G4Media.ro

Mircea Miclea: 3 urgențe pentru bugetul educației pe 2021 și obligatoriu trebuie…

Mircea Miclea / Foto: Captură Youtube NCN Romania

Mircea Miclea: 3 urgențe pentru bugetul educației pe 2021 și obligatoriu trebuie susținute evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a

Ce ar trebui să cuprindă la capitolul Educație bugetul de stat pe anul 2021, aflat în discuții acum în Guvernul Cîțu? Obligatoriu finanțarea de meditații sau alte forme de recuperare a materiei (învățământ remedial) în timpul vacanțelor sau în after school-uri, abandonarea rutei de pregătire a profesorilor care se face în România din anii ’70-’80 și crearea platformei online și a bibliotecii școlare virtuale pentru trecerea la blended learning, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul Mircea Miclea, cercetător la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Mircea Miclea a salutat deschiderea etapizată a școlilor anunțată de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, însă a precizat că nu este clar: “este o dorință sau o decizie? Când va fi o decizie, o voi aprecia în mod deosebit. În felul acesta, ne-am alinia atât recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cât și practicilor din țările din Europa de Vest în primul rând”.

Fostul ministru al Educației a declarat că “obligatoriu trebuie susținute evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a”, pentru a vedea exact pierderile de învățare și pentru a construi pe această diagnoză planuri personalizate de recuperare a învățării.

Rep: Guvernul a început discuțiile pentru construirea bugetului pentru anul 2021. Ce trebuie să fie prins în bugetul 2021 pentru educație? 

Mircea Miclea: Ce cred că este critic este stabilirea unor proiecte clare pentru fondurile europene. Acolo văd principala sursă de finanțare, în condițiile în care chiar creșterea eșalonată anunțată de către dl ministru va fi sub procentul din PIB din alți ani alocat educației. Banii europeni vor putea fi cheltuiți doar pe proiecte clare, care trebuie stabilite cu prioritate absolută.

  1. De exemplu, cred că trebuie stabilite proiecte pentru digitalizarea educației și trecerea la învățământ hibrid – blended learning – inclusiv crearea platformei online și a bibliotecii școlare virtuale care era în lege din 2010.
  2. Concomitent, trebuie realizată trecerea la pregătirea profesorilor în Masterate Didactice care să fie forma principală de predare pentru viitorii profesori, nu un experiment cum s-a făcut până acum. Este imposibil să pregătești cadre didactice la complexitatea tehonlogiei de acum și la mintea generației digitale printr-o formă de predare care a fost bătută în cuie în anii ’70 – ’80. Practica de formare din prezent este din anii ’70-’80. Dacă se continuă forma tradițională, o să avem profesorii pe care îi avem acum și care s-a văzut foarte clar cât de competenți sunt. Competența lor a fost văzută acum, în pandemie, de toată lumea: de către părinți, de către elevi. Dacă noi continuăm așa, rămânem tot așa. Dacă nici acum nu se trezesc…
  3. Cred că trebuie alocați bani pentru învățământul remedial. Tot din fonduri europene, dacă nu se pot da din bani publici, dar este obligatoriu să finanțăm învățământul remedial pentru că pierderile sunt substanțiale. Trebuie, deci, plătite meditații sau alte forme de recuperare a materiei, într-un fel sau altul: în timpul vacanțelor, în after school-uri. Marea Britanie a alocat doar în vară 1,5 miliarde de lire sterline în învățământul remedial, pe când noi am alocat 0 lei.

Sunt proiectele clare pe fonduri europene, altfel toți banii vor fi pierduți sau ineficienți.

Rep: Dar de ce să dai ca stat bani pe educație, când nu moare nimeni dacă nu aloci bani sectorului ăstuia 1 an? Ce răspundeți unui membru al Guvernului care poate gândește așa?

Mircea Miclea: Oricine gândește pe scurt parcurs nu poate înțelege importanța educației. Miopia gândirii înseamnă falimentul educației.

Trebuie gândit strategic și dacă gândim strategic atunci ne dăm seama că investiția în educație produce efecte majore, din care menționez 3.

 

Foto: Captură Youtube NCN Romania

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. pare de bun simt ce spune

    • Întotdeauna a părut de bun simț ce zice Miclea. După aia îți aduci aminte că a fost ministru al educației un an de zile și tot ce zicea a rămas doar pe hârtie, mai nimic concret.

      Un an nu e mult… dar dacă vrei să faci ceva îți fixezi naibii trei obiective care pot fi livrate în anul respectiv și te ții de ele și le duci la bun sfârșit cât mai repede, să ai ce arăta și să nu te remanieze pe motiv că a părut că dormi.

      Bune intenții și sfaturi se găsesc pe toate drumurile, fapte în schimb ioc.