G4Media.ro

Ministrul Finanţelor: ”Nu aş vrea să intervin în controlul preţurilor pentru că…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Finanţelor: ”Nu aş vrea să intervin în controlul preţurilor pentru că am putea da în altă problemă – penuria”

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunțat că a cerut o situaţie privind preţurile la anumite produse și a spus că nu ar vrea să intervină în controlul preţurilor pentru că ar putea apărea o altă problemă, respectiv penuria.

„Da, au crescut preţurile şi am sesizat-o şi atunci când plătim facturi pentru Unifarm sau când plătim pentru măşti şi echipamente care vin din străinătate. Şi acolo a crescut preţul. Şi acolo am întrebat dacă acest preţ este preţul de producţie, dacă vin prin intermediari. Încercăm să avem cât mai puţini intermediari. Ca principiu, vă daţi seama că nu aş vrea să intervin, ca liberal, în controlul preţurilor pentru că după aceea dăm în altă problemă, penuria. Dacă punem şi controlăm preţurile prea jos s-ar putea să nu mai avem nimic. Trebuie să ne uităm la situaţie. Şi aştept întâi, înainte de a lua o decizie, aşa cum am luat la utilităţi, aş vrea să văd şi raportul Consiliului Concurenţei”, a explicat Cîţu la Realitatea Plus, citat de Agerpres.

El a precizat că autoritatea de concurenţă face o analiză pentru a spune dacă este o situaţie de cartel, sau au crescut preţurile la import.

„Am cerut o situaţie privind preţurile. Încă nu am o situaţie clară. Şi aici Consiliul Concurenţei trebuie să ne spună dacă sunt situaţii de cartel, de oligopol, în care se aranjează creşterea preţurilor, sau este doar o situaţie în care, nu spun, poate că aşa este, au crescut preţurile la import. Nu avem o situaţie în acest moment, nu ştiu exact ce se întâmplă, dar Consiliul Concurenţei ştiu că analizează şi se uită exact la preţurile pentru coşul de consum zilnic, cred, şi ne va spune dacă este o situaţie de oligopol în care mai mulţi s-au întâlnit şi au crescut preţurile controlat sau este vorba doar de creşterea costurilor, pentru că nu au oameni şi trebuie să plătească mai mult sau sunt preţurile de import mai mari”, a mai spus ministrul Finanţelor, potrivit Agerpres.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat luni că marfă este din abundenţă şi majoritatea preţurilor au revenit la valorile iniţiale, cu excepţia produselor din import.

„Deocamdată, nu este vorba despre o problemă de producţie sau probleme de aprovizionare. Discutăm despre o modificare a comportamentului cumpărătorului. Acum constatăm că marfa este din abundenţă şi majoritatea preţurilor au revenit la valorile iniţiale, cu excepţia produselor din import. Foarte mulţi dintre producătorii noştri mici, de legume, de fructe, de carne aveau ca beneficiar sistemul HoReCa. Stocuri sunt. Pe de o parte, sunt stocuri foarte mari la unele sortimente, pe de altă parte la ceea ce venea din import sunt probleme, pentru că nu sunt cantităţi suficiente, nu se asigură o anumită ritmicitate cu care eram obişnuiţi înainte de începerea crizei. Trebuie să ne obişnuim cu această criză şi să înţelegem că nu o să fie ca într-o perioadă normală, dar trebuie să facem eforturi să trecem cât mai uşor peste ea, fiecare dintre noi”, a spus Oros.

Ministrul de resort a subliniat, totodată, că nu este benefic ca statul să plafoneze, în mod arbitrar, preţurile la raft, dar „dacă lucrurile se vor agrava şi dacă unii nu vor respecta aceste reguli, sigur că va fi nevoie şi de intervenţie”.

„Nu este benefic ca statul, în mod arbitrar, să plafoneze preţul la raft. Această plafonare a preţurilor ar trebui să fie consecinţa înţelegerii între producător, procesator şi comerciant în care fiecare inel al acestui lanţ trofic să negocieze marja de adaos sau marja de profit în aşa fel încât toţi să treacă peste această criză. Pe unele filiere de produs, acest lucru se întâmplă. Dacă lucrurile se vor agrava şi dacă unii nu vor respecta aceste reguli, sigur că va fi nevoie şi de intervenţia statului, dar până atunci Protecţia Consumatorului sau cei de la Consiliul Concurenţei pot să ia măsuri asupra celor care nu respectă aceste reguli de bun simţ. Nu aş vrea să se ajungă ca statul să impună nişte preţuri, pentru că acestea ar fi impuse arbitrar şi ar fi foarte, foarte greu de gestionat. Primii care ar pierde ar fi producătorii şi procesatorii mici, care de regulă sunt români. Cei mari ar rezista pe piaţă, au stocuri şi suficientă forţă”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Foto: Florin Cîțu (Inquam Photos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

    • Continuă pe aceeași linie, zdreanța hoață, folosește numele furat bad@. Ăștia au fost educați de mici în spiritul hoției, de jivinele care i-au fătat, plus că lucrează pentru mafia PRO-PSD care, se știe, are ca ocupație de bază furtul.

    • Cuie Mâțu! 😁😁😁

    • Si de ce nu rationalizeaza cumapraturile? Ca doar poti construi un sistem electronic de monitorizare a cumparaturilor foarte rapid. Si sa-i zici aluia ca a cumparat deja si nu are dreptul sa cumpere mai mult pentru o perioad ax de timp …

  1. Statul nu are niciun drept de a interveni asupra preturilor. Piata libera poate sa le seteze singura.
    E prea scump un anumit produs? Cauta in alta parte!

    • După mintea ta mergi săptămânal la Brașov să cumperi cartofi că speculanții au introdus prețul de criză .

    • Du-te in Koreea de Nord daca vrei preturi controlate de stat.
      Nu e nevoie sa iesi din zona in care locuiesti ca sa gasesti un pret mai bun.
      Iar „speculantii” sunt oameni productivi, care se expun riscului de infectare pt a-ti aduce tie, care stai in varful canapelei, cartofi la pretul impus de stat. Nu fii ipocrit.

    • @libertarian, în momente de criză, toate statele îngheață prețurile, inteligentule, că nu suntem în junglă

    • Da? Da-mi un exemplu de tara care a inghetat preturile.

    • Ai fost coleg cu Câțu sau doar lingător de clanțe liberale?În ambele variante se ajunge la aceleași rezultate.

    • Nu sunt socialist liberal, nu am fost coleg cu Citu, are aproape de 2 ori varsta mea.
      Scriu din convingea mea ca libertatea trebuie aparata cu orice pret.
      Spre deosebire de tine care probabil primesti leafa de la vreun partid insetat de putere.

    • România a plafonat prețul la carburanți și energie .O mare prostie liberală când prețul petrolului a ajuns la minim istoric iar firmele s-au închis și energie nu se mai consumă .Deștepți liberalii ăștia ,vor plafona și prețul la iarbă verde că acum crește singură

    • Dar ”colegii” gigei ”lingatori de clante” securiste la mafia PRO-PSD, la ce ”rezultate ajung” în ”ambele variante” în care ”o ling” și ” o sug” de dimineața până seara?
      N-o să vezi niciun exemplu, jigodiile astea de securiști diversioniști nu dau exemple, ei sunt puși doar să ațâțe. Înainte de 1989, băteau și torturau oameni, acum mai pot doar să dea din ”clanță” în timp ce ”o sug”, d-aia sunt și așa frustrați milițienii tablagii: ”o sug” și tot degeaba, nu mai păcălesc pe nimeni.

    • Tatăl lui Orban securist,tatăl lui Voiculescu turnător la secu .Unchiul lui Cioloș securist ,Vela turnător la secu etc ia de aici securiști să ai banane suficiente.

    • Numai la mafia PRO-PSD nu e niciun securist, nici măcar ”deștepții” puși la ”energie” să facă bani pentru interlopi. În schimb, sunt ”securiști” alții, că zice un trol tablagiu care dă din ”clanță”, e așa pentru că spune el, de parcă se uită cineva în gura postacilor de la mafia PRO-PSD despre care se știe că sunt ticăloși și proști făcuți grămadă.

  2. „eu ca liberal”: care piata libera? Pana si Trump a ordonat unei companii private sa produca echipamente medicale.

    • Lasă că e ”piață liberă” la mafia PRO-PSD, ”liberă” la furat, se știe. În schimb, trolatul e la ”ordin”, cum le place lor, sclavilor securiști crescuți în bătaie, să fie cineva care să ”ordone”. Normal că trumpeta e dată de exemplu, pentru pro-pedeseraști cei cu apucături dictatoriale, autoritariste sunt mereu bune exemple.

    • vad ca s-a dat totusi liber la oligofreni ca tine.

    • Oare un analfabet ”la” care se dă ”liber” înțelege semnificația cuvintelor pe care le folosește? Greu de crezut, când se dovedește că nu știe să scrie și nu că înțelege nici ce citește.

    • inteleg ca esti prost gramada.

  3. Când v-a avertizat OMS că vine potopul voi destepții .ulii erați cu alegerile anticipate în gură în loc să faceți achiziții pentru sistemul sanitar .Virusul să vă mănânce jigodiilor ,pe piață liberă că băiatul nu are preferințe politice .

    • Când aud de ”alegeri anticipate” sau de orice fel, securiștii interlopi din mafia PRO-PSD intră în fibrilații pentru că știu că vor fi alungați de la butoane și vor ajunge săraci. ”In loc sa” lase guvernul ”sa faca achizitii pentru sistemul sanitar”, ”ulii erau” pro-pedeseraștii în Parlamentul controlat de mafia securistă când ”urlau cu că câțu în gură”. Tot așa, fug de ”piața liberă” ca dracul de tămâie pentru că la ei merg doar combinațiile, bișnița, traficul, evaziunea, nimic din ce e ”liber” nu le place unora cu mentalitate de sclavi.

  4. Si acum 30 de ani erau plafonate preturile si stim ce efect a avut…

    • Hei, lasa sa vina hiperinflatia, mi-am luat credite cu rate fixe tocmai pt ca ma astept la acest scenariu. Anii ’90 au fost cei mai buni ani pt investitii si incepere de afaceri, in mod legal, desigur.

  5. Inainte de anii 90! Adica in comunism