G4Media.ro

Ministrul Mediului ia în calcul interzicerea exportului de lemn în afara UE,…

Sursa: Captură Digi24.ro

Ministrul Mediului ia în calcul interzicerea exportului de lemn în afara UE, dar spune că măsura nu e posibilă și în spațiul UE

Costel Alexe, noul ministru liberal al mediului, apelor și pădurilor, a declarat joi seara la Digi24 că Guvernul ia în calcul interzicerea exporturilor de bușteni în țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene, subliniind că o asemenea măsură nu este posibilă și în spațiul intercomunitar, pentru că legislația UE nu permite o asemenea măsură de limitare a pieței libere. El a recunoscut însă că și în spațiul UE pleacă din România o cantitate „însemnată” de lemn.

Și președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că tăierile ilegale de lemn trebuie stopate și a spus că a vorbit cu ministrul mediului despre această situație, cerând măsuri. „Datele sunt de speriat. O o cantitate egală de lemn cu cea care se taie legal se taie și ilegal și asta trebuie să înceteze”, a mai spus președintele.

„De când am venit la minister, am pus colegii din Direcţia Generală Păduri să ia în calcul să interzicem exportul de buştean în spaţiul extracomunitar. Din păcate, Comisia Europeană nu ne permite să interzicem exportul de buştean sau orice alt tip de export în spaţiul intracomunitar. Dar este important, pentru că şi acolo, în spaţiul extracomunitar, pleacă cantităţi însemnate de lemn”, a spus Costel Alexe.

El a arătat că statul român pierde bani pentru fiecare milion de metri cubi de lemn care se taie ilegal. „Să spunem că, într-un an, ar fi 10 milioane de metri cubi (de lemn tăiat ilegal – n. r.) din proprietatea publică a statului român. Dacă înmulţim 10 milioane cu 50 de euro metrul cub de lemn, ne dau vreo 500 de milioane de euro, fără să-l mai fiscalizăm”, a arătat Costel Alexe, la Digi 24.

Și preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că îşi doreşte să se implice „foarte mult” în chestiunea stopării tăierilor ilegale, pentru că este „un adept al protejării pădurilor şi al unui mediu curat” şi a subliniat că la adresa sa a existat „o întreagă politică PSD de denigrare”.

„Da. Am discutat aceste chestiuni, am cerut chiar date foarte concrete şi am discutat destul de mult pe această temă. Dacă aţi adus această chestiune în discuţie, pot să vă spun că, personal, îmi doresc să mă implic foarte mult, pentru că aceste tăieri ilegale trebuie să fi stopate. Această abordare nu este nouă pentru mine şi dacă vreodată aţi avut impresia că eu îmi doresc altceva, pot să vă spun că nu este adevărat. Au existat – şi acum pot să o spun aşa, fără niciun fel de problemă, că nu mai suntem în campanie electorală – a existat o întreagă politică PSD de denigrare a subsemnatului, folosind informaţii, care mai nou se numesc fake news, cum că eu aş fi prietenul unora care defrişează şi că aş fi împotriva pădurilor. Nu! Eu sunt, cam de când mă ştiu, un adept al protejării pădurilor şi un adept al unui mediu curat.Nu am de gând să mă schimb, nici de dragul PSD, nici de dragul altora „, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

El a fost întrebat dacă la întâlnirea pe care a avut-o joi cu premierul şi cu ministrul Mediului a discutat şi despre situaţia defrişărilor ilegale şi dacă va include acest subiect şi pe agenda CSAT.

Şeful statului a precizat că discuţia de la Cotroceni cu ministrul Mediului şi premierul a durat mai mult de o oră.

„Este nevoie de politici solide, este nevoie de măsuri ferme, este nevoie de măsuri la nivel de minister care să repună, de exemplu, Garda de mediu în funcţiune, pentru a preveni aceste defrişări ilegale. Datele sunt, ca să zic aşa, de speriat. O cantitate egală de lemn cu cea care se taie legal se taie şi ilegal. Cam jumătate se taie legal şi cam jumătate se taie ilegal. Ori asta trebuie să înceteze. Ministrul Mediului a venit cu câteva propuneri care pot fi transformate în legislaţie, alte propuneri care, prin ordin al ministrului, pot îmbunătăţi deja, în termen scurt, situaţia, iar în continuare vom aprofunda aceste discuţii şi vom găsi cele mai bune soluţii. Aceste soluţii se găsesc în astfel de discuţii şi se pun în practică de Guvern, nu de CSAT”, a declarat Iohannis.

El a adăugat că CSAT a discutat această problemă şi a existat o hotărâre-cadru, însă „aceste chestiuni nu s-au pus în practică, fiindcă PSD în realitate nu a dorit”.

„PSD a făcut tot ce a putut ca să apere cealaltă parte şi acum Ministerul Mediului trebuie să vină cu măsuri ferme, clare şi în sprijinul, până la urmă, nu numai al pădurilor şi al naturii din România, ci şi în sprijinul bugetului naţional, fiindcă, vă daţi seama, dacă se defrişează ilegal jumătate din masa lemnoasă care se taie într-un an în România, această masă lemnoasă nu aduce niciun fel de beneficiu la buget, ori asta este inadmisibil pur şi simplu. Mă preocupă, mă ocup mai departe şi sunt foarte încrezător în felul în care Guvernul Orban vrea să abordeze aceste chestiuni”, a mai spus şeful statului.

Citește și: Ministrul Mediului confirmă cifrele negre ale activiștilor: Anual, în România se taie ilegal 20 de milioane de metri cubi de lemn

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Atmata sau jegurile de jandarmi băgați în păduri și interzicerea tăierii pomilor. Treaba asta deja e de siguranță națională deci nu are nimeni ce comenta. Dacă se vrea se face. Până una alta se taie în mod barbar absolut tot ce se poate tăia.

    • ce trebuie s afaca guvernul este sa stopeze taierile ilegale nu sa stopeze exportul din taieri legale.
      Cei care taie ilegal, nu exporta ca n-au cum.

    • # kondensatorilor, peste 4 ani ne revedem pe aici, cu aceleasi articole care vor demonstra ca NIMENI nu ne apara ROMANIA de hotii – tradatorii cu gulere albe care sunt mana in mana cu strainii care au vazut ca politicienii din ROMANIA sunt extrem de ieftini

      cel mai recent exemplu :

      drona de la cotroceni,

      pt ca a primit o sapca,

      pt ca bagat capul in poza la Londra,

      va mari procentul din PIB alocat ministerului apararii de la 2% la 3 %

  2. Ce vrăjeală… Dacă vorbim cu UE și le cerem părerea, sigur găsim o soluție. Asta vis-a-vis de faza cu „nu putem interzice exportul în UE”. Subțire tare retorica asta…

    • UE n-ar avea vreo problemă că Tratatul UE permite măsuri în situaţii de urgenţă şi în multe ţări se pun la cale campanii masive de plantare de noi păduri.

      Întrebarea mai pertinentă e: cine are curaj să vorbească cu Gheorghe Flutur?

  3. Cum adica nu putem interzice exportul in UE? Cred ca vroia sa zica ca nu putem sa exportam într-o tara din UE si in alta nu. Dar putem limita exportul peste tot in UE, inclusiv limitare pt RO, asta e sigur. Se pot modifica contracte si cu riscul de penalizări, dar avand in vedere ca vorbim de o masura ce afecteaza schimbările climatice cred ca UE ar trebui sa inteleaga si ne ajute in cazul acesta. Dar aici e vorba despre multi bani, mită, s.a.m.d. Asta e adevarata problema. Si nu avem parlamentari curajoși care sa lupte pt asa ceva.

  4. La cât s-o fi tăiat ilegal în ultimii 5-10 ani ar trebui reduse la jumătate tăierile oficiale si respectată aceasta cotă in următorii 10 ani, si tot nu s-ar recupera …
    Să comunice cât a fost exportul dpdv oficial si cât estimează că a fost cel real – o asemenea cantitate nu avea cum sa se evapore ! Probabil a funcționat din plin corupția padurarilor și vameșilor, la fel cum a fost în cazul vasului cu oi de la Navodari – care nu trebuia lăsat să plece în halul ăla; ce să mai comentezi despre pilotul român care a plecat de la chei cu vasul înclinat (in mod evident pe șpagă).

  5. Toti care vin se gandesc, iau in calcul etc…- frectii pentru public – calculul este de fapt: sa vedem cat pierd sponsorii nostri de partid care sunt activi in industria lemnului si implicit cat va pierde partidul (nu un partid anume ca banul nu are culoare politica).

    Mafia e generalizata si ca sa fie eliminata nu e nevoie de unii care ‘iau in calcul’ ci de oameni care au curaj sa faca ce trebuie facut si cu orice risc. E cam greu sa mai gasesti asa ceva prin Romania si mai ales pe la partide.

  6. Iohannis a aprobat o lege care le usura pedeapsa taietorilor ilegali. Problema e ca s-a taiat atat de mult incat trebuie sa oprim taierile de orice fel, or sa moara hotii de foame ? Sa se reprofileze. Asta cu n-avem cum sa oprim exportul de lemn este un atac direct la suveranitatea Romaniei. Pai ori suntem suverani ori nu mai suntem ? Ne bagam tot ce avem in mama lui de Capitalism si-n falsa Libertate care jupoaie popoare ca un cancer pana nu ramane decat saracia si datoria pe generatii.

    E frumos ca ale noastre Comentari ajung intr-o forma sau alta unde trebuie, am spammat putin G4Media cu ideea asta si ma mir ca a ajuns, d’asta pierd timpul pe G4Media, am un feeling ca sunt multi politicieni care bantuie pasiv p’aici, din pacate, cam atat fac.

    Da, deci, G4Media, lamuriti-ne si pe noi cum stam la capitolul Suveranitate cand vine vorba de chestiuni de genul … Dam in Judecata UE, il angajam pe Giuliani si sigur castigam, eventual si un RomExit, pt. ca-i Siguranta Nationala in joc, astia nu inteleg ca la anul decoleaza tot Oltul, Valcea se muta in Bulgaria. Sa vedeti inundatii. 🙂

    • * Si romanul ‘pro -european’ e prea prost sa inteleaga ca Suveranitatea nu mai exista de 30 de ani. 🙂 Cum adica s-a n-avem voie 😐 ? Pai taie austriecii vreun copac ? Dati cu Google Maps sa vedeti care-i cea mai verde tara din Europa. 🙂 Corect, n-au sange ai nostrii sa faca ce trebuie, Rusine !

  7. Luăm în calcul până nu vom mai avea ce calcula.
    Vrajala ieftină!

  8. Mare șmecherie!
    Faci o firmă în italia, facturezi marfa pe acea firmă iar apoi firma din italia emita factură către beneficiarul mărfii.
    Pentru a stârpi cu adevărat fenomenul trebuiesc folosite alte pârghii, inclusiv pedepse aspre cu închisoare cu executare și fără posibilitate de eliberare condiționată coroborată cu interdicția pe viață de a mai înființa o firmă, confiscare extinsă a averii și multe altele pentru amatorii de lemn furat.

  9. De ce nu introduc aici supraacizarea, pentru exportul in UE?? (ar include evident și România)
    Sa nu mai exportăm lemn brut, ca fraierii și să importam inapoi mobila, care este produsă in alte țări.
    Cu banii din supraacize, să subvenționeze industria prelucratoare. Sa exportăm noi produse cu valoare adăugată mare. Ne vindem lemnul pe nimic și importam inapoi mobila (adica tot lemnul nostru), pe bani mulți.

  10. Avem de platit o jumatate de miliard de euro fratilor Micula. Facem cheta sau taiem padurile ?

    Dupa ce se face plata, cati oare vor fi decorati ?

  11. Nu este adevărat că nu se poate interzice importul în UE. Se pot adopta restricții și prohibiții la libera circulație a mărfurilor pe teritoriul UE conform art.36 din TFUE. În condițiile în care exploatarea pădurilor în formula actuală duce garantat la distrugerea mediului și la pierderea unor importante suprafețe verzi (a nu se uita problema cu schimbările climatice), măsura interzicerii exportului de cherestea este justificată, legală și necesară.

  12. Aici cred ca nu se pune in discuție discriminarea exporturilor UE v. non-UE. Apreciez însă ca se poate stabili, prin lege, ca in România se taie doar cantitatea X (suficientă cât sa nu mai fie interes pentru export (niciun fel de export, UE sau non-UE).
    Drept urmare, discuția este nu dacă exportam sau nu in UE. Discuția este despre câți metri cubi se taie in fiecare an. Dacă stabilesti ca se taie doar 100000 metri cubi, exportul devine inutil de la sine și, prin urmare, problema rezolvată.