G4Media.ro

Miza noului contract-cadru din sănătate: marile schimbări pentru spitalele private, medicii de…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Miza noului contract-cadru din sănătate: marile schimbări pentru spitalele private, medicii de familie, plus telemedicină în cazul bolilor cronice

Contractul-cadru intrat în vigoare la data de 1 iulie 2021 reglementează modul în care vor fi cheltuite fondurile din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în perioada 2021-2022. Față de versiunile anterioare ale contractului cadru, au apărut câteva modificări care vor influența acordarea asistenței medicale atât la mediul de familie, cât și în ambulatoriu și spitale (publice și private).

Recomandările specifice de țară din Semestrul European se referă de ani buni la nevoia de a inversa piramida serviciilor medicale, prin creșterea ponderii prevenției și a acordării de servicii medicale în afara spitalelor, la nivelul medicului de familie sau în ambulatoriile de specialitate. Nou contract-cadru face câțiva pași în această direcție prin introducerea unui pachet de servicii preventive acordate persoanelor asimptomatice și prin menținerea consultațiilor acordate prin telemedicină.

Prevenție. Contractul-cadru prevede acordarea de consultaţii preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic, servicii acordate la cabinetul medicului de familie. Sunt luate în calcul până la 3 consultații preventive pe an, la persoane care au împlinit vârsta de 40 de ani și nu prezintă semne ale vreunei boli.

Telemedicină. Contractul-cadru prevede posibilitatea acordării la distanţă a consultaţiilor (telemedicină) pentru boli cronice, precum şi a consultaţiilor prin telemedicină pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic care necesită izolare (cum este pandemia Covid-19).

Pacienții cu boli cronice pot beneficia în continuare, așa cum s-a întâmplat de la instituirea stării de urgență din martie 2020, de consultații la distanță acordate de medicii de familie și de medicii de alte specialități din ambulatoriu. Terapiile psihiatrice și serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped pot fi acordate și prin telemedicină. Pentru consultațiile acordate prin telemedicină, pentru boli cronice, an ambulatoriul de specialitate, nu este nevoie de bilet de trimitere.

Medicina privată. Conform contractului-cadru care va intra în vigoare la 1 iulie 2021, spitalele private aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pot percepe o contribuție personală de la pacienții care se vor interna. CNAS a introdus mai multe reglementări, despre care afirmă că  “vor oferi predictibilitate asupra costurilor”:

– este necesar consimțământul exprimat în scris al asiguratului sau reprezentantului legal al acestuia cu privire la serviciile spitalicești medicale și nemedicale pe care urmează să le primească de la furnizorii privați în contract cu casele de asigurări de sănătate și costurile asociate acestora;

– pacientului îi va fi prezentat un deviz estimativ la prezentarea acestuia la spitalul privat, cu valabilitatea de 5 zile lucrătoare de la data înmânării. Devizul va cuprinde costurile medicale directe estimate pentru rezolvarea cazului și costurile serviciilor suplimentare estimate (medicale și nemedicale);

– la externarea din spital, pacientului îi va fi înmânat un decont al cheltuielilor

Medicina de familie. Medicii de familie vor putea acorda mai multe consultații la domiciliul asiguraților – de la 1 iulie se va deconta o consultație la domiciliu pe lună pentru toate tipurile de afecțiuni cronice pentru fiecare asigurat (în prezent se decontează maximum patru consultații/an pentru bolile cronice).

Medicii de familie pot acorda noi servicii, conform curriculei de pregătire, pentru pacienții din listele proprii care suferă de boli respiratorii sau cardio-vasculare: spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă – braț, efectuare și interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate.

Prin contractul-cadru va fi introdusă o nouă consultație la domiciliu pentru urmărirea lăuzei, la 4 săptămâni de la naștere, în plus față de consultația la domiciliu de care beneficiază la externarea din maternitate.

Transparență. Casele de asigurări de sănătate județene vor avea obligația să afişeze lunar/trimestrial pe pagina web proprie sumele decontate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, conform contractelor încheiate pentru serviciile medicale, medicamentele cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu şi dispozitivele medicale, tehnologiile şi dispozitivele asistive în ambulatoriu.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Privatizare la offside.

    • Scopul final este privatizare completa. Asta e un mic pas important pentru atingerea scopului.

  2. gold fm

    oh , dulce razbunare 🙂

    🙂