G4Media.ro

Ministrul Mediului: Este din ce în ce mai greu pentru crescătorii de…

sursa foto: Pixabay

Ministrul Mediului: Este din ce în ce mai greu pentru crescătorii de animale să găsească ciobani, din cauza urșilor

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a susţinut marţi, la Alba Iulia, că, de teama urşilor, este „din ce în ce mai greu” pentru crescătorii de animale să găsească ciobani care să meargă cu oile sau cu vitele pe munte, relatează Agerpres.

„Este o problemă din ce în ce mai mare în ceea ce priveşte activitatea agricolă, zootehnia în zona montană. Este din ce în ce mai greu pentru crescătorii de animale să găsească persoane care îşi riscă viaţa prin protejarea stânelor, prin protejarea animalelor – oieri, ciobani, care să meargă cu vite şi cu oi pe munte. Problema este generată de ultimii ani în care, de la 4.000 de urşi sau 4.500 din momentul aderării în 2007, am ajuns la 6.500 – 7.000 în 2016. Este ultima evaluare oficială făcută de minister”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Tanczos Barna a opinat că managementul speciei trebuie să ofere soluţii atât pentru protejarea speciei şi asigurarea acestui habitat natural pentru urşi, cât şi pentru siguranţa cetăţenilor.

Ministrul a afirmat că au apărut din ce în ce mai multe exemplare de urşi şi în zona locuită.

„Este motivul pentru care Guvernul a aprobat această ordonanţă de intervenţie imediată în zonele locuite pentru a restabili siguranţa cetăţenilor în aceste localităţi”, a subliniat el.

Ministrul a adăugat că va urma implementarea unor proiecte finanţate din fonduri europene, despre care va oferi mai multe detalii miercuri, într-o conferinţă de presă.

Tanczos Barna a amintit că ministerul a lansat în februarie procedura de contractare a serviciilor de evaluare a populaţiei de urşi, servicii care nu au mai fost cumpărate sau achiziţionate în ultimii cinci ani.

„Este primul şi cel mai important pas. Pentru a merge mai departe cu strategia, trebuie să vedem exact unde stăm cu populaţia de urşi. Dacă este o evoluţie pozitivă ca număr de exemplare sau este o evoluţie degresivă, pentru că problema cea mai mare la nivel european este să asigurăm pentru această specie o stare favorabilă de conservare. Deci, starea favorabilă de conservare în România cu siguranţă este asigurată în momentul în care apar din an în an, de la an la an alte judeţe unde ursul ca specie se simte perfect şi se dezvoltă”, a declarat demnitarul.

Tanczos Barna a adăugat că această specie aflată la vârful lanţului trofic a ocupat noi teritorii, apărând noi judeţe „cu probleme”, noi judeţe unde până acum nu s-a văzut niciodată urs.

Ministrul a explicat că acest lucru se explică prin migrarea acestor exemplare în zone de habitat natural favorabil şi propice pentru respectiva specie.

„Este o explicaţie simplă. Avem monitorizări făcute de ONG-uri care fac monitorizare şi fac evaluări serioase asupra populaţiei de urs. Exemplare care au migrat în Ucraina sau exemplare care au făcut sute de kilometri în curbura carpatică. Este o specie care ocupă teritorii noi. Este absolut normal în cazul în care intervenţia umană a fost complet eliminată din managementul speciei”, a subliniat acesta.

Tanczos Barna a spus că, în ultimii ani, Ministerul Mediului, în afară de o aprobare de strategie în 2018 şi două cote aprobate de câte 140 de exemplare pentru extragere sau relocare, „nu a făcut mare lucru”.

„Mai mult, din 2016 s-a retras practic din intervenţie şi din managementul acestei specii”, a mai spus Tanczos Barna.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. Prin urmare veti fi constransi sa puneti gardul ala electric odata. No ase? Si turismul va fi afectat, ca omului ii este teama de Ursache si nu va mai merge la munte asa des. Dar eu alta intrebare am pentru domnul Barna din UDMR, pe cine ati salvat voi cu OUG-ul Sufletului?

  2. animalele se cresc in ferme de animale autorizate la standarde UE nu aiurea prin muntii si padurile patriei printre animale salbatice

    • Dar omu’, are dreptul sa iasa sa se plimbe prin muntii si padurile patriei, cum putea sa o faca cu ceva ani in urma, fara sa stea cu frica in san la fiecare tufa care misca?

    • total fals. transhumanta a fost din veci in romania si trebuie sa fie in continuare. nu ai decat sa mananci tu numai din alea de la animale hranite cu concentrate. nu e deloc „aiurea” prin munti sa ai stane. e aiurea sa ai un animal care se multiplica la infinit fara sa aiba dusman.
      nu mai vorbim de plimbare pe munte. ati ajuns tu si alti ametiti sa ne decideti noua ca nu putem merge pe munte ca e ursul. mai rarim din ei si gata. mare scula, zici ca ursii dau lapte, branza etc si nu putem trai fara ei.
      sa ai tu casa si sa intre ursul sa iti ia animalele sa vedem daca iti place. vorbesti si tu de la oras, din spatele tastaturii.

    • @andrei
      Hello, te deranjeaza tastatura?
      Solutia: n-o mai folosi.😀

    • asta ai inteles tu bai losere din tot ce am scris? hai mars, ca ai pierdut timpul degeaba.

    • Da, bai, asta am inteles, ca te deranjeaza tastatura. Nu o mai folosi, bai!

    • @lupu incidentele sunt cu precadere in judetele CV si Harghita marea majoritate ciobani si localnici. Incidente cu turisti sunt odata la cativa ani pe tara. Poate ar trebui sa ne intrebam de ce se intampla asa in conditiile in care in Bv turistul se intalneste cu ursul in mod frecvent si nu este atacat.

    • @andrei de ce hranesti trolii?

      Legat de subiect, poate ca secuiul e mai mandru si nu vrea sa se dea la o parte din fata ursului ba scoate si toporul la el, iar ursul se simt obligat sa ii aplice o corectie ca sa ii arate eroarea căilor sale si sa il invete modestia.
      Toata lumea stie ca daca vrei sa scapi de urs trebuie sa te prefaci mort. Cel mai usor faci asta pornind o manea pe aifon, simuland astfel moartea cerebrala, iar ursul pleaca dezgustat.

    • Serios șerif? Eu zic sa te mai documentezi. Trendul este tocmai sa fie crescute la liber. Nu mai emiteți idei dacă nu sunteți în tema.

  3. Ce nenorociți suntem omoram animalele ca ele sunt vinovate ca am tăiat pădurile le furam fructele și nu mai le dăm mâncare. Mizerabil suntem o nație de nenorociți. Bravoo Catu apreciez ca decizi in interesul oamenilor care te votează în guvern. Noi nu mai contam este guvernul partidului nu al romaniilor. Bravo USR-PLUS ca contestati la deciziile guvernului. Continuati asa ca votăm cu altii 👍😀

    • Îți place ceafa de porc?

    • pana una-alta mor oameni nevinovati. deci sa lasam textele preluate de cand erau maidanezii la putere. voteaza cu psd, ca oricum atata stiti.

    • Mor mai multi in accidente de masina.
      Ce facem? Vanam masini?
      Dar zic un lucru, ca e mai simplu, daca te deranjeaza tastatura, sa nu o mai folosesti!

  4. Dar n-a zis ministrul Mediului si ca „este din ce in ce mai greu pentru ursi sa gasească padurea, din cauza defrisarilor masive”? Normal ca n-a zis, ministrul mediului este prieten cu hotii de lemne!

    • ABC: Esti pe dinafara, suprafata de padure creste in Romania:
      https://ziare.com/social/romani/ministerul-mediului-suprafata-terenurilor-impadurite-din-romania-creste-de-la-an-la-an-1666876
      Dinu: plateste tu pentru mancarea lor. Crezi ca ursii au supravietuit mii de ani doar cu mancare pusa de oameni?
      Idiotii naibii de ecologisti de tastatura!

    • Bai, vanatorule, nu mai folosi tastatura daca te deranjeaza. Sa nu faci bataturi, „stii ce zic”?

    • @petre in primul rand domeniile de vanatoare primesc bani de la stat pentru hrana animalelor. In al doilea rand dupa atatia ani in care ursii au fost hraniti(de cele mai multe ori in apropierea localitatilor) de catre vanatori, acum au oprit ca vz doamne nu mai este etic si va intrebati de ce cauta ursii hrana in apropierea omului. Hai sictir!

    • Cauta reportajul Recorder facut pe tema asta. Padurile au crescut pe hartie. In fapt nu s-a plantat nimic. Iar, daca totusi s-ar planta asa cum spun ei, pentru un hectar de padure seculara defrisata la ras, se planteaza inapoi o padure de lastari, care ajung la maturitate in 20-30 de ani. Cu alte cuvinte, ursii trebuie sa stea in chirie 20-30 de ani pana sa isi poata lua noua casa in primire. Problema e ca au ajuns sa caute chirie prin sate si orase ca tot omul.

    • Nu se poate schimba un pic abordarea, sa se faca stana de ursi si sa se lase vacile si oile libere sa zburde pe pasunile montane si prin padurile dese? Ca ma gandesc eu ca n-o sa vina oaia sa atace turma de mos martini iar ciobanii s-ar imbogati de pe urma delicateselor ca branza de urs batran sau pastrama de ursoaica in calduri.

  5. Incredibil. Chiar asa sa fie?
    Oare nu e pentru ca ca detinatorii de oi sunt niste jeguri care n-ar da nici macar salariul minim unuia care trebuie sa stea in ploaie si frig rupt de societate.
    Ciobani sunt angajati doar oameni cu probleme psihice, alcoolici si fosti puscariasi. Adica exact categoriile pe care un stat bolnav ca al nostru le considera rebuturi.
    Pe langa ca sunt bolnavi astia mai sunt si abuzati de un marginean cu masina de teren care cu venitul pasiv din oierit isi cumpara loc in strana bisericii sau isi face palat.
    Dar sigur… ursii is de vina.

  6. Crescătorii nu găsesc ciobani din cauza că nu-i plătesc corespunzător și îi consideră slugi nu din cauza urșilor.

  7. Ha,ha,ha,ha,ha!
    Nicio legatura cu faptul ca nimeni nu prea mai are chef sa stea cu lunile in conditii de Ev Mediu pe la vreo stana plina de purici si alte beneficii.
    Dar siiigur are el solutia. Vanatoarea e solutia pentru orice!
    Penibil!

  8. Ce ne trebuie ciobani, noi suntem vegani! In atentia iubitorilor de ursi: ursii sunt teritoriali si se inmultesc exponential astfel incat, cel putin teoretic, vor avea nevoie de atat de mult spatiu incat vor ajunge in orasele mari. Atunci va incepe macelul adevarat. Asa ca acceptati sa fie omorati acum o mie sau peste zece ani o suta de mii. Sau poate incpeti sa omorati oameni sa le faceti loc.

    • nu ai cu cine sa discuti. nu au fost in viata lor la tara intr-o zona din asta ca sa inteleaga. acum o sa zica ca sa se mute taranii de acolo, de parca ursul are granita marcata si ramane pe loc 🙂

    • Ei nu ai cu cine discuta. Pe tine te deranjeaza tastatura. Ca nu poti vedea dincolo de ea. Nu o mai folosi! E simplu.😀

    • @Andrei dupa cum vorbesti e clar ca tu esti unul din aia de au vazut ursul doar la zoo. Am crescut la munte, am vazut cel putin 20 de ursi doar in copilarie si iti pot spune ceea ce spun toti specialistii: ursul cand se intalneste cu omul, pleaca.

    • Confirm ce a spus „Bat un cui”. Am vazut eu cu ochii mei.

    • Conform datelor administratorilor de domenii de vanatoare don Covasna si Harghita, ce spui tu nu se intampla. Un urs are un teritoriu de 50-150km patrati iar in cele doua judetele s-au raportat peste 30 de capete pe un areal de 150km patrati, deci de 10 ori mai multi decat in mod normal. Bine, datele astea sunt puse la indoiala de ONG-uri si chiar au demonstrat ca populatia ursilor e mult mai mica, unele domenii de vanatoare recunoscand ca au pus si de la vecini. Chiar Tantos recunoaste ca in Ro nu se stie numarul exact de ursi, datele vanatorilor nefiind exacte.

  9. Avem un vanator care protejeaza fauna patriei… Trebuie impuscat orice, facut trofee din nou, noi tinem cu mediu!

  10. Domnul ministru pesemne ca nu stie ca in zona rurala romaneasca, si nu numai, nu este doar lipsa de ciobani, ci si lipsa de lucratori in agricultura, de ingrijitori de animale, in general de oameni care sa presteze munci care cer efort fizic intens si lucru peste program, probabil ca tot de teama ursilor. Cat despre cei doi ciobani morti in weekend, poate ca daca nu sareau la urs cu furci si topoare, erau inca in viata. Oricum tot in weekendul asta au murit 24 de oameni in accidente de circulatie, in care nu a fost implicat nici un urs.

  11. Tanczos Barna a devenit un troll!

  12. Intr-o primavara, intr-un masiv muntos din Bulgaria am intalnit in tot muntele un singur bulgar, un sportiv mai in varsta impresionat ca romanii sunt acolo pentru drumetie si nu pentru petreceri. In cele cateva zile petrecute acolo am dat peste cabane mari si neingrijite, plecasera toamna si nici masa nu era stransa in bucatarie, erau toate insirate pe masa, borcane fara capac cu gem mucegait, felia de paine partial mancata,… parca fusesera rapiti de extrateresti. Muntele era complet despadurit si brazdat de drumuri asfaltate, mai mult rape decat drumuri. Cabanele, povestea bulgarul, erau folosite vara pentru chiolhanuri cu gratare si femei. Era si cam riscant sa fi prin preajma cand bulgarii navaleau vara la petreceri pe munte, doua crime avusesera loc la cabana respectiva. Si nu era singurul loc unde se intamplau lucruri de felul asta. In alt masiv, alt context, tot la ei, iesisem la o drumetie iar la intoarcere am aflat ca pe soseaua ce traversa masivul, in apropierea potecii, avusese loc o rafuiala din care rezultase un mort chiar in momentele alea.
    Morala e ca prea multe sosele si masini de teren pe munte nu duc la nimic bun.
    Ursi nu mai aveau. Iata ce ne-a povestit bulgarul despre epopeea ursului din muntii lor. Avusesera o specie de urs ceva mai mic ca al nostru dar ca il vanasera cu o sete ca, la un moment dat, mai ramasesera cateva exemplare. Cand numarul de ursi a scazut dramatic s-au gandit specialistii lor sa aduca niste ursi din Romania. Zis si facut. Ce s-a intamplat mai departe e de luat aminte. Cand s-a trezit ursul de la noi si la intalnit pe mai prichidelul lor ursulet l-a paruit pana la exterminare. S-au suparat rau bulgarii pe ursul romanesc, asa ca, invidiosi pe ceafa ursului nostru, i-au impuscat pe ursii de import pana la ultimul exemplar. Asa au ramas ei fara ursi. Dar muntii lor, cel putin in masivul in care eram, aratau rau.
    Si nu e vorba de gondole si ski.

    • Poveste lunga care nu prea are legatura cu ursii. Concluzia e ca bulgarii sunt un popor balcanic, la fel de inapoiati si necivilizati ca si romanii. Ia du-te mai la vest, prin Alpi, de exemplu. Si acolo o sa gasesti drumuri pana sus si cabane si hoteluri. Dar nu o sa gasesti prea multe crime. Si totusi nu este picior de urs de multa vreme pe acolo.

    • maxim, am fost. Surpriza. Varful cel mai inalt al Europei se vedea tare frumos dar soselele la 2500 m erau tare urate si nepotrivite. Salbaticia de la noi e greu de gasit in Alpi, de ce crezi ca vin la noi? Nu vorbesc de cei interesati sa catere varfuri inalte in Alpi, e limpede ca e superb sa faci asta in Alpi. Dar cred ca ei, strainii, inteleg mai bine decat noi Wild Carpathia, noi o sa intelegem cand nu o s-o mai aveam.
      Cat despre discutia lunga, stiu, e greu sa mai gandesti lucrurile in context, rabdarea e la fel de scurta ca un text scris pe facebook. Esti liber si sa nu citesti.

  13. Dacă nu găsesc ciobani sa solicite roboți. Roboții nu cer de mâncare, nu cer salarii, nu se bat intre ei, nu dorm noaptea, nu beau, nu cer haine sa se îmbrace. Sunt de nota 10.

    • ba inca robotii mai au grija si de ursi in paralel, asa cum au grija de oi. le dau de mancare, ii deparaziteaza si le spun povesti inainte de culcare. In plus ii invata si regulile de comportament in societate: nu intri in curtea omului prin gard, bati frumos la usa, iar daca nu raspunde nimeni, deschizi usa si intri sa vezi daca nu au patit ceva.

  14. Ciobani au disparut demult. Bacii stanelor sunt politicieni, magistrati, politisti, securisti, doctori, etc. iar muncitorii sunt tineri necalificati platiti cu ziua.

    • Acum ceva ani am stat de vorba pe un munte, nici nu mai sti care, cu un cioban care participase la mineriada. Nu-mi amintesc contextul pe care-l povestea omul, – parca au dat iama si prin cladirea Academiei – dar vorbea cu mare respect, admiratie si apreciere despre Solomon Marcus. L-au intalnit prin cladire si le-a vorbit? Poate. Vorbea despre limba romana si Solomon Marcus. Ce context, ce paradox !
      Filmul mineriadelor ar trebui reimprospatat in memoria celor ce nu stiu mare lucru despre mineriade ori au uitat. Maxim, iar trec pe langa subiect?.. dar intamplarile mereu se leaga si sunt intr-un context.