G4Media.ro

Ministrul Sănătății despre protocolul între Ministerul de Interne și Patriarhie: Am militat…

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătății despre protocolul între Ministerul de Interne și Patriarhie: Am militat pentru continuarea izolării

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat marți seară la Digi24 că a fost consultat cu privire la protocolul între Ministerul Afacerilor Interne și Patriarhia Română pentru ca românii să poată primi lumină în noaptea Învierii și a precizat că el a îndemnat la precauție în continuare și la distanțare socială.

„Discutăm foarte des când se iau aceste măsuri, eu cel puțin am militat pentru continuarea izolării, pentru menținerea distanțării. Ați văzut și astăzi pe domnul președinte Iohannis în prelungirea stării de urgență. Este un moment deosebit, un moment religios, dar și un moment al marilor provocări, de luptă cu un inamic nevăzut, fără un tratament, fără un vacccin. Toate aceste lucruri trebuie împăcate, atât cele sufletești, cât și cele de sănătate. Eu militez în continuare pentru o izolare voluntară, pentru o distanțare socială, încă mai avem de urcat pe această pantă, suntem încă într-un moment în care mai putem avea persoane care se pot infecta, mai avem anchete epidemiologice destul de complexe în identificarea contacților, a persoanelor pozitive. Ne aflăm într-un scenariu în care toți pacienții care se prezintă sunt suspecți de coronavirus”, a spus Nelu Tătaru.

„Dacă aceste măsuri de distanțare socială nu sunt respectate, putem avea o transmitere locală accentuată, putem avea un număr de cazuri în săptămâna următoare care să forțeze sistemul sanitar, putem avea un număr de cazuri grave, severe, care pot forța Terapia Intensivă. O curbă accelerată cu un număr mare de cazuri poate încărca un sistem sanitar”, a adăugat ministrul.

El a precizat că „în acest moment, pentru spitalele de fază 1 – fază 2, avem peste 400 de paturi utilate complet pentru ATI, după cum puteți vedea sunt 200 de cazuri, dar pe monitor sau pe intubație avem 36. Suntem într-un registru în care putem gestiona situația”.

„Trebuie să avem grijă și de transmitere. Transmiterea se face efectiv prin nerespectarea izolării sau prin nerespectarea distanțării, dar și prin niște anchete epidemiologice care nu-și duc scopul până la final, nu identifică toți contacții și nu identifică în general pe cei care sunt asimptomatici și pot transmite”, a subliniat Nelu Tătaru.

Întrebat ce să facă românii de Paște, ministrul a spus: „Recomand izolarea la domiciliu, recomand distanțarea socială, evitarea locurilor aglomerate, recomand liniște sufletească și recomand niște sărbători mai altfel pentru a avea la anul niște sărbători deosebite”.

Marcel Vela a anunțat, marți seară, că Ministerul de Interne a încheiat un acord cu Biserica Ortodoxă Română, în cadrul căruia se vor forma echipaje mixte care vor distribui prescurile de Paște și Lumina Învierii. Acestea vor fi distribuite inclusiv în spitale și centrele de carantinare. Vela a anunțat că măsurile prevăzute în ordonanțele militare referitoare la distanțarea socială vor trebui respectate inclusiv în noaptea de Înviere, fiind interzisă, printre altele, formarea grupurilor mai mari de trei persoane.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. SI cu ce ajuta statul acasa(aka arestul a domiciliu), cu ce e mai bun decat plimbarile solitare prin natura. Acasa varnd nevrand oricum intri cu unu membru al familieie care a mers la lucru sau la cumparaturi. De ce marasati asa mult pe statul acasa si nu pe izolare? Is 2 termeni total diferiti.

  2. Dacă Diaspora se tot plimba prin Germania,Italia la munca si apoi se întoarce ar trebui să stăm în acasă tot anul 2020 si inceputul lui 2021.

  3. Te cred că ai militat…. dar trebuia să ai și cu cine!
    Trebuie să primeze liberul arbitru. Doar nu este amenințat nimeni cu arma să iasă din casă să ia lumină și alți colaci.
    Cred că autoritățile noastre sunt un pic dezamăgite de cum decurg lucrurile, se așteptau să pice mai mulți pensionari, așa că îi ajută să se contamineze.

  4. Aia nu e “diaspora”, ci sunt muncitorii sezonieri. Tot un fel de turism, dar mai muncit si plătit.

    Diaspora nu înseamnă toți românii ieșiți din țară. Nici cei plecați la studii. Înseamnă cei plecați definitiv, cu locuința, viața și serviciu în alta țara.

  5. din tot ce au zis domnii de la grupul de comunicare strategica si domnii specialisti in isterizarea populatiei, rezulta un singur lucru in opinia mea.
    tot arestul la domiciliu pt someri, stomatologi cu cabinete private, frizeri si inca alte cateva categorii de angajati + persoanele peste 65 ani, au drept scop nu protejarea populatiei de imbolnavire , ci doar faptul sa nu ne imbolnavim toti odata , doar pe rand …
    asta e politica si in alte state gen italia franta spania, etc
    sunt curios cum va putea impune dl ministru tataru prelungirea restrictiilor pt persoanele 65 + , asa cum a afirmat , daca se va ridica starea de urgenta .
    nu va mai exista temei legal .