G4Media.ro

Mircea Miclea, despre concediul secretarilor de stat din Educație la început de…

Mircea Miclea, despre concediul secretarilor de stat din Educație la început de an școlar: Scandalos mi se pare. Campania electorală este mai importantă decât educația tinerei generații

Fostul ministru al Educației Mircea Miclea a calificat drept scandaloasă și imorală decizia secretarilor de stat din Educație care și-au luat concediu chiar la debutul celui mai imprevizibil an școlar, pentru a-și face campanie electorală înaintea alegerilor din 27 septembrie. “Ce arată acest lucru este că este mai importantă campania electorală decât educația tinerei generații”, a declarat Miclea, la Digi 24.

Amintim decizia fără precedent a Guvernului Orban, pentru prima zi de școală organizată în pandemia COVID-19: doi secretari de stat din Ministerul Educației, dintre care unul chiar secretarul responsabil cu învățământul preuniversitar, Luminița Barcari, sunt în concediu pentru a-și promova candidaturile în alegerile locale. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Monica Anisie, care a ezitat să răspundă dacă i-a cerut lui Ludovic Orban demiterea sau înlocuirea celor doi.

Într-un interviu pentru Digi 24, profesorul universitar Mircea Miclea a declarat, referitor la acest subiect: “Scandalios mi se pare. Nu vreau să comentez mai mult, dar arată cât de importantă este școala și educația pentru cei care sunt în poziție de a guverna. Mi se pare imoral să faci așa ceva într-o astfel de situație, mai ales la început de școală. Ce arată acest lucru este că este mai importantă campania electorală decât educația tinerei generații”.

Mircea Miclea, cele mai importante declarații în interviul acordat Digi 24:

  • Eu sper ca toată lumea să înțeleagă că acum toți trebuie să fim mult mai responsabili ca înainte. Dar cheia soluției în acest an este în mâna profesorilor. Dacă ei vor reuși să își facă într-adevăr datoria, adică să predea foarte bine, să predea de două ori mai bine decât înainte, atunci cred că succesul școlar se va realiza.
  • Succesul școlar constă nu doar în a respecta regulile, ci în faptul că se dobândesc competențele înscrise în programă.
  • Nu trebuie să facem din procesul educațional o anexă la procesul sanitar, pentru că atunci greșim enorm.
  • Apreciez că totuși s-a deschis școala în loc să fie amânată.
  • Apreciez că a început un gen de descentralizare, deși e mai degrabă un fel derobare de responsabilitate de autoritatea centrală, dar totuși ai posibilitatea să iei decizii nuanțate în funcție de realitatea dintr-o școala, ceea ce este un lucru foarte bun.
  • Soluțiile erau ca în mai și iunie să înceapă școala, în diverse scenarii. Atunci am fi învățat din acele experiențe și acum am fi știum ce era bine să facem
  • A doua soluție era ca în vacanța de vara să se facă învățământ remedial, adică să fie plătiți anumiți profesori să îi invețe pe copii
  • Marea Britanie a dat 1 miliard și jumătate de lire sterline pentru învățământ remedial. Nu s-a făcut și la noi.
  • Se mai putea începe școala cu 2 săptămâni înainte, de la 1 septembrie, când și profesorii erau la școală [anul școlar începe la 1 septembrie, deci profesorii și-au început activitățile de pregătire a cursurilor de la începutul lunii – N.Red.], în ideea de a avea o rezervă de timp dacă în cursul iernii apare din nou o criză. Să ai o rezervă de materie predată.
  • Ar fi fost un început mai bun de școală, oamenii s-ar fi simțit un pic mai în siguranță
  • Dacă eu aș fi director de școală, în fiecare zi aș avea o ședință scurtă cu profesorii, pentru că fiecare dintre profesori se confruntă cu situații punctuale și găsește soluții la problemele cu care se confruntă cu elevii lor. Așa pot să le share-uiască între ei, pentru ca mâine școala să fie mai bine decât azi. Asta ar trebui făcut în fiecare școală: o analiză în fiecare școală a soluțiilor găsite de profesori. Ce a făcut când elevul X a venit fără mască? Ce i-a zis? Ce a funcționat?

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Si totusi..
    Acest individ ar trebui sa explice cu ce ar putea contribui un secretar de stat din educatie la bunastarea invatamantului romanesc, cu cateva zile inainte de inceperea anului scolar!?
    O fi el, Miclea, filozof si mare datator din gura (omul chiar e bun in meseria lui) dar cand e vb de politica e ca si cum l-ai pune pe Badea Cartan sa manance cu 3 furculite, 4 linguri si 5 cutite la un dineu .,

    „daca eu as fi director de scoala….”
    Pai ai fost nu director , ci ministru al educatiei si n-ai lasat in urma ta decat haos si nedumnerire.
    Ai fost ministru un an de zile si in loc sa iti pui amprenta pe sistemul de invatamant, ai demisionat pe motiv ca n-ai avut destui bani!
    Deci, dle Miclea, pe romaneste spus, cand ai avut puterea sa faci ceva, ai facut rahatu’ praf, iar acum latri de pe margine ca un geniu neinteles.

    • Nu ar avea cu ce contribui, atunci poate ne explici tu de ce se mai intorc din concediu. Sa ramana asa, pana la pensie!!!

    • @Daca

      Aici nici macar nu e vorba de lichelele care au ajuns secretari de stat in invatamant. Cu ei sau fara ei situatia era aceeasi.
      E vorba de toti desteptii astia ca Miclea sau Funeriu (si le spun destepti in adevaratul sens al cuvantului) s-au dovedit afoni in domeniul politic referitor la sistemul educational romanesc.
      Idiotii Andronescu sau Pop s-au pus pe treaba si au facut praf invatamantul romanesc.
      A ramas ceva de pe urma lor, in sensul ca au distrus tot ce se putea distruge.
      Astia doi, (Miclea si Funeriu) n-au lasat absolut nimic in urma.
      Nicio lege, nicio directie, niciun impuls pt educatia romaneasca.
      Si, fie vb intre noi, cand l-a catalogat pe presedintele Romaniei:
      „„E un tâmpit. E un dobitoc! Vai de viaţa lui”
      dl Miclea si-a dovedit pe deplin mitocania si incompetenta de a face ceva benefic pt invatamantul romanesc la nivel national..
      (nici macar nu are importanta ca presedintele Romaniei e Johannis. Putea fi oricine altcineva.)
      De la un fost ministru al educatiei si de la un om intr-adevar inteligent, lumea asteapta cu totul alt fel de comportament.
      Dar, asta e.

    • Dl Mircea Miclea deţine deja un loc de seamă în istoria politicii româneşti, neconcurat de nimeni. Ministru al Educaţiei, la 11 octombrie 2005 a demisionat acuzând subfinanțarea cronică a învățământului, după ce Alianța Dreptate și Adevăr promisese că va aloca şcolii 6% din PIB. Mai nou, chiar Legea educaţiei naţionale prevede din 2011 acordarea acestui 6% din PIB, dar clasa noastră politică preferă o Românie înapoiată, cu electorat uşor de ţepuit.

    • @Laura. Si totusi nu ai raspuns la intrebarea adresata. Daca cu aia doi e la fel, de ce mai sunt angajati la minister? Nu ar merge dati afara cateva zeci de mii de functionari inutili? Da, zeci de mii. Poate chiar mai mult. Cel mai umflat, corupt, ineficient si disfunctional sistem administrativ din Europa.

    • Aici e vorba mai mult despre morala, caracter, ținută…
      Miclea și-a dat demisia crezând că făcând un asemenea gest trezește la realitate clasa politica. Uită-te acum și vezi câtă dreptate a avut în privința subfinantarii educației și mai reflectează înainte de a-ți forma convingeri!

    • Ți-ar surâde sa înveți într-o capelă mortuara, fie și doar câteva zile?!

    • D-na Laura Coman, pana si pseudonimul tau suna ca un nume dintr-un roman politist prost, scris de baietii de la 2 si-un sfert, pentru culturalizarea maselor muncitoresti.
      Cat despre prestatie: se vede ura si rea-vointa cam in tot ce postezi.
      Un profesor universitar pe bune nu „latra”. Asta faceti tu si Mircea Badea.
      Un profesor universitar pe bune stie cum stau lucrurile si cum se pot face mai bine.
      Tu, cu ce te ocupi in zilisoarele in care nu esti postac platit? In concediu medical si tu, in staptarea unui post caldut pe la „stat”?

    • Poate ne spui PENTRU ce primeste Salariul ala URIAS un Secretar de stat, daca munca lui e atat de nesemnificativa, cum spui indirect?!
      Secretarul de stat in MEC are al 2-lea Salariu dupa Minsitrul Educatiei(gasesti pe Site-ul MEC), uite:
      SITUAȚIA VENITURILOR BRUTE DIN M.E.C. LA DATA DE 31.03.2020:
      MINISTRU – Indemniizatie Lunara: 21.840 Lei. TOTAL Drepturi: 21.840 Lei.
      Secretar de Stat – Indemnizatie Lunara: 16.640 Lei. TOTAL Drepturi: 16.640 Lei.
      https://edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Minister/2020/Transparenta/venituri%20angajati%20martie%202020.pdf

      Ai habar ce RESPONSABILITATI are Secretarul de Stat pentru Invatamantul gimnazial?!

  2. Rasa alba este inferioara , se stinge incet incet. 🙂

    In Europa planul Soros , de amestecare cu arabi.

    In SUA , prin demografie relativa.

    In America de sud , prin metisizare.

    Cine a decis asta ? 🙂

    • amice ,

      se intampla si la case mai mari ,

      demografia evreilor e net inferioara arabilor.

      avansul tehnologic va fi irelevat … in viitor. 🙂

      Cineva se ‘joaca’ cu intreaga rasa umana,

      privind ‘the big picture’

      extrapolind matematic datele achizitionate. 🙂

  3. sunt tare curios despre real-imaginar.

    te lasa tatal tau la o plimbare in parc ? 🙂

    curaj !

  4. Am picat testul !

    Asta era testul adevarat !

    Vorbesc prea mult …

    Inteleg !

    I’m a looser. 🙂

    I’ll stay in my corner.

    By by ! 🙂 🙂 🙂

  5. Infracțiune comise împotriva umanității: ingradirea libertății unui copil sau a unui om de a învăța.

  6. Sunt tot suflete de romani, nu de sfinți.

  7. Mircea Miclea: „Scandalos mi se pare. Campania electorală este mai importantă decât educația tinerei generații”

    Tov Miclea, vedeţi că v-au căzut câteva principii maro pe bărbie, după ce aţi mâncat cu polonicul.