fi puşi să aleagă, în ceea ce priveşte căutarea pe internet, între Google şi alte patru servicii, printre care ruşii dornici de extindere de la Yandex, transmite News.ro.

Decizia Google de a oferi alternative la propriu motor de căutare a venit în urma unei negocieri îndelungate cu UE, care a reclamat monopolul gigantului american pe piața căutărilor online și a cerut încetarea monopolului cărora le-ar fi picat victime utilizatorii sistemului Android.

Google a stabilit că va selecta trimestrial alternativele pe baza unei licitaţii – cine oferă mai mult pentru o anumită ţară, devine una din alternativele la Google pe plan local.

Gigantul american a stabilit, prin licitaţie, alternativele la propriul motor de căutare ce vor fi disponibile în România în ultimul trimestru al anului. În afară de Google, românii vor putea alege unul din cele patru servicii pe care le vor avea la dispoziţie.

Telefoanele cu Android vândute în România vor oferi următoarele patru alternative la Google: GMX, info.com, PrivacyWall şi Yandex.

Yandex, cel mai utilizat motor de căutare din Rusia, este interzis în Ucraina după ce Kievul a considerat că datele utilizatorilor ucraineni sunt transmite autorităților guvernamentale ruse.

Foto: Pexels.com

Citește tot articolul pe News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Si iata cum Ioropa, la care am visat noi sa aderam si intram in fibrilatii de emotii, ne baga pe gat programe rusesti pentru a lega prietenia cu marele urs in fata caruia nici nu cracneste. Bine ati revenit in sfera noastra de influenta cu ajutorul amicilor din UE! Bine ati revenit „acasa”! Cam asa lupta cu UE cu protectia metadatelor.

    • Tu chiar crezi ca pacalesti pe cineva, slugoi rus?

    • Da, mai slugoi european. Gresit, eu sunt „slugoi” american, nu rus. Tu pe cine vrei sa pacalesti slugoi european din Berlaymont?

    • Este plin si pe aici de slugoi europeni (a se citi „rusi” pentru ca nu este mare diferenta).

    • Nu ne baga nimeni nimic pe gat. Doar obliga posesorul unui monopol sa propuna si alternative. Daca vrei sa folosesti altceva, esti liber.
      Si oricum e vorba de a oferi alternative PREINSTALATE la Google. Nu ca ar fi mare branza sa instalezi altceva.

  2. Decat sa ma urmareasca rusii cu iandex, mai bine americanii cu google.

  3. Pentru google, optiunea a fost clara: decat concurenta reala si cat de cat competenta (bing de la microsoft) mai bine spionii lui putin 🙂

    • Nu se compara „Bing” cu „Yandex”, bossulica. Ti-o zice fratele tau care chiar le-a calarit. Yandex e cea mai puternica concurenta desi daca EU avea creier recomandau „Qwant” care-i net inferior Yandex. Am avut rezultate mult mai bune pt. anumite chestiune cu Yandex decat cu Google. Parca Yandex-ul taie mai din carne …

    • Si zic de „Qwant” pt. ca-i francez(mai acasica) si se prezinta in a respecta drepturile animalului …

    • *chestiuni :-@

    • Ma intreb de ce nu au pus si duckduckgo. Stiu ca merge pe motorul yahoo, dar este o varianta mai sigura si mai free speech.

  4. Daca UE accepta Yandex ca si alternativa la Google, sariti ca „ne baga pe gat programe rusesti pentru a lega prietenia cu marele urs in fata caruia nici nu cracneste” (citat din @jay).
    Daca UE ar fi blocat accesul Yandex, sau nu ar fi recomandat Google sa il ofere ca alternativa, aceiasi postaci ar fi urlat ca ce rau e UE, ca nu vrea sa accepte nimic rusesc, ca nu recunoaste ca e mai bun decat alte produse/servicii etc – cautati doar reactiile celor care au comentat cand UE a zis ca nu are incredere in vaccinul rusesc. Probabil sunt aceiasi comentatori.
    Ce ar mai fi de spus?

  5. Celelalte motoare nu sunt americanESTI, englezESTI, frantuzESTI, italienESTI, chinezESTi, japonezESTI etc.

    Pentru toate motoarele de cautare, limba romana e o frectie de forma. Google iti cauta si sinonimele in engleza sau spaniola, Yandex – sinonimele in rusa. Lui romanache nu ii trebuie sinonime, comisiile lui din Senat se intrunesc pe „Wats”.