G4Media.ro

Monumentul ”La leu” de la Sighişoara, dedicat unui general rus din secolul…

Foto: Dorina Matiș / Agerpres

Monumentul ”La leu” de la Sighişoara, dedicat unui general rus din secolul 19, va fi mutat într-un parc pentru a fi pus în valoare

Monumentul funerar cunoscut sub numele de „La leu”, situat la închinat generalului rus Grigori Yakovlevici Skariatin, cel care a condus armata ţaristă care a înfrânt Revoluţia de la 1848-1849, în bătălia de la Albeşti, va fi restaurat şi pus în valoare în parcul din apropierea Catedralei Ortodoxe, în baza unei finanţări din bugetul local al municipalităţii Sighişoara, transmite Agerpres.

„Din anul 2016 am depus un proiect de hotărâre cu privire la mutarea monumentului Skariatin. Este o operă comemorativă care trebuie pusă în valoare. Până în 2012, în zona în care este amplasată această operă comemorativă s-au construit mai multe case şi acum monumentul este în curtea unei case, ceea ce este total nefiresc. Prin această relocare îndreptăm o eroare şi îl punem în valoare. Acolo nu este accesibil turiştilor, iar în locul acestuia va fi o stelă comemorativă care va face trimitere la noua locaţie. Va fi restaurat complet, va fi împrejmuit şi va fi pus în valoare, fiindcă face parte din istoria oraşului. Am reuşit să îl bugetăm, am ajuns în faza finală de contractare şi vom începe lucrările imediat ce timpul ne va permite”, a declarat primarul Sighişoarei, Iulian Sîrbu.

Directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă, a arătat că temelia acestui monument a fost inaugurată chiar de către împăratul Franz Joseph, în 1851, şi îl are ca autor pe sculptorul austriac Maxler.

„Este din gresie, este sub forma unui sarcofag pe care este aşezat un leu adormit, pe margine erau inscripţii în germană şi rusă pe nişte plăci din bronz. A fost ridicat pe locul în care în 31 iulie 1849 a murit generalul Skariatin. Armata rusă se afla în acea zonă şi se pare că la începutul confruntării militare între armata revoluţionară maghiară şi armata ţaristă a fost atacat comandamentul armatei ţariste, iar generalul Skariatin a fost lovit de un obuz şi a murit. A fost îngropat în curtea bisericii ortodoxe din cartierul Corneşti, iar ulterior familia l-a luat şi l-a dus în Rusia. Acest monument municipalitatea doreşte să îl restaureze şi va fi mutat în parcul aflat în apropierea Catedralei Ortodoxe, acolo unde sunt îngropaţi şi soldaţi sovietici din al Doilea Război Mondial. Monumentul reprezintă lupta dusă între armata revoluţionară maghiară şi armata ţaristă. În 1849, armata ţaristă a venit în sprijinul armatei austriece, pe baza unui tratat din 1815, de la aşa-numitul Congres de la Viena, în care exista o asistenţă mutuală între marile puteri, mă refer la Austria, la Rusia şi Anglia în cazul atacului unui stat terţ. Pe baza acestui tratat, armata ţaristă a intrat în Transilvania dinspre Moldova şi dinspre Ţara Românească, iar în 31 iulie 1849, la Albeşti a avut loc această bătălie în care au murit generalul Skariatin, iar din partea maghiară a fost văzut pentru ultima dată poetul Petofi Sandor”, a arătat Nicolae Teşculă.

Monumentul funerar a fost dezvelit la 27 septembrie 1853 şi a fost sfinţit de către episcopul ortodox Andrei Şaguna. În prezent, monumentul este într-o stare avansată de degradare, plăcile cu inscripţiile de pe toate laturile sarcofagului fiind dislocate.

Primăria şi Consiliul Local Sighişoara au lansat achiziţia directă „Mutare Monument Skariatin” în data de 9 iulie 2021, având valoarea de 233.580,90 lei fără TVA. Achiziţia vizează mutarea monumentului de pe Strada La Leu în parcul de pe strada Andrei Şaguna, prevede restaurarea completă, inclusiv scrisul în germană şi rusă după regulile gramaticale din acea perioadă.

Se estimează că monumentul va fi restaurat într-un an de la data începerii lucrărilor. (Foto: Dorina Matiș / Agerpres)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Faptul ca infrant Rvolutia din 1848 nu este un lucru bun !

  2. Momentul este foarte bine ales, de generaii eroi rusi care-au zdrobit revolutia de la 1848 aveam neaparata nevoie!

    • Vezi comentariul de mai sus. Fii mai putin ignorant!

    • Ei mai degraba actioneaza decat sa gandeasca. Cancel culture!

    • Nu baga tot in oala cancelculture. argumentele de tip „a interferat cu istoria noastra” nu tin, n-ai vrea si statuia lui gingishan, stolin, leonin si alte catastrofe in batatura noastra?
      Din cand in cand e buna si o curatenie, la 89 au cazut niste statui, ar fi trebuit sa ramana acolo? E o prostie sa-l dai jos pe Dostoievski dar asta nu inseamna ca nu-s cioplite si pietroaie ce trebuie detronate. Daca raman ori cad, sa decida adevarul. Eu n-am habar ce-i cu leul si nici cu batalia tarului cu revolutia. Am avut profesori niste comunisti vai steau lor, cu impact in viata de azi a tuturor, dar asta e alta poveste. Doar din lecturi n-am cum sa recuperez ce n-am invatat in toti anii aia , nici n-am timp. Dezbaterea trebuie sa existe si cei ce cunosc istoria sa vina cu argumente. Inca exista destui aparatori ai stafiei cat sa ne temem.

  3. Face parte din istoria locului, legată de evenimentele petrecute de-a lungul timpului. Așa că nu sunt de acuzat. Cine cunoaște Transilvania știe că sunt o mulțime de monumente istorice, clădiri, chiar cimitire aparținând altor națiuni dar care au interferat cu istoria sa.

    • Pe când un monument închinat lui Hitler, care „a interferat cu istoria” Transilvaniei prin contributia la Diktat?

    • @un urs
      Ha ha ha… Bună asta!

    • … și o statuie a lui Horty.

  4. Articolul insinuează un #cancelculture pentru ignorantii progresisti, hai cu stangismul!!!

  5. In timp ce în Florența se cere demolarea statuii scriitorului rus Dostoievski!

  6. Era și momentul.
    Tocmai acum și-au găsit.

  7. Fain! Ne punem bine cu vecinii rusi! E bine ca a învins,altfel ne genocidau cultural ungurii!@ Slava României!

  8. Slava României! Slava eroilor din munți! Smrt comunisma!!

  9. Exista o statuie a lui Galeazzo Ciano,Măcelarul italian, ,ginerele ducelui M.,care a smuls Rou Transilvania de Nord.Pfui!

  10. Dacă nu învingea atunci, macelurile începute de unguri atunci s-ar fi transformat în genocid.Furiosi ca nu pot ocupa Apusenii,si-au vărsat frustul pe satele românești neapărat din celelalte zone. Chiar sașii au plătit cu sânge.Ne exterminat.Multumrsc,generalule rus!.Nu tot ce au făcut rusii a fost rău pentru noi.

  11. Tocmai pentru ca este istoria noastra si ca acest general a oprit, in buna parte, opresiunea sangeroasa a revolutionarilor maghiari intransigenti la adresa romanilor si sasilor din Transilvania si cu toate ca nu acesta era scopul principal al prezentei armatei tariste la locul faptei, ci sprijinirea stapanirii austriece, foarte bine, monumentul sa fie restaurat.
    Presupun ca Avram Iancu s-a bucurat.