G4Media.ro

Monstrul A23a: Cel mai mare iceberg din lume cântărește aproape un trilion…

Sursa Foto: BAS/T.Gossman/M.Gascoyne/C.Grey

Monstrul A23a: Cel mai mare iceberg din lume cântărește aproape un trilion de tone / Cercetătorii spun că a ajuns într-un punct critic al călătoriei sale

Oamenii de știință au acum informații precise pentru a descrie adevărata dimensiune a celui mai mare aisberg din lume, A23a, relatează BBC.

Măsurătorile prin satelit arată că blocul înghețat are o grosime medie totală de puțin peste 280 m.

În combinație cu suprafața sa cunoscută de 3.900 km pătrați, rezultă un volum de aproximativ 1.100 km cubi și o masă puțin sub un trilion de tone.

Icebergul, care s-a desprins de pe coasta Antarcticii în 1986, este pe cale să plutească în derivă dincolo de Continentul Alb.

Cercetătorii spun că a ajuns într-un punct critic al călătoriei sale, iar următoarele câteva săptămâni vor decide probabil traiectoria sa viitoare prin Oceanul Sudic.

Cât vezi cu ochii: A23a are o suprafață de peste două ori mai mare decât cea a Marii Londre

Pentru a plasa noile date privind grosimea în context, zgârie-norii londonezi 22 Bishopsgate au o înălțime de 278 m – fiind depășiți, în Marea Britanie, doar de turnul Shard de 310 m.

Dar A23a are, de asemenea, o suprafață de peste două ori mai mare decât cea a Marii Londre, ceea ce îi conferă un profil general asemănător cu cel al unui card de credit.

Măsurătorile lui A23a provin de la misiunea CryoSat-2 a Agenției Spațiale Europene.

Această navă spațială veterană are la bord un altimetru radar capabil să detecteze cât de mult din volumul unui aisberg se află deasupra liniei de plutire.

Utilizând informații despre densitatea gheții, este apoi posibil să se determine cât de mult trebuie să fie scufundat.

„Sateliții altimetrici precum CryoSat-2, care măsoară distanța până la suprafața aisbergului și până la suprafața mării, ne permit să monitorizăm grosimea aisbergului din spațiu”, a declarat pentru BBC News Dr. Anne Braakmann-Folgmann, de la Universitatea din Tromsø – Universitatea Arctică din Norvegia.

„De asemenea, ele ne permit să urmărim subțierea icebergului pe măsură ce acesta este expus la apele mai calde ale oceanului.

„Și, împreună cu cunoștințele despre topografia fundului mării, știm unde se va eșua un iceberg sau când se va subția suficient pentru a fi eliberat din nou”.

Grosimea pierdută în timp

Când icebergul a început să se deplaseze, după 2020, a devenit din ce în ce mai dificil să se obțină măsurători ample ale grosimii. Dar, presupunând o suprafață de 3.900 km pătrați și o grosime totală medie de 285 m, atunci A23a are un volum de 1.113 km cubi și o masă de 950 de miliarde de tone.

Născută în urma unei desprinderi masive de bergs de pe platoul de gheață Filchner, în sudul Mării Weddell, A23a a fost aproape imediat blocată în nămoluri de fund puțin adânci, devenind o „insulă de gheață” pentru mai bine de trei decenii. Iar datele CryoSat pot explica acum de ce.

Bergul nu este un bloc uniform – unele părți sunt mai groase decât altele.

CryoSat indică faptul că o secțiune, în special, are o chila foarte adâncă, care, în 2018, avea un pescaj – partea scufundată a unui aisberg – de aproape 350 de metri.

Și tocmai această secțiune este cea care a ancorat A23a pentru atât de mult timp.

Imaginile din satelit arată crevase direct deasupra chilei.

„Aceasta este probabil expresia de suprafață a daunelor care au fost cauzate atunci când A23a a lovit fundul mării”, a declarat profesorul Andrew Shepherd, de la Universitatea Northumbria și de la Centrul pentru Observare și Modelare Polară (CPOM) al Consiliului de Cercetare a Mediului Natural.

A23a: Cea mai mare parte a volumului unui aisberg se află sub linia de plutire.

Iar în anii care au urmat, A23a a pierdut treptat din masă pentru ca în cele din urmă să se elibereze și să înceapă să se miște.

„În ultimul deceniu, am observat o scădere constantă a grosimii cu 2,5 m pe an, ceea ce este ceea ce ne-am aștepta având în vedere temperaturile apei din Marea Weddell”, a explicat Dr. Andy Ridout, cercetător principal al CPOM de la University College London.

A23a a ajuns acum la vârful Peninsulei Antarctice, unde există o convergență a diferitelor fluxuri de apă cu mișcare rapidă care se rotesc în sensul acelor de ceasornic în jurul continentului.

Modul în care va interacționa cu acestea și cu vânturile de vest care domină în această parte a lumii va determina direcția în care se va îndrepta mastodontul.

Dar se așteaptă ca acesta să urmeze o traiectorie numită „aleea icebergului”, care indică direcția teritoriului britanic de peste mări Georgia de Sud.

Comparație între iceberguri

Oamenii de știință vor urmări cu interes evoluția sa.

Bergs atât de mari au o influență profundă asupra mediului în care se află.

„Ei sunt responsabili de amestecarea foarte adâncă a apei de mare”, a declarat pentru BBC News profesorul Mike Meredith, de la British Antarctic Survey.

„Ei agită apele oceanice, aducând nutrienți la suprafață și, bineînțeles, aruncă și o mulțime de praf.

„Toate acestea vor fertiliza oceanul – adesea veți vedea în urma lor înfloriri de fitoplancton.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...