G4Media.ro

Ministrul Năsui anunță schimbări în sprijinul Horeca: Nu mai mergem pe principiul…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Năsui anunță schimbări în sprijinul Horeca: Nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”/ Fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporţional din bugetul total

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, anunţă sprijinul de un miliard de lei aprobat vineri de Guvern pentru industria Horeca şi schimbarea în ceea ce priveşte modul în care se va face plata în cadrul acestei măsuri compensatorii, respectiv renunţarea la principiul „primul venit, primul servit”.

„A trecut ordonanţa mult aşteptată pentru Horeca. Este o măsură compensatorie gândită de fostul guvern şi pe care o operaţionalizăm. Nu o să reiau cele spuse deja sau elementele din forma pusă în transparenţă. Ca element de noutate, ieri, în şedinţa de guvern, am introdus o schimbare în modul în care se face plata. Schimbarea mare este că nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”. Chiar dacă este un principiu obiectiv de departajare a aplicanţilor, acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Şi a doua, ar fi creat o categorie de oameni care primesc banii şi o categorie care nu primesc. Practic ar fi primit bani cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru că măsura viza despăgubirea tuturor celor care au fost închişi, nu doar a celor care sunt mai rapizi”, a scris sâmbătă, pe Facebook, Claudiu Năsui.

Acesta susţine că nu şi-a dorit să meargă pe un criteriu de departajare ales prin minister, deoarece s-ar fi creat două categorii de oameni: cei care primesc şi cei care nu primesc.

„În plus ar fi fost întotdeauna întrebarea de ce a fost ales acel criteriu de departajare şi nu altul. Începeau întrebările perfect legitime de tip „Au făcut unii lobby pentru criteriul X care să-i avantajeze?”. Degeaba am fi negat, pentru că orice criteriu din lumea asta i-ar fi favorizat pe unii versus alţii. Aşa că am ales o soluţie în care să primească toate persoanele eligibile bani indiferent când au făcut solicitarea: fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporţional din bugetul total”, a transmis ministrul Economiei.

Potrivit sursei citate, Guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru despăgubirea Horeca. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăşi miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporţional cu cererea lor de finanţare. „Astfel toată lumea va primi bani şi nimeni nu va fi dezavantajat. Dacă nu sunt suficienţi bani în buget pentru toată lumea, atunci vor primi toţi mai puţin, dar toată lumea tot va primi. Este o soluţie corectă care nu împarte antreprenorii în câştigători (care primesc fonduri) şi pierzători (care nu primesc). Şi care nici nu stimulează lumea să îşi depună cererea de finanţare nici cât mai repede, nici cât mai târziu”, a mai scris ministrul Economiei pe reţeaua de socializare.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. Deci prietenii cu acces înaintea tuturor s-au rezolvat deja…

  2. Domnule Nasui, mulți v-ar dori plecat de la Ministerul Economiei nu sunt inca obișnuiți cu transparenta, dar masurile pe care doriti sa le luați sunt salutare și corecte. Continuați tot asa. Domnul Ciolacu se repede cu moțiune simpla care va fi, ca și cealaltă, un mare part. Și va apărea la rampa marele trompetist Rafila, care va anunță cu emfaza ca moțiunea și-a atins scopul.

  3. Cel mai bun criteriu este cat tva si impozit pe profit au platit statului roman anterior…cati angajati au fost platiti la 8 ore/zi….ca de evaziunea fiscala pe care o fac, mi-e greata!

    • Nici un IMM nu plateste impozit pe profit ci pe venit, adica pe incasari. Sadeclari ca ai pierdere sau profit zero nu functioneaza decat la corporatii. Numai specialisti pe aici

      Ajutorul e fix in functie de cifrele declarate.

      Asta dupa 1 an de zile in care chiriile de mii de euro au mers inainte, ratele la banca ( nu s-au nascut toti cu bani in buzunar), taxele pe angajati si toate cheltuielile aferente. 1 an de zile in care statul a pus lacat unei intregi industrii si a lasat pe toata lumea sa se descurce cum poate.

      E usor sa vorbesti cand nu esti implicat, nu este afectat jobul tau sau familia ta.

    • @Seb

      Ai vreun raspuns pentru Ion?

      Tocmai ti-a zis ceva ce larg cunoscut, cu exceptia semidoctilor.

    • Nu cred ca HORECA are nevoia de ajutor. Are osanza stransa din anii normali,
      Prea s-au victimizat. Pentru fiecare afacerist sunt ani mai buni si ani mai rai. De aceea se numesc afaceristi, ca sa se descurce prin forta lor cand sunt greutati.

    • @crop Ce sa-i spun. metodele prin care declara profit 0..sau cum se platesc angajatii la 4 ore pe cartea de munca…marfa bagata fara facturi, sau pe aceeasi factura…si alte golaneli romanesti de evaziune fiscala…Hai ma!

    • @valll

      Asa ar trebui sa ti se spuna si tie la job dupa ce te inchide statul cu forta si nu te lasa sa muncesti. Dupa 1 an de zile in care ai stat fara job cu toate darile pe cap, chirii, rate, etc, pentru ca locului tau de munca i-a pus lacat cineva pentru ca asa a vrut el, sa vina sa iti spuna sa traiesti din osanza.

      Ce legatura au perioadele bune si mai putin bune cu restrictii impuse artificial?

      Cum spuneam, atunci cand nu te atinge cu nimic pe tine, pot sa moara toti, ce conteaza. Oricum erau de kkt, nu?

  4. Îmi pare rău domnule Jean, nu sunt lingău de loc, dar mi se pare corect ca sumele sa se împartă proporțional la toți cei care au accesat programul, căci pana acum au fost favorizați ori primirii inscrisi pana la epuizarea bugetului, cei mai mulți rămânând pe dinafara, ori ultimii ca la măsură 3, care au așteptat pontul, mergând la sigur. Asa vor primi sume variabile, în funcție de buget, vor primi sume importante toți cei înscriși. Deci, în nici un caz nusuntlingau, mi-am expus și eu un punct de vederea o măsură care mi se pare salutara și corecta. Apropo nu sunt nici pe departe susținător USR. Nu m-am simțit deloc jignit pentru ca știu ca pesedistii când nu au argumente jignesc și insulta

    • Buget din care peste noapte s-au evaporat 2/3, odata cu „reparatia” domnului Nasui, cu vesnice analize luate de la capat si intors totul ( pentru a cata oara) de la inceput. Cu aplicabilitate si plati facute la Pastele Cailor ( la fel ca si masura 2). De parca te asteapta cineva cu anii la plata chiriei, ratelor sau utilitatilor

  5. Am avut dreptate. Domnul Nasui deranjează, asta înseamnă caisi face bine treaba. Am citit o postare alui Cosmin Gușă care îl ataca pe ministrul Nasui prin denigrarea majora a tataluisau. Domnule Gușă dar despre tatăl profesorului Rafila nimic? Chiar dacă a fost șeful Securității Arad în anii 50, nu se pune, Domnul Rafila e un pesedist destoinic.

    • Pe acest pricipiu ca cine deranjeaza isi face treaba iar deranajatul se vede prin prisma faptului ca adversarii politici comenteaza putem spube urmatoarele.

      1. Domnul Ponta a deranjat de capabil ce era dupa colectiv asa ca a fost inlaturat.
      2. Domnul Dragnea a deranajat mult de capabil ce era pana sa fie acuzat (toti anii de dinaintea procesului)
      3. Domnul Basescu a fost cel mai capabil pe vremea protestelor impotriva lui.

      Sau cumva regula asta e valabila doar pentru „ai nostri” si nu o putem generaliza?

      Concluzia este ca prin faptul ca adversarii politici din opozitie spun lucruri de rau despre un politician asta nu are nici o treaba cu capacitatile lui. Daca ar fi asa pana acum Romania a fost mereu condusa numai de capabili si in continuare va fi.

      Singurul mod de a evalua aceste capacitati este prin trecerea timpului. Daca la final de mandat rezultatele pozitive vor depasi pe cele negative putem spune ca a fost ok. In momentul de fata nu putem sa spunem ca este mai bun sau mai rau sau mai transparent ca altii. Cine stie ce ascunde aceasta transparenta , daca este reala sau falsa in acest moment.

      Timpul le va spune pe toate.

    • A i se reprosa unui tanar capabil ce au facut parintii, inseamna sa faci ce faceau comunistii din perioada sclaviei sovietice, cand „originea nesanatoasa” anula valoarea.
      Gusa este capabil de orice ticalosie, are caracter de sluga. Cu un asemenea caracter, precis a fost, sau ar fi fost turnator la securitate.

  6. Eu nu am avut si nu am nevoie de servicii HoReCa .
    Sint sigur ca pot trai fara acest sector .

    • Fara hoteluri cand te duci in delegații? Fara concedii – nu găsești gazde la negru peste tot?
      Fara evenimente ale cunoscutilor (nunti, botezuri, pomeni)?
      Chiar esti asa alienat in lumea contemporana… Cunosc si eu un betiv care e asa rupt de chestiunile lumesti. Bine, n-ar mai avea haine sa se îmbrace decent in lume si nici nu l-ar interesa, ca saniuta fuuggeeee! Si nici lumea nu-l mai stie. Dar el isi permite – e pensionar ca e batran, si face ce vrea cu banii lui, ca la vremea lui a lucrat bine.

      Pe de alta parte, nu-și da cu părerea despre lume, ca zice ca nu-i treaba lui să-i pese.
      Deci, ce te bagi in seama, loosere?

    • Este foarte posibil să nu folosești serviciile HORECA și nici nu cred că ești singurul. Dar HORECA nu înseamnă numai cei care lucrează în hoteluri și restaurante, înseamnă și furnizorii de produse alimentare și băuturi și furnizorii de furnituri ( mobilier, ustensile de bucătărie și servire, materiale de întreținere, etc. ) și furnizorii de utilități. Așa că dacă lucrezi undeva intre producătorii orizontali să știi că și tu ești afectat.

  7. De pe comentacii: Operatorii din turism sunt disperați: Fără vouchere, românii vor pleca în concediu în străinătate, unde e ieftin și bine, nu scump și jeg, cum ne străduim noi să le oferim!

  8. Ce faceti cu cultura ? organizatori de evenimente au nevoie de bani mai repede … ei au fost inchisi total.. daca te duci la munte acum este full asa era si vara trecuta la mare, trebuie un procente de minim 30% ptr cultura din CA

    • Stai linistit ca iti scrie acum userul Adrian Popescu ca el poate trai linistit si fara cultura sau evenimente.

    • De acord! Sa dam bani pt Adi minune! 🙂 Cultură, vorba aia 🙂

    • Organizatorii de evenimente nici nu au fost luati in calcul. Aceasta industrie este inchisa de un an si, cu toate acestea, nu merita sa primeasca nimic. Cei din HORECA si cei din agentiile de turism au avut posibilitatea sa-si continue activitatea. Unii dintre acestia au avut volume mult mai mici, insa altii au avut cresteri anul trecut. Cei care organizeaza evenimente de business sau cei care organizeaza nunti au fost uitati. Nu sunt uitati cand se discuta despre restrictii, in rest…. Ce nu inteleg nici cei din HORECA si nici cei din minister este ca, lansand industria de evenimente sa moara, nici cei care sunt ajutati nu o vor duce mai bine. Industria de evenimente asigura o mare parte din cifra de afaceri din acest sector, precum si pentru alte sectoare, cum ar fi: producatori din industria alimentara, bauturi racoritoare si alcoolice, furnizori de mobilier specific, firme care furnizeaza servicii de scenotehnica, artisti, cei care furnizeaza aranjamente florale, productie publicitara etc. Eu am trimis nenumarate mesaje catre ministerul economiei si catre cel al fondurilor europene. Nu am primit nici macar un raspuns! Aroganta e mare! Doar ca atunci cand se vor pierde taxele incasate la buget, iar angajatii „vor fi predati” in grija statului poate va fi mai bine. …

  9. De ce trebuie să transformați țara într-o populație de „milogi” la bugetul de stat ?!? Lăsați oamenii să muncească, sprijiniți-i în crearea de condiții de muncă în siguranță, micșorați la minim taxarea muncii ( măcar pentru o perioadă de 2-3 ani de la înființare ), taxați luxul cu valori înzecite, plătiți munca la nivelul „clubului select” din care facem parte, taxați capitalurile speculative, taxați corporațiile multinaționale nu le creați condiții de „optimizare fiscală”, colectați TVA-ul de la toți plătitorii de TVA, nu pe sărite ! Halal „guvernare altfel” !

  10. O inițiativă corectă.

  11. Halal strategie de „guvernare altfel ! Nu trebuie să transformăm țara într-o lume de „milogi” la bugetul de stat. Lăsați oamenii să muncească, susțineți-i în asigurarea condițiilor de muncă în siguranță, plătiți munca la nivelul „clubului select” din care facem parte, micșorați impozitarea muncii ( măcar primii 2-2 ani de la înființare ), taxați luxul înzecit, taxați capitalul speculativ, taxați marile corporații multinaționale nu le creați condiții de „optimizare fiscală”, colectați TVA-ul de la toți, nu pe sărite !

    • CUMULARDUL DAIANU, DUPA INDELUNGI REFLECTII ACADEMICE, A VENIT CU SOLUTIA: OPTIMIZAREA TAXELOR. GENIAL! CUM DE NU S-A GANDIT NIMENI ?
      CASTELE, PRVILEGIATII, ESENTIALII, SPECIALII PLATESC TAXE ?

  12. NASUI A DELEGAT NISTE CHESTII, NISTE SEMNATURI.
    ADICA N-O SA SEMNEZE EL, VOR SEMNA RECOMANDARILE.
    RASPLATA FA NU IL VA PUNE IN VRE-UN PERICOL.
    TOT CU SECURSTII…

  13. Bai desteptilor ca sa aveti bani la buget scoateti la lumina economia subterana, descoperiti evazionistii si confiscati si recuperati prejudiciile uriase ale borfasilor si infractorilor din Romania ,la cat au furat aveti buget pe sute de ani de acum încolo, la taiat si ajustat de la fraierime si prostime se pricep toti bai netotilor

  14. Dupa cum spunea cineva: HORECA nu înseamnă numai cei care lucrează în puburi și restaurante, înseamnă și furnizorii de produse alimentare și băuturi, ustensile de bucătărie și servire, materiale de întreținere, marketing, mobilier, servicii etc. Este un intreg lant.
    Tot ce inseamna asta e legat de horeca.
    Toti au rate, credite, chirii, angajati.
    Pentru cine nu intelege.

  15. Fratioare ma doare capul, bani dati direct, jde mii de euro pentru smecheri preum Murad, varful de penetrare al Iranului in Romania. Incredibil… Pe de alta parte, guvernul anunta taieri de drepturi. Elimina voucherele de vacanta dar baga bani direct in patroni. Nasui-orice pozitie devine emblematic ca reprezentant al unui stat care transfera bani direct din contul propriu in contul patronului. Mafie. Efectiv mafie. Udrea facea stadioane in panta, Nasui transfera bani direct in contul smecherilor, nu mai stam la discutii. Cine e mai mafiot intre cei doi?

    • Nu mai dramatiza atata ca nu este relevant dl. Murad in discutie.
      Da, ca in orice industrie, sunt si aici mafioti, miliardari si cocalari conectati politic care nu merita inca niste bani de la stat. Cum sunt si pensionari care nu merita pensiile si CEO care nu merita sa castige de 100 ori salariul angajatilor lor in multinationale.
      Totusi, cele mai multe restaurante, fast food uri, pensiuni si agentii de turism sunt firme mici, de familie sau mici, cu 10-20 de angajati, unde marele patron castiga la sfarsitul lunii mai putin decat un corporatist mediu.
      O astfel de firma are profit 5-15% din cifra de afaceri, aia fiscalizata sau nu. Adica, cand da ortul popii, dispar salarii, taxe la stat, vanzari pentru furnizori, plati pt chirii etc de 90% din cifra aia de afaceri disparuta. Marele patron, pe care mictionati voi, poate pierde aia 10%. Restul dispar din economie, din tva, taxe, din salariile celor de la care cumpara restaurantul lui sau din salariile angajatilor lui.
      De aia orice stat responsabil incearca sa mentina in viata orice industrie, pentru cei 90% care circula in economie, nu pentru cei 10% ai patronului.

    • Bai Elac, era un oarescine din cohorta ursss pe aici care se chinuia sa imi tina lectii de capitalism. Despre cum functioneaza falimentul, cat este el de necesar, in contextul minerilor blocati in subteran care nu si-au primit banii pentru munca depusa. Repet, banii pentru munca depusa.
      Individul se chinuia sa imi explice ca sunt pierderi, ca nu se justifica sustinerea sectorului minier, ca pretul carbunelui este prea mare, balarii usriste si alte flatulente semidocte.
      Horeca din Romania nu traieste tot in capitalism? Lai ei falimentul nu se aplica? Ca am impresia ca se umbla cu standarde duble prin guvernul de conjunctura.
      Iar narativul de la partid se chinuie sa elimine discrepantele deja evidente si notorii. Dam la smecheri jde mii de EUR direct in cont, fara nicio contraprestatie iar palmasul din mina este de vina pentru dezastrul din economie si trebuie restructurat. Interesanta logica, specifica elitismului de asfalt. Politica de Dumbovita pe fata, adica mafie, mafie, mafie.
      Iar Murad, domnul pentru tine (in realitate frati si de infractiuni), este relevant discutiei noastre. Pentru ca sunt in umbra fiecarui demers de genul acesta.
      Voi credeti ca nu stim? I s-a topit bateria la telefon cat lobby a facut pentru manevra asta! Vrajeala cu 90% in economie merge in tari civilizate.
      Iar in cazul Murad, 90% trebuie sa se intoarca in tara aia producatoare de curmoale care i-a dat cascavalul spalat in Romania. Cand se apropie scadentarul, de unde bani pentru rata daca turisti nema, vouchere nema? Raspunsul: de la Guvernul capitalist.

    • Bai Petrisor, este un haos in ideile tale ca nu as sti de unde sa-l descalcesc. Mineri, usr-isti, ce ti-au spus altii despre capitalism si faliment, conspiratii iraniene… complicat. Las-o asa, ai dreptate si cu horeca si cu usr-istii si cu minerii.
      Daca Alex Jones ar comenta pe aici, ca tine cred ca ar zice 🙂