G4Media.ro

Mircea Cărtărescu a fost premiat la Târgul de Carte de la Guadalajara:…

Sursa foto: George Calin / Inquam Photos

Mircea Cărtărescu a fost premiat la Târgul de Carte de la Guadalajara: ”Un scriitor multilateral, care se inserează în tradiţia literaturii mondiale”

În plină desfăşurare a Cupei Mondiale din Qatar, Târgul Internaţional de Carte de la Guadalajara (FIL), cel mai important eveniment de profil organizat în America Latină, a acordat statutul de invitat special unui alt emirat din zona Golfului Persic, Sharjah, precum şi scriitorului român Mircea Cărtărescu, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

După Peru anul trecut, Sharjah, a treia entitate ca mărime din componenţa Emiratelor Arabe Unite după Dubai şi Abu Dhabi, se află pe afişul FIL 2022, care va dura de sâmbătă până pe 4 decembrie.

„Investim într-un transfer al literaturii noastre spre literatura în limba spaniolă. Este mai important decât banii”, a declarat Ahmed Al Ameri, directorul Autorităţii pentru carte din Sharjah.

El a anunţat că va prezenta 1.000 de cărţi pe an şi a precizat pe 11 noiembrie, în faţa reprezentanţilor presei, că emiratul Sharjah va fi reprezentat la Guadalajara printr-o delegaţie importantă.

Printre ambasadorii literaturii din Sharjah care sunt prezenţi la FIL 2022 se află şi Al Ameemi, „critic, poet, cercetător şi narator”, al cărui poezii au fost traduse deja în engleză.

Organizatorii FIL 2022 i-au înmânat sâmbătă premiul anual al acestui eveniment scriitorului român Mircea Cărtărescu.

Membrii juriului au premiat „un scriitor multilateral, care se inserează în tradiţia literaturii mondiale, interpelându-şi de la oniric şi până la existenţial cititorii şi criticii din întreaga lume”.

Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice, însoţit de un cec în valoare de 150.000 de dolari, va fi înmânat pe 26 noiembrie la inaugurarea celei de 36-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte (FIL) din Guadalajara, considerat cel mai important târg de carte al industriei editoriale hispanice.

Primul scriitor de limba română recompensat cu Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice a fost Norman Manea în anul 2016.

În acest an, omagii speciale vor fi aduse şi literaturii din Norvegia, Italia, Israel, provincia canadiană Québec, provinciile spaniole Catalonia şi Galicia.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Bravo….
    Lucruri frumoase 👏🏻

  2. Aici sigur e o greșeală de tipar ! Poate Mircea Geoana, poate Mircea Diaconu sau chiar Mircea Badea, adevăratele somități 😂😂😂😂

  3. Bine era ca țara lui Eminescu, Blaga, Nichita Stănescu și a Anei Blandiana să fi avut TVR Cultural, pentru preluarea în direct a Elogiului Poeziei rostit de Mircea Cărtărescu, urmărit de întreg continentul în care s-a refugiat lirismul dintr-o lume tot mai prozaică.
    Că de la alte canale nu e mai nimic serios de așteptat cultural.

    • De acord cu tine doar in parte. Ana Blandiana a dus-o bine in comunism si din spusele unor contemporani(jurnalisti si colegi de breasla) era o aservita regimului comunist.
      Cat il priveste pe Eminescu (un geniu al literaturii romanesti) e o alta poveste. E cunoscut faptul ca era un xenofob infocat(pana la moarte) ,fapt care iti pune o amprenta pe viata in calitate de poet si nu numai.In regimul comunist a fost prea slavit ca nu se putea altfel dar niciodata nu-l putem pune ca valoare in aceasi rand cu scriitori sau poeti gen Mircea Eliade(fost legionar care s-a dezis de aceasta miscare) Emil Cioran sau Eugen Ionescu .Eminescu ramane la locul lui dar nicidecum in partea elitelor universale.

    • Mircea Eliade niciodată nu s-a referit la trecutul său asociat mișcării legionare.

  4. Felicitari si toate gandurile bune!

  5. @NEO:
    Uite, di cauza unora ca cei din spatele lui #NEO, suntem la pamant cu multe. Rusine. Rusine @NEO.
    FELICITARI CARTARESCU!
    SI DA, NE-AR TREBUI TVR CULTURAL.