G4Media.ro

Ministrul Muncii: Noua lege a pensiilor spune clar că de acum înainte,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Muncii: Noua lege a pensiilor spune clar că de acum înainte, în fiecare, an, în luna ianuarie trebuie să majorăm pensiile conform ratei inflaţiei plus jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat duminică, că în noua lege a pensiilor, există un articol care spune clar că de acum înainte, în fiecare, an, în luna ianuarie, trebuie să avem majorarea pensiilor cu rata inflaţiei plus jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, relatează news.ro. Ea a mai arătat că pe taloanele pe care pensionarii le vor primi după data de 1 septembrie, vor avea evidenţiate exact care sunt punctele contributive, necontributive şi punctele de stabilitate pe care le primesc.

”Vreau să fie foarte clar pentru toţi românii că legea pensiilor este sustenabilă, doi, că da, sunt bani în buget pentru a finanţa cheltuiala cu pensiile şi trei, este foarte important ca pensionarii să ştie că în anul 2024 toate pensiile vor creşte, nicio pensie nu  va scădea. Vom avea momentul T0, în ianuarie şi e important să ştie că în noua lege a pensiilor avem un articol care spune clar că de acum înainte, în fiecare, an, în luna ianuarie trebuie să avem majorarea pensiilor, pe acelaşi mecanism (..) cu rata inflaţiei din anul anterior plus jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut”, a spus ministrul Muncii la Prima News.

Simona Bucura Oprescu a precizat că pensionarii mai trebuie să ştie că în septembrie se va finalzia procesul de recalculare a pensiilor şi se vor pune în plată noile pensii.

Despre legea pensiilor, ministrul Muncii a mai spus că perioadele de armată, studii, şomaj, vin cu puncte suplimentare. ”Pentru a încuraja perioada de contributivitate, peste perioada de 25 de ani avem puncte suplimentare, a mai spus ea.

”În opinia noastră, este o lege simplă şi clară”, a subliniat Simona Bucura Oprescu. Ea a mai arătat că pe taloanele pe care pensionarii le vor primi după data de 1 septembrie, vor avea evidenţiate exact care sunt punctele contributive, necontributive şi punctele de stabilitate pe care le primesc.

Ministrul Muncii s-a referit şi la efortul bugetar al noii legi a pensiilor, ea arătând că ”este cunoscut”.

”Creşterea suplimentară care se referă la recalculare, la impactul pe care îl avem pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, este de 10 miliarde de lei, adică 2,5 miliarde de lei pe lună”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Ea a dat asigurări că ”egea pensiilor este cu adevărat o lege sustenabilă”.

”impactul bugetar al noii legi a pensiilor este de 0.6% din PIB, iar banii de pensii sunt în bugetul pentru 2024. Pensionarii pot fi siguri că vor beneficia de majorarea pensiilor”, a afirmat ea, conform news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Păi nu prea, deoarece inflața din anul precedent nu se poate afla decât prin martie.

  2. legea noua spune ce spunea si vechea lege. De cate ori ati aplicat-o?

  3. Femeia asta începe sa mă enerveze.
    Nu e adevărat, noua lege a pensiilor nu mai are treabă cu creșterea salariului.
    Iar în legătură cu sustenabilitatea legii eu cred că nu cunoște semnificația noțiunii de sustenabilitate.

  4. „cu rata inflaţiei din anul anterior plus jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut”.. ca și cum creșterea salariului nu include inflația.
    Acum e clar cine este motorul inflației în Romania

  5. de dragul stabilității …

  6. Au uitat să spună că în aşa fel au făcut-o ca şi pensiile lor speciale să se mărească ca să nu mai fie nevoie să şi le mărească numai pe al lor şi aşa s-au ascuns în spatele unei gest nobil care nu este decât inflaţia pentru amărât dat MII DE LEI LA PENSIILE LOR SPECIALE.

  7. Prin derogare faceti ce vreti ca si pana acum.