G4Media.ro

Ministrul Mediului: Trebuie să găsim soluții pentru evaluarea celor 45.000 de dosare…

Sursă foto:Pixabay

Ministrul Mediului: Trebuie să găsim soluții pentru evaluarea celor 45.000 de dosare depuse în ianuarie pentru panouri fotovoltaice, altfel sutele de mii de cereri care probabil vor veni nu vor putea fi gestionate/ Soluţiile găsite de AFM pentru eficientizare sunt ”minime”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că este nevoie ca Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) să găsească o soluţie privind simplificarea procedurilor de evaluare a dosarelor depuse în cadrul programului pentru montarea de panouri fotovoltaice. Conform ministrului, 45.000 de dosare ”aşteaptă să fie evaluate” la AFM, iar soluţiile găsite pentru eficientizarea sunt ”minime”. Tanczos mai spune că, în lipsa unor soluţii care să elimine birocraţia în cadrul unor astfel de apeluri de proiecte, nu are rost ca autorităţile să lanseze un nou program, chiar dacă există un miliard de euro fonduri pentru acesta, transmite News.ro.

”AFM încă nu a început evaluarea, sper să înceapă săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare. Cele 45.000 de dosare depuse în cursul lunii ianuarie sunt la AFM şi aşteaptă să fie evaluate. AFM, săptămânile trecute a căutat soluţii pentru eficientizarea acestei proceduri de evaluare, soluţiile sunt minime în ceea ce priveşte eficientizarea, practic vor trebui luate toate dosarele la mână prin sistem informatic şi manual. S-a finalizat săptămâna trecută un sistem informatic care analizează PDF-urile inteligente, prin acest sistem informatic facem e economie substanţială de timp, dar soluţia generală, sau de bază rămâne verificarea acestor dosare de către angajaţii AFM. Se caută o soluţie de externalizare a serviciilor contractul de externalizare, din câte am înţeles, de la domnul preşedinte, încă nu este semnat din motive procedurale de achiziţie publică”, a afirmat ministrul Mediului, Tanczos BArna, marţi, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări referitoare la programul de instalare a panourilor fotovoltaice.

Tanczos Barna anunţă, totodată, că autorităţile pregătesc noua sesiune de depunere a poiectelor, iar pentru aceasta caută soluţii în aşa fel încât să fie nevoie de cât mai puţină birocraţie, de ”documente minimale” pentru că ”altfel nu va reuşi AFM niciodată să implementeze aceste programe”.

”Avem bani, avem până în 2024 un miliard de euro pregătiţi, alocaţi pentru panouri fotovoltaice. Instituţia AFM va trebui să găsească soluţia de implementare, altfel sutele de mii de cereri care probabil vor veni la următoarele apeluri de proiecte nu vor putea fi gestionate”, a adăugat ministrul Mediului.

Acesta a menţionat că dacă se găsesc soluţiile de simplificare a procedurilor, noua sesiune va fi lansată în luna iulie.

”În luna iulie ar trebui să lansăm noua sesiune, dacă găsim aceste soluţii de automatizare şi de simplificare a procedurii. În condiţiile procedurilor de anul trecut, la acest volum de dosare care probabil o să fie şi mai mare la următoarea sesiune, nu are rost să deschidem o sesiune. Dacă găsim această soluţie de simplificare şi de eliminare a birocraţiei probabil vom putea rezolva sute de mii de dosare depuse”, a adăugat ministrul Mediului.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Mai oameni, dar nu era mai logic aa va ganditi la asta inainte sa dati drumul la program? Chiar nimeni nu mai gandeste acolo?

    • Ce mama dracu aveți ba atâta de analizat ?Aveți totul mura-n gura.Sa verifici niste nume și cifre,sa bata pe diferitele documente primite.Ca daca e extras de Carte Funciara ,de de exemplu ,emis de o instituție a Statului doar nu o sa puneți voi informtia de acolo în discuție,sa o mai verificați inca odată nu știu pe unde…
      Fiecare dosar ar trebui sa dureze max 15 min adică 4/ora/om și deci cam 30/zi.Am depus actele din Decembrie și nimic ! Vouă va ia 6 luni să faceți un soft pe care un singur student in IT al scrie în max o lună ?Pai și dacă depuneam dosarele prin Posta,in plic și în 6luni ar fi trebuit să fie analizate 3600 de dosare doar de către un om.Zece angajați ar fi verificat deci 36.000 deci ne apropiem…Voi însă aveți dosare nesoluționate de 2,3 ani…Nu va e ba rușine,sa fiți plătiți ca sa produceți doar motive și paguba țării ?

    • De ce nu transferați responsabilitatea către Furnizori ?Ei fac bani deci pot verifica niste lucruri în avans.Noi pe site-ul lor încărcăm antai documentele deci le au înainte să ajungă la voi și le pot întoarce daca e ceva in neregula…Și noi cetățenii avem responsabilitate ,pt ceea ce încărcăm acolo,și Primăriile care emit Fiscalele,etc.Ce dracu tot verificați voi ?Numai minciuni și motive ca sa angajați alți tăietori de frunza la caini prin inst Statului…Credem că „ungurul” e mai serios !Așa părea…As !

    • De unde bani? Banii seduc pe salarii și pensii nesimțite, pe pomeni electorale, pe salariile bugetarilor, pe „ajutoarele” sociale ale balaoachesilor cu 50 de copii și care nu vor sa muncească, pe contractele cu băieții deștepți la orice lucrare publica… De aia nu sunt bani. Ca se duc oriunde, doar acolo unde trebuie, nu. Când a fost programul casa verde, veșnicii ministri ai udemereului, plăteau doar proiectele cu centrale pe peleti aduse din ungaria, evident tot de băieții deștepți. Și atunci, despre ce vorbim???

  2. ciudat cum programe mai costisitoare cum ar fi rabla la autoturisme, sau mai putin costisitoare ca rabla la electrocasnice, functioneaza fara probleme de ani de zile

    ca si cum UDMRistu’ nu prea ar dori sa fie panouri in tara asta

    • Trebuie modificata legislatia,astfel incat sa pot sa fac instalatia din banii proprii,cu respectatea tuturor specificatiilor tehnice,iar decontarea din Program poate sa fie facuta mai tarziu,dupa verificarile de rigoare.
      Ar fi atat de uşor…

  3. Din nou, ne intoarcem la eterna problema: DIGITALIZAREA!!!
    Se poate construi o platforma in care oamenii sa incarce toate informatiile necesare si sa exista niste trepte de evaluare pentru a face o filtrare a cererilor pe parcusul chestionarului. Dar nu, noi ramanem la evul mediu, angajatii trebuie sa ia la purecat fila cu fila, ca altfel nu isi justifica salariile.

    Sunt sigur ca sunt niste conditii financiare, pragmatice, care pot fi „hard-coded”, iar daca informatiile scrise in platforma nu sunt conforme primesti „REFUZ” sau „ACCEPT”. Iar dupa accept, urmeaza partea birocratica, dar care poate fi usurata cu tot felul de unelte informatice moderne.

    Csf, ncsf, niste tarani!

  4. Lista cu dosarele aprobate este publica.
    In ultima luna jumatate au fost aprobate 2 dosare.
    Mai spuneti voi ceva …

  5. Am adăugat un comentariu. Poate îl și postați. Cât durează să-l cenzurați ?

    • Nicule, schimba-ți nick-ul 😀 în „Putin este vaccinat cu Pfizer” și sa vezi minune!!! Îți vor fi postate toate comentariile. Încearcă!

  6. Faceți licitație să găsiți pe cineva să vă facă treaba!

  7. Romanii sint bătaie de joc,ot ca accepta sa fie bătaie de joc!

  8. Nu știu ce să mai cred, doar este foarte mare bătaie de joc. Data trecuta 2018 am făcut de trei ori reânoirea dosarului . Acum de două ori decembrie și ianuarie, acum se așteaptă răspunsul de la AFM, mai mare bătaie de joc nu se poate.

  9. Este atât de ușor : instalatorul face lucrarea pe banii lui, beneficiarul se duce cu factura și certificatul de racordare la AFM, iar acesta având 3 surse de unde vine informația (instalator, distribuitor, beneficiar) ii face plata lucrării la instalator. Atât de simplu….

  10. Am trimis dosarul Domnule ministru Barna da ce sa vezi nu știu nimic nici în ziua de astăzi. Cu tot ce se cere extras de carte funciara etc dar nici măcar un răspuns Felicitări un proiect super păcat de publicitate pe care o face ți.

  11. Lasă instalatorii să facă ei verificările și dati_le voi AFM banii.Ei au făcut deja verificarea dosarului,dar voi sunteți niște hoți! Dati banii instalatorii ca ei fac lucrarea pe banii lor nu pe ai statului.Cred ca sunteți pe mana cu CEZ.

  12. Daca erea vorba să creșteți salariile celor care lucrează la stat sau pensiile speciale , se aprobă imediat .

  13. Ce poți simplifica dacă trebuie să ai 1500 de aprobări …cine naiba a gândit treaba asta…veneau cei autorizați…cu panourile…cu tot ce implica…se tragea linie la limita admisă…apoi restul îl plătea cel care beneficia…!

  14. Vai capul lui de program casa verde fotovoltaice