G4Media.ro

Ministrul Sănătății a lansat la Pitești un program de screening pentru tuberculoză,…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății a lansat la Pitești un program de screening pentru tuberculoză, finanțat cu 14,4 milioane de euro, bani nerambursabili

Ministerul Sănătăţii a lansat marţi, la Piteşti, un program de screening pentru tuberculoză, cel mai amplu din ultimii 30 de ani, ce se va derula pe o perioadă de cinci ani, la nivel naţional, în cadrul unui proiect cu finanţare nerambursabilă prin POCU, în valoare de 14,4 milioane de euro, se arată într-un comunicat al organizatorilor transmis de Agerpres.ro.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” este parte integrantă din Strategia Naţională de Control al Tuberculozei.

„Tuberculoza reprezintă o prioritate de sănătate publică pentru Ministerul Sănătăţii şi pentru Guvernul României. În ultimii ani, au fost înregistrate progrese importante în controlul acestei boli, iar rezultatele demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în ţara noastră, urmare a derulării mai multor programe de combatere a acestei afecţiuni. Proiectul de screening naţional al tuberculozei este o importantă verigă în asistenţa pacientului cu tuberculoză şi are ca obiectiv maximizarea depistării tuberculozei, obiectiv al Ministerului Sănătăţii prevăzut în Strategia Naţională de Control al Tuberculozei”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, citată în comunicat.

Proiectul vizează prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup-ţintă de 75.010 persoane, la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile (persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar).

Totodată, proiectul urmăreşte optimizarea diagnosticării şi a tratamentului împotriva tuberculozei pentru 15.003 persoane care ar putea fi depistate în urma screeningului.

De asemenea, proiectul include activităţi de formare specifică pentru 560 de specialişti din sfera socio-medicală (asistenţi sociali, asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi mediatori sanitari).

„Scăderea incidenţei tuberculozei este unul din obiectivele Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta prin reţeaua naţională de tuberculoză, care implică mai multe paliere în concordanţă cu recomandările OMS. Acest proiect îşi propune coordonarea serviciilor de depistare activă a tuberculozei şi îmbinarea acestora cu cele existente în acest moment, reorientarea modelului de îngrijire a pacientului astfel încât acesta să răspundă nevoilor reale de asistenţă medicală şi nu în ultimul rând crearea unui mediu favorabil de monitorizare a tratamentului astfel încât aderenţa la tratament să crească”, a declarat managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, potrivit comunicatului citat.

Proiectul este implementat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” împreună cu Fundaţia „Romanian Angel Appeal” în judeţul Argeş şi împreună cu alte organizaţii partenere în celelalte judeţe ale ţării.

Judeţul Argeş este primul care beneficiază de serviciile medicale prin acest proiect, în activitatea de screening urmând a fi folosită o caravană mobilă, dotată şi acreditată pentru screening radiologic şi diagnostic molecular rapid al tuberculozei, iar asistenţa medicală este asigurată de o echipă formată din trei profesionişti.

Caravana mobilă se va deplasa în comunităţile rurale pentru depistarea activă a cazurilor de tuberculoză, inclusiv a tuberculozei latente, fără simptome de boală.

Fundaţia „Romanian Angel Appeal” va mobiliza comunităţile din judeţul Argeş care au prezentat un nivel ridicat de incidenţă a tuberculozei în anul 2018.

„Pentru noi, aceasta e continuarea firească a activităţilor începute încă din 2015, de atragere a autorităţilor locale în problematica tuberculozei şi în asigurarea unui nivel ridicat de sănătate a comunităţilor. În Argeş ne-am mai întâlnit cu autorităţile locale şi ne bucurăm să revenim şi să revedem oameni care doresc să se implice”, a declarat reprezentantul Romanian Angel Appeal, Iuliana Copil, citată în comunicat.

În anul 2018, în România au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză la adulţi, dintre acestea 9.818 fiind cazuri noi, transmite Agerpres.ro.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Recunosc ca aceasta impostoare a reusit sa ma pacaleasca si pe mine cu asa zisa sa competenta. Un fel de closca capie, umbland de colo colo fara niciun scop. O postcomunista etalon. Lucreaza la imagine, in sprijinul partidului. E tratata in PSD si, la randul ei, isi trateaza subalternii in cel mai pur stil comunist. Va amintiti amenintarile cu destituirea unui manager care se plangea de sistemul actual de sanitate.
    Face parte din acea categorie de impostori care considera ca spitalul trebuie condus de manageri, nu de medici. Fireste, in aceste conditii, si ministrul sanatatii trebuie condus tot de manageri, de exemplu de ea, economist contabil, calificare infailibila (cu si despre bani). Teza lor e ridicola, cica un medic nu are ce sa caute la conducerea unui spital sau a ministerului ca nu si-ar mai face meseria si se deprofesionalizeaza. Dar despre ea, de pilda, nu se pune problema ca nu si-ar mai face meseria ei, aceea de contabila, adunari (cel mai des) si scaderi (mai rar), inmultiri si impartiri. Altfel spus, daca esti prea prost, n-ai ce sa cauti la un loc de munca, trebuie musai sa te puna partidul intr-un post de conducere.

    Lasand gluma la o parte, Sorina Pintea nu a realizat nimic si nu a schimbat nimic in sanatate. Nici nu stie si nici nu vrea. Si chiar daca ar vrea, n-ar putea pentru ca nu stie. Ceea ce stie e doar sa raspunda evenimentelor relatate in media. Daca moare o baba in poarta spitalului din Bolintin Deal, hop si tzatza Pintea competenta cu o conferinta de presa, sa arate ea ca nu e asa ci altfel. E fix precum cei care spala mortul si il pudreaza pentru ultima reprezentare pentru curios si calicii care insotesc orice funeralii. E fix politica PSD si chiar PSD insusi.

    • Voiculescule, tu ești mă?

    • Nu bah Acturiene, sunt nento Nelu Cotrocelu’.

      Este ca Sorina noastra e cea mai chiparoasa ? 😉 Uite ce cosite negrrre ca pana corbului are, uite ce piele alba caca tifeaua are mneaei, pacat ca nu sunt un pic mai tanar, cu vreo 50-60 de anisori macar

  2. PSD minte, ca de obicei.

  3. lucru care se facea de rutina acum 30-40 de ani nu se mai poate face decat cu „bani europeni”. RUSINE!

  4. Ma mir ca nimeni nu remarca, dar Romania este alcatuita totusi si din Moldova ,Transilvania, Banat. De citiva ani absolut totul se reduce la Oltenia si sudul tarii. Toata conducerea este din Oltenia, mai nou din Teleorman si zonele invecinate.De asta tara asta a ajuns aici. Chiar asa mare sa fie inflatia ca oltenasii nu se mai multumesc cu posturi caldute , d e exemplu, Petrom, spitale, primarii etc ci vor direct la conducerea superioara? Jalnic!

    • Regiunile tarii, cele care ar trebui sa sa constituie teritoriile unei viitoare reforme administrative dpdv al administratiei locale sunt urmatoarele noua: Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Bucovina, Maramures si Crisana. Lor li se poate, eventual, adauga Bucuresti + IF ca entitate administrative (a zecea),

      Nu conteaza suprafetele, si Saarland e de sute de ori mai mic decat Bavaria, Renania …