
Ministrul Educaţiei: Bursele în sistemul preuniversitar sunt normalizate pentru a evita distorsiunile din ultimii ani, în care şcoala de devenit adesea o fabrică de note pentru bani / Dacă nu interveneam, cred că şcoala nu mai putea fi salvată de ea însăşi
Ministrul Educaţei, Daniel David, a explicat că bursele din sistemul preuniversitar sunt normalizate, după măsurile fiscal – bugetare propuse de Guvern, pentru a se remedia situaţia din ultimii ani, când ”şcoala de devenit adesea o fabrică de note pentru bani”. El a subliniat că fondul de burse din sistemul universitar este mai mare în anul universitar viitor, decât în perioada 2022- 2023, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
”Bursele în sistemul preuniversitar sunt normalizate pentru a evita distorsiunile din ultimii ani, în care şcoala de devenit adesea o fabrică de note pentru bani! Dacă nu interveneam acum, mai ales în zona burselor de merit, cred, sincer, văzând unele reacţii din sistem, că şcoala nu mai putea fi salvată de ea însăşi. În ultimii ani am adus în şcoală «ethosul banilor» prin «bursiadă», iar aici nu mă aveţi partener (…) Bursele/premiile au alte funcţii, aşa cum le propunem aici şi unde mă aveţi partener”, a transmis Daniel David, luni, într-un comunicat de presă.
Ministrul Educaţiei dă asigurări că elevii care au nevoie de sprijin pentru a merge la şcoală vor fi ajutaţi.
”Copiii care au nevoie să fie ajutaţi să poată să vină la şcoală, vor fi ajutaţi! Într-adevăr, prin burse sociale, copiii care au nevoie vor fi susţinuţi pe tot parcursul anului pentru a putea participa la şcoală (inclusiv, bursele pentru mamele minore)”, a declarat David.
Bursele de merit vor acoperi 15% dintr-o clasă, în timp ce bursele tehnologice vor continua să existe.
”Meritul va fi merit! Aici bursele de merit sunt situaţii de excepţie într-un sistem de învăţământ gratuit şi obligatoriu şi vor acoperi maximum 15% dintr-o clasă, cu nota 9 ca limită. Bursele tehnologice în programele de pregătire profesională vor continua ca până acum”, a mai precizat ministrul Educaţiei.
De asemenea, elevii olimpici vor fi recompensaţi.
”Excelenţa olimpicilor va fi onorată prin premii: rămân neschimbate ca tipologie, dar cu valori uşor crescute. Spre exemplu, o menţiune internaţională va avea valoarea lunară, timp de 12 luni, a unei burse de merit, iar premiile I, II şi III, obţinute la nivel internaţional, sunt premiate în ţară cu valori între 4.000 – 2.000 EUR (putând acoperi mult mai multe burse lunare de merit, timp de cel puţin un an). În fine, olimpicii sunt eligibili şi pentru celelalte categorii de burse – sociale şi merit – şi îşi păstrează avantajele la înscrierea la liceu şi la facultate. Aşadar, pentru un demers voluntar, susţinerea financiar-instituţională este una pe care o consider adecvată, în condiţii de criză financiară”, a mai transmis Daniel David.
Ministrul Educaţiei s-a referit şi la fondul de burse din învăţământul universitar despre care spune că este mai mare decât a fost în perioada 2022 – 2023.
”Fondul de burse în învăţământul universitar, cu toată redimensionarea de acum, va fi în 2025 – 2026 mai mare decât în 2022 – 2023! Acum, în criză, nu putem însă ţine pasul cu creşterile, poate bine intenţionate, dar complet nesustenabile din 2023 – 2024/2024 – 2025 şi nu le putem acoperi, aşa cum sunt de altfel cele mai multe practici în lume, decât pentru perioada studiilor (nu oprim, însă, universităţile care doresc/îşi permit să le acopere tot anul). Dar vom căuta modalităţi complementare pentru susţinerea studenţilor, inclusiv prin discuţii cu organizaţiile studenţilor. De altfel, măsura este una temporară, pentru un ciclu de studiu de 3 ani, urmând în acest timp să căutăm un mecanism de finanţare mai bun (ex.: deoarece bursa este neimpozitată, referinţa nu poate să fie salariul minim brut, ci, aşa cum s-a propus acum, salariul minim net). În fine, atenţie, studenţii doctoranzi cu bursă nu sunt afectaţi în niciun fel, aceştia având o componentă continuă de cercetare în cadrul activităţilor lor”, a mai precizat Daniel David.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.