G4Media.ro

Ministrul Muncii: După 15 mai statul intenţionează să suporte o parte din…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Muncii: După 15 mai statul intenţionează să suporte o parte din costul cu salariile pentru companiile afectate de criză

Guvernul intenţionează ca, după 15 mai, să înlocuiască măsura suportării şomajului tehnic cu o măsură de suportare a unei părţi din costul cu salariile pentru companiile afectate de pandemie, a declarat, marţi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, la Adevărul Live.

Totuşi, măsura şomajului tehnic acoperit de stat ar putea rămâne valabilă după 15 mai pentru domeniile cele mai grav afectate de criză, a adăugat Violeta Alexandru.

„Intenţia noastră este să înlocuim măsura şomajului tehnic cu o măsură activă, care înseamnă suportarea de către stat a unei părţi din costul cu salariile (pentru, n.r.) angajatorii care au fost afectaţi de pandemie, dacă se va impune, pentru anumite sectoare de activitate. Provocarea în acest moment este să facem o analiză cu privire la sectoarele care au suferit şi în ce măsură au suferit, unele radical, altele parţial. Dacă se va impune, pentru cele unde activitatea se reia mai greu, sau unde perspectivele de reluare a activităţii sunt mai îndepărtate, atunci nu excludem posibilitatea prelungirii pentru acestea a şomajului tehnic, dar pe o durată foarte scurtă, pentru că intenţia noastră este să transformăm acest mecanism, care reprezintă o măsură pasivă, într-o măsură de sprijin activ, adică să ajutăm companiile şi angajaţii să-şi reia activitatea, etapă cu etapă, într-un calendar care să permită un sprijin mai consistent la început şi care să se diminueze pe măsură ce companiile reuşesc să se replieze şi să reintre în activitate. A se replia înseamnă să primească comenzi – companiile îşi doresc, semnalul pe care eu îl am este de dorinţă reală de a-şi relua activitatea, provocarea va fi să primească comenzi şi deci să aibă venituri cu care să-şi plătească salariaţii. Deci dorinţa este să înlocuim măsura şomajului tehnic cu o măsură activă care să sprijine reluarea activităţii în diferitele domenii afectate, aşa cum natural vor evolua lucrurile: cei care vor relua dintr-o dată probabil că vor avea un anumit tip de sprijin, cei care vor relua treptat vor avea un sprijin adaptat acestui ritm puţin mai lent”, a explicat Violeta Alexandru.

Un număr de 1.027.824 de contracte individuale de muncă au fost suspendate de la instituirea stării de urgenţă (16 martie) şi până luni, potrivit cifrelor centralizate de Inspecţia Muncii şi transmise luni de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

Dintre acestea, 322.037 de contracte de muncă suspendate erau din industria prelucrătoare, 187.876 de contracte proveneau din sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 114.272 din domeniul hotelurilor şi restaurantelor (HoReCa).

Pe de altă parte, numărul contractelor de muncă încetate de la declararea stării de urgenţă înregistrau luni un nou maxim de 260.171, astfel: 48.711 de contracte în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 45.899 în industria prelucrătoare, iar 35.570 de contracte în sectorul construcţiilor.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Pentru pensionari care au muncit si au cotizat nu aveti bani dar ptr multinaționale se găsesc din taxele și impozitele noastre susținem străinii.

  2. Dati la toți bani sau doar la clientela de partid?
    Falimentam bugetul tarii, firmele straine iau banii si apoi pleaca in alte tari.
    Liberalii ăștia isi bat joc de banii nostri.

  3. ” pensionarii”- grea a naibi gramatica asta.Bine ca a invatat cuvantul multinationale!

    • @ D
      Tastatura e de vina.
      Uneori tastezi un cuvânt si apare altul.

    • A „naibi” gramatica mai stii,profesore :))))))

    • Te-ai indragostit de erate,dupa cum te avertizasem.

  4. Doamna, sa vedeti doar cati intentioneaza sa se lase de fumat … si nu reusesc. Cam asa si dvs. si guvernul din care faceti parte. Intentiona el sa imparta cu bugetarii povara economica a salvarii batranilor si a butaforiei de reputatie a sistemului sanitar … dar nu mai e de actualitate.

    Maine nici propunerea asta nu va mai fi de actualitate.

    Mai bine ziceti-ne altceva, mult mai interesant: ati terminat de numarat bugetarii? Cati sunt? 💡

  5. Salut !
    Toate lucrurile bune, se intampla in viitor !
    Ca sa fie bine, candva, trebuie sa fie rau , acum ,azi,
    maine, etc .
    Toata balbaiala, cu promisiuni, scenarii care dau bine, toate, au ca miza ….ati ghicit, viitoarele alegeri. PNL se duce in jos, pe curba fara intoarcere. Sper, sa nu considere grupul de comunicare strategica acest mesaj ca o stire falsa
    si sa-mi inchida vocea !

  6. Intrebare pentru madam’ Alexandru: daca statul va suporta o parte din salariile celor care se intorc la munca, ce va face cu cei care vor fi pusi in imposibilitatea de a redeschide afacerea? Mai ales ca s-ar putea ca din 15 mai starea de urgenta sa dispara? Aia se duc in somaj direct, nu???? Hai madam, cugeta si slobozeste vreo 2 geniale!!!! Sau ii scoti direct la pensie????

  7. Dar de amputat vârfurile, nimic, nimic?! Ca se duce deficitul ala în plopi! Nu ne ajunge minus 10, vrem mai mult?!!

  8. Nu prea inteleg ce nu intelegeti si nici ce treaba au multinaționalele si pensionarii aici. Femeia spune ca in 15 mai se ridica starea de urgenta dar nu au voie sa functioneze mallurile si restarantele inca, nu stiu, doua saptamani. Pentru aceste sectoare va mai da somaj tehnic, chiar dula starea de urgenta, care oricum se duce la angajati nu la „multinationale”. Ce e gresit aici?