G4Media.ro

Misterul demisiei ambasadoarei SUA la ONU. Ce politică vor promova americanii la…

Foto: ONU

Misterul demisiei ambasadoarei SUA la ONU. Ce politică vor promova americanii la Națiunile Unite dupa plecarea lui Nikky Haley

Într-o mișcare surprinzătoare, ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikki Haley, și-a prezentat marți demisia sa preşedintelui Donald Trump, care a acceptat-o. Plecarea ei din funcția de reprezentant al SUA la forumul mondial a fost confirmată ulterior în Biroul Oval de la Casa Albă, când Haley a apărut alături de președintele Statelor Unite. Ambasadoarea nu a explicat motivele retragerii sale din funcție, iar Trump nu s-a referit nici el la acestea.

Indiferent însă de ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise de la Casa Albă și care sunt adevăratele cauze care au dus la această demisie-surpriză, Haley este cel mai recent nume dintr-o lungă listă de membri ai administraţiei Trump ce pleacă înainte de termen, printre care fostul secretar de stat Rex Tillerson, care a fost destituit în luna martie a acestui an.

Spre deosebire de aceștia însă, analiștii cred că există toate motivele care ne fac să credem că Nikky Haley nu și-a spus ultimul cuvânt în ceea ce privește Administrația Trump sau viitorul ei politic. Nu este exclus nici ca plecarea moderatei Haley să anunțe o schimbare mai accentuată de ton a politicii pe care America o va promova la ONU, în linie cu doctrina America First a lui Trump.

Marți, la Casa Albă, președintele Trump a afirmat că a acceptat demisia ambasadoarei Haley. El a declarat reporterilor strânși în Biroul Oval că aceasta va părăsi postul la sfârșitul anului după ce a făcut „o treabă incredibilă.”

Trump a spus că Haley i-a mărturisit în urmă cu șase luni că vrea să ia o pauză. Președintele a afirmat că ambasadoarea „a fost foarte specială pentru mine, a făcut o treabă incredibilă, este o persoană fantastică, foarte importantă, dar este și o persoană care înțelege” ce trebuie făcut. „Am făcut un lucru fantastic împreună,” a continuat el.

„Sper că te vei întoarce la un moment dat. Poate într-o capacitate diferită, poți alege ce anume,” i-a declarat Trump lui Haley, care a râs. Liderul american a afirmat că Haley a transformat funcția de ambasador american la ONU „într-o poziție plină de farmec.” Haley a răspuns că „a fost o binecuvântare să merg la ONU purtând armura în fiecare zi și să apăr America… Uitați-vă la ce s-a întâmplat în doi ani cu Statele Unite în domeniul politicii externe. Statele Unite sunt acum respectate. S-ar putea ca țărilor să nu le placă ceea ce facem noi, dar respectă ceea ce facem. Acum, dacă spunem că vom face ceva, chiar facem.”

Trump a anunțat că va numi viitorul titular al postului în termen de două sau trei săptămâni. Președintele a declarat că „oameni foarte buni” sunt interesați să-și asume rolul de șef al delegației americane la ONU, presa americană avansând deja numele Dinei Powell, fostă consilieră adjunctă pe probleme de securitate națională a lui Trump (actuală directoare în cadrul companiei Goldman Sachs) și cel al ambasadorului american în Germania, Richard A. Grenell (fost purtător de cuvânt al Statelor Unite la Națiunile Unite).

Fostă guvernatoare a statului Carolina de Sud, Haley (46 de ani) este una dintre puținele femei din cabinetul Trump, de departe cea mai cunoscută dintre cele cu funcții importante din administrația republicană. Ea nu a oferit niciun motiv pentru retragerea din funcție la mai puțin de doi ani de la preluarea mandatului, însă a respins speculațiile potrivit cărora ar intenționa să candideze la alegerile prezidențiale din 2020. Haley a declarat jurnaliștilor că va face campanie pentru „acesta,” arătând spre Trump. „Nu am nimic planificat unde să mă duc,” a spus ea, adăugând că „au fost opt ani intenși (n.red. referindu-se la timpul petrecut ca guvernator și ambasador la ONU) și cred în mandate limitate. Cred că trebuie să fii suficient de dezinteresat să știi când să te retragi și să lași pe altcineva să facă treaba.”

În scrisoarea ei de demisie, Haley a afirmat: „Mă aștept să continui să vorbesc din când în când cu privire la chestiuni de politică publică importantă, dar cu siguranță nu voi fi un candidat la vreo funcție în 2020.”

Explicații la o decizie surprinzătoare
Anunțul făcut de ambasadoarea americană la ONU a luat prin surprindere multă lume, republicani și democrați deopotrivă. Și analiștii de peste Ocean au fost la fel de intrigați de retragerea neașteptată din fruntea delegației americane a lui Nikki Haley, considerată una dintre cele mai moderate și rezonabile voci din actuala administrație. De altfel, Haley a stat departe de numeroasele scandaluri care au afectat primii doi ani din mandatul lui Trump. Dacă numelui viitorului ambasador american la forumul mondial nu este încă cunoscut, să încercam să vedem care ar fi principalele efecte ale retragerii abrupte din funcție a lui Haley si ce se va întâmpla cu politica americană la ONU.

* În primul rând, motivul demisiei sale nu este clar. Anunțul său a venit la o zi după ce Citizens for Responsibility and Ethics în Washington (CREW), un grup non-profit de supraveghere financiară, a acuzat-o că a acceptat șapte călătorii de lux cu avioane private ca daruri de la lideri de afaceri din Carolina de Sud. Haley ar fi subevaluat costul zborurilor cu zeci de mii de dolari într-un raport financiar scris recent. Deocamdată, nimic nu este confirmat, iar cei mai mulți dintre analiști nu cred că acuzațiile celor de la CREW ar fi fost suficiente pentru a forța demisia ambasadoarei. E mai degrabă dorința ei de a se întoarce în sectorul privat după 14 ani petrecuți în funcții de stat. Unele relatări de presă susțin că Haley si soțul ei au acumulat datorii masive în ultimii ani, iar o slujbă profitabilă în sectorul privat ar veni la momentul oportun.

* Haley este considerată o republicană cu viziune internaționalistă, care a limitat cumva atitudinea anti-globalistă a lui Trump, chiar dacă nu atât de mult precum îsi doreau multi. Unele voci i-au reproșat lui Haley că a fost un aliat constant al președintelui Trump, iar stilul ei agresiv a iritat mulți parteneri de la ONU. Este adevărat, Haley a adoptat poziții agresive (salutând, de exemplu, retragerea SUA din UNESCO și Consiliul pentru Drepturile Omului), dar a evitat retorica radicală a altor oficiali americani și a lucrat pentru a dezvolta raporturi colegiale cu diplomați străini, chiar dacă a avansat politici extrem de nepopulare la forumul mondial. Opiniile ei au fost extrem de critice la adresa Rusiei și Siriei, apărând constant Israelul de ceea ce ea a numit caracterul părtinitor al ONU. Haley a susținut reducerea fondurilor americane pentru palestinieni și a apărat decizia Administrației Trump de a muta ambasada SUA la Ierusalim. Un alt succes al ambasadoarei a fost să convingă China să își înăsprească sancțiunile împotriva regimului de la Phenian.

* Nikki Haley este văzută ca una dintre favoritele republicanilor într-o cursă viitoare pentru Casa Albă. Fosta guvernatoare din Carolina de Sud are toate datele de partea ei pentru a intra în lupta pentru președinția americană: este femeie, născută din părinți imigranți, a dovedit că este un politician talentat, e pragmatică, are experiență în administrație (a fost prima femeie și prima minoritară ajungă guvernatoare în Carolina de Sud, cea mai tânără din istoria Statelor Unite), are o atitudine moderată, a încercat să elimine diferențele rasiale când era guvernatoare, iar acest lucru a făcut să își atragă prieteni nu doar printre republicani, cât mai ales în tabăra democraților. De altfel, ea a fost confirmată de Senat în funcția de ambasador la ONU cu 96 de voturi pentru și doar 4 împotrivă, o susținere remarcabilă. Deși a exclus candidatura la alegerile din 2020 (evitând astfel să îi facă concurență lui Trump), analiștii cred că drumul pentru o eventuală candidatură în 2024 este foarte posibil. Iar faptul că pleacă din funcție cu reputația intactă și în condițiile impuse de ea este fără îndoiala un plus. Aura ei politică există și continuă să se consolideze. E un brand politic pe care mulți îl văd câștigător la Casa Albă. Tot ce trebuie să facă este să își mențină activă cariera politică în următorii ani ca sa rămână în cărți pentru scrutinul din 2024.

*În acest context, nu este exclus ca Haley să își pregătească deja, încet-încet, terenul pentru o posibilă candidatură la Casa Albă. Se poate ca ea să fi ales să renunțe la funcția de ambasador american la ONU pentru a nu mai fi asociată cu politica America First promovată de Trump, care ar putea să reprezinte un balast prea mare pe drumul ei politic viitor. De-a lungul mandatului său la forumul mondial, Haley a dovedit deseori o atitudine independentă față de Administrația Trump, atunci când a fost criticată că a anunțat prematur o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei sau când a afirmat că femeile care îl acuză pe Trump de agresiuni sexuale trebuie „să fie ascultate.” Aceasta din urmă, cel putin, a fost o luare de poziție rară printre oficialii actualei administrații. „Nu sunt de acord cu președintele în toate,” a scris ea recent într-un editorial în Washington Post. De asemenea, merită amintit că în timpul campaniei electorale prezidențiale precedente, Haley nu l-a susținut de la început pe Trump și a criticat în câteva rânduri ieșirile acestuia.

În acest scenariu, retragerea ei cu mai puțin de o luna până la alegeri a fost gândită, cred analiștii, să îi prezerve propriul viitor politic. (Sondajele arată că democrații vor recâștiga cel puțin controlul Camerei Reprezentanților. Nu este exclus ca procurorul special Robert Mueller să anunțe în lunile următoare rezultatele anchetei sale privind ingerința Moscovei în alegerile prezidențiale din urmă cu doi ani – ambele evenimente ar putea să îl afecteze politic pe Donald Trump, iar Haley vrea să se tina la distantă de aceste lucruri). Lindsey Graham, senatorul republican din Carolina de Sud și un apropiat al lui Trump, a scris că Haley „are un viitor foarte luminos și va fi un jucător cheie în viitorul Partidului Republican și al națiunii noastre în anii următori.” (Unii spun chiar că Haley se poziționează pentru a fi numită în Senat în cazul în care Trump îl va desemna pe senatorul Graham pentru a-l înlocui pe Procurorul General Jeff Sessions).

* În sfârșit, poate cel mai important aspect al retragerii lui Haley este legat de viitorul politicii americane la ONU. Trump a spus că Haley i-a mărturisit în urmă cu șase luni că vrea să ia o pauză. Conversația lor a coincis cu numirea lui Mike Pompeo în funcția de secretar de stat și a lui John Bolton în calitate de consilier în domeniul securității naționale, doi conservatori duri. De altfel, Haley și-ar fi exprimat frustrarea că, prin aducerea celor doi în Administrația Trump, vocea ei a fost diminuată, în timp ce Pompeo și Bolton au devenit noile imagini ale politicii externe americane. Din acel moment, cei doi și-au consolidat treptat puterea la Washington. De aceea unii comentatori cred că este foarte posibil ca viitorul ambasador american la forumul mondial să aibă o atitudine similară cu cea a lui Pompeo și Bolton, iar pozițiile americane în diferite dosare delicate (Iran, Rusia, Coreea de Nord) să fie mult mai dure decât în mandatul lui Haley, în ton cu filozofia America First. Nu este astfel deloc greșit să anticipăm că relațiile SUA cu forumul mondial se vor tensiona și mai mult.

Surse: The Washington Post, BBC, The Hill, Newsweek, AP, TIME, The Daily Caller

Foto: Nikki Haley (Sursa: ONU)

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează