G4Media.ro

Mizele răpirii unui controversat judecător ucrainean în Chișinău: servicii secrete, mită ascunsă…

Foto: Mikola Ceaus / Facebook

Mizele răpirii unui controversat judecător ucrainean în Chișinău: servicii secrete, mită ascunsă în borcane, presiuni politice la nivel înalt

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut polițiștilor și serviciilor speciale de la Chișinău să elucideze de urgență condițiile în care judecătorul ucrainean Mikola Ceaus, ce se ascundea în Chișinău de justiția ucraineană, a fost răpit la finele săptămânii trecute din centrul orașului. Luni seară, o serie de poze cu judecătorul ucrainean bătut au apărut pe canalul de socializare Telegram.

Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități. Judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Cer acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, instituția principală responsabilă de asigurarea securității cetățenilor, și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție îngrijorătoare a unui cetățean străin de pe teritoriul Republicii Moldova”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă, parte, SIS a respins orice implicare a instituției în această acțiune de răpire a cetățeanului ucrainean.

În contextul declaraţiilor apărute în spaţiul public referitor la implicarea și/sau informarea prealabilă a Serviciului de Informaţii şi Securitate cu privire la posibila răpire a cetățeanului ucrainean, Nicolae Ceaus, pe teritoriul Republicii Moldova, instituţia neagă categoric şi respinge cu fermitate aceste insinuări şi interpretări. Reiterăm că Serviciul își realizează atribuțiile în strictă conformitate cu legislația în vigoare și cu respectarea drepturilor omului, inclusiv ale cetățenilor străini pe teritoriul național. Astfel, condamnăm orice încercări de denigrare şi dezaprobăm alegațiile privind implicarea instituției în activități ce depășesc cadrul legal”, se arată în comunicatul emis de SIS.

În septembrie 2018, SIS a fost implicat la comandă politică în rapirea și expulzarea a șapte cetățeni turci, profesori ai liceelor Orizont, apropiate de mișcarea lui Fetullah Gullen, cleric musulman moderat, advers al președintelui turc Recep Erdogan. La acea dată, atât fostul președinte moldovean, Igor Dodon, cât și liderul informal al majorității parlamentare și al guvernului de atunci, Vladimir Plahotniuc, se aflau în bune relații cu Erdogan.

SIS a mai precizat că acest caz al judecătorul răpit este sub atenta sa monitorizare în vederea elucidării tuturor circumstanțelor și că va asigura sprijin celorlalte instituții ale legii abilitate în această speță. Poliția a reținut deja un suspect în acest caz.

Avem o persoană reținută. Au fost identificate mai multe mașini care au participat la infracțiune. Au fost stabilite unele persoane… Am mers pe traseul celor care au comis infracțiuni. Această crimă a fost comisă de cetățeni străini, care au traversat frontiera din Ucraina”, a declarat Pavel Voicu în cadrul unui briefing de presă.

Cu toate acestea, serviciile spciale de la Kiev – SBU – au precizat pentru agenția Ukrinform că nu comentează „răpirea fostului judecător Ceaus pe teritoriul Republicii Moldova”. SBU a evitat de asemenea să comenteze, pentru aceeași agenție de presă, posibila trecere a frontierei moldo-ucrainene de către Ceaus, invocând protecția datelor cu caracter personal.

Judecător controversat: păstra mita în borcane îngropate în fundul curții

La ultima întrevedere dintre președintele Maia Sandu și omologul său de la Kiev, Volodimir Zelenski, acesta din urma i-a cerut expres Maiei Sandu în conferință de presă ca judecătorul Ceaus să fie extrădat în Ucraina. În timpul activității sale din Ucraina, acesta a luat decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, dar şi ale unor oameni de afaceri prin care și fostul președintele ucrainean Petro Poroșenko. Poroșenko și Zelensky sunt adversari politici la Kiev.

Răpirea lui Ceaus de la Chișinău vine după ce, pe 3 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) de la Chișinău a respins solicitarea acestuia privind suspendarea actului președintelui R. Moldova prin care i-a fost refuzat azil politic până la examinarea recursului. Fostul magistrat ucrainean acționase în judecată Președinția Republicii Moldova din cauza că șeful statului i-a respins cererea de acordare a azilului politic pe teritoriul Republicii Moldova.

Fostul judecător de la Kiev a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017, după ce s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani al Chișinăului.

El a declarat atunci că a trecut ilegal frontiera de stat. Potrivit unei investigații Rise Moldova, fostul judecător ar fi fost ajutat să ajungă în Republica Moldova de ex-președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, și oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc. Ceaus a fost plasat în arest la domiciliu la sfârșitul lunii aprilie într-un apartament din Chişinău.

În august 2016, Mikola Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă, de 150.000 de dolari. La perchezițiile de la casa lui din Kiev, autoritățile ucrainene au găsit bani, luați sub formă de mită, ascunși în borcane de sticlă în grădina din spatele casei sale.

Foto: Judecătorul Mikola Ceaus apare bătut în poze difuzate luni seara pe o rețea de socializare rusească. Sursa/Telegram

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. acest lucru reprezinta o mare problema a Republicii Moldova, in vederea apropierii/integrarii in UE, anume modul in care functioneaza acolo institutiile statului!

    daca acum functioneaza astfel, va dati seama cum functionau ele in 1990, cand multa lume dorea Unirea?

    repet, Republica Moldova are o mare problema…