G4Media.ro

DOCUMENT Ordonanța Militară 8: Piețele agroalimentare rămân deschise pe durata stării de…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

DOCUMENT Ordonanța Militară 8: Piețele agroalimentare rămân deschise pe durata stării de urgență/ Se interzice exportul de grâu, zahăr sau ulei

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a anunțat că a fost emisă Ordonanța Militară 8,  prin care a fost interzis exportul de unor produse agroalimentare, precum grâul, porumbul, zahărul sau ulei. Totodată, au fost interzise toate tranzacțiile cu acțiuni ale firmelor din sectorul energetic.

De asemenea, Marcel Vela a precizat că piețele agroalimentare vor rămâne deschise în perioada stării de urgență, în   condițiile în care se apropie sărbătorile pascale.

Puteți citi integral textul Ordonanței Militare AICI.

Iată principalele declarații făcute de cei trei demnitari:

Marcel Vela: Intrăm într-o perioadă foarte importantă pentru toată creștinătatea. Sunt conștient că mă adresez unui popor majoritar creștin, cu frica lui Dumnezeu. Au venit peste noi momente mai grele decât ne imagineam vreodată. Au adus schimbări majore în viața tuturor. Tragediile au lovit crunt. Stând în casă, evitând pe cât posibil interacțiunile, vom reuși să intrăm mai repede în normalitate. Știu că v-ați dori să fiți la Biserică în noapte de Înviere și la masă cu cei dragi, dar e mai bine să respectăm prevederile legale
-Nu vrem să avem o explozie a numărului de cazuri. Am suplimentat patrulele. Poliția, jandarmeria, armata, pompierii sunt zilnic în misiuni operative, cu pese 36.000 de angajați zilnic în misiune.
-Azi am semnat Ordonanța Militară 8, aprobată de premier. Principalele prevederi sunt: Cu condiția respectării măsruilor anterioare, din această seară e permisă circulația în afara locuinței pentru posesorii de permis de pescuit comercial pentru pescuit și comercializarea produselor. E permisă circulația apicultorilor spre stupină sau pentru deplasarea stupinei. Trebuie dovadă pentru calitatea de apicultor. E permisă circulația în afara locuinței pentru achiziția de autovehicule, piese și reparații auto.
-Am prelungit interdicția zorurilor cu Spania pentru încă 14 zile, începând din 14 aprilie. Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată durata stării de urgență pentru producătorii care au certificat. Unitățile fito-farmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgență.
-Există și o anexă despre închiderea totală sau parțială a unor puncte de trecere a frontierei sau deschiderea unora dintre ele. Prin punctele de la granița cu Ungaria se permite intrarea și ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu utilaje agricole. Se exceptează de la măsurile de izolare sau carantinare lucrătorii transfrontalieri de la granița cu Ungaria care nu au simptome specifice infectării cu coronavirus. Se aplică o excepție de la izolare sau carantinare pentru tehnicienii care vin în România pentru instalare, service pentru tehnica medicală.
-Pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exportul următoarelor produse: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei, zahăr, produse de brutărie, biscuiți, turte. Procedurile de export aflate deja în derulare se supendă pe durata stării de urgență.
-Pentru siguranța alimentară se suspendă activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare supuse acestor restricții.
-Pe perioada stării de urgență se suspendă procedurile de vânzare/ cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora.
-Se recomandă autorităților administrației publice locale și proprietarilor, persoane fizice sau juridice, să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la intrările în imobilele cu destinația de locuințe colective și să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor și celelalte spații comune din interiorul acestor imobile.
-În zilele de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare își pot prelungi programul de funcționare în funcție de necesități.
-Am fost azi martorii unei situații neplăcute la Cluj. Începând de azi, autoritățile competente vor aviza orice transport aerian, chiar dacă aeroporturile sunt sub autoritatea autorităților județene.

Bogdan Despescu: -Pentru cei aflați în afara țării: dacă veniți în Români, veți petrece Paștele în carantină sau izolare! Nu ne dorim să aplicăm sancțiuni sau să facem dosare penale.
-Acțiuni pentru deplasarea în siguranță a 46 de vehicule cu echipamente medicale. Au intrat ieri 10.500 de persoane, dintre care 5.500 de cetățeni români.
-Eroi sunt și polițiștii, jandarmii, militarii, alături de personalul medical. Cu toții suntem în aceeași echipă și ne aflăm în sprijinul colegilor noștri.
-Facem apel, dragi români, să ne semnalați orice rabat de la reglementările în  vigoare.

Raed Arafat: -N-au fost sistate ambulatoriile, nici  activitățile din spitale doar că s-a dat medicului alegerea să opereze un pacient acum sau peste o lună. Sunt afecțiuni, precum tratamentele oncologice, femeile gravide care necesită controale ș.a. care nu pot fi amânate. În alte cazuri, pot fi amânate, inclusiv pentru a proteja pacienții ca să nu vină în spitale unde pot fi expuși. Este o logică și sper că toți colegii au înțeles această logică. Casele de asigurări nu pot sista plata la ambulatorii.

Marcel Vela: -Prin ceea ce trecem noi toți este una din lecțiile vieții și cred că acum este momentul să dovedim capacitatea de a fi disciplinați și uniți. Toți simțim această durere a separării de cei dragi. Eforturile noastre vor duce la rezultate, dar fac un apel să fie respectate regulile. Gesturile necugetate se pot plăti scump, chiar dacă nu imediat.
-Sportivi campioni s-au oferit să vină alături de colegii lor în stradă.
-Sunt convins că întreaga Românie resimte aceeași recunoștință față de cei din prima linie care muncesc ceas de ceas. Fac apel la spiritul civic și la dragostea față de țară a celro din diaspora să rămână acolo și să-i iubească pe cei dragi de la distanță.

________________________________________________________

Precedentele declarații în acest format au avut loc sâmbătă când ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat principalele prevederi ale Ordonanței Militare nr. 7, printre care instituirea carantinei totale în orașul Țăndărei, avertizând că sunt strict interzise ieșirea și intrarea în oraș prin alte zone decât cele publice.

„Din păcate, un alt factor care ne determină să introducem noi ordonanţe militare este şi comportamentul unora dintre cetăţeni, oameni care pur şi simplu nu înţeleg cât este de periculos ceea ce fac atât pentru ei, cât şi pentru alţii. Vreau să le comunic, legea este pentru toţi şi toţi trebuie să o respectăm. Avem deja primul cetăţean arestat preventiv pentru că nu s-a supus indicaţiilor date de poliţişti şi a încercat să fugă de agenţii care l-au oprit la un filtru – s-a întâmplat la Vaslui. În judeţul Ialomiţa, din totalul cazurilor confirmate pozitiv în jurul prânzului – de 48 de persoane, 31 sunt din Ţăndărei, un procent de peste 60%, iar din totalul de 8 pacienţi decedaţi, 7 sunt toţi din oraşul Ţăndărei. Vă rog pe dumneavoastră să faceţi procentul. Aşadar, în Ordonanţa militară numărul 7, emisă astăzi, 4 aprilie am stabilit: Se instituie carantină pentru localitatea Ţăndărei”, a afirmat ministrul Vela.

Foto: Marcel Vela și Raed Arafat (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Cei trei maimutoi ne abereaza iar spre mizul noptii.

  2. Întreb și eu: toată ziua ce-au păzit?

  3. safe bets 23:15

  4. Securiștii dimineața ridicau de acasă….

    • Bine că, este armata cu tine, Wer

  5. Romania are una dintre cele mai mai productii de grau din UE, chiar multumita fondurilor UE prin care a fost modernizat acest sector… iar acum, in vreme de criza, oprim exporturile.
    Pe langa faptul ca dezechilibreaza balanta comerciala (uzina Dacia oricum nu va mai exporta foarte mult in urmatoarea perioada) este posibil ca aceasta masura sa atraga blocarea importurilor de alimente din UE.

    • @George, sunt si alte aspecte care trebuie luate in considerare.
      Țările foarte bogate (nu neaparat din UE, ci din desert, gen Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite unde nu exista astfel de culturi de grâne), cumpara la preturi mari inca de pe acum stocuri imense de alimente greu perisabile (din categoria celor mentionate mai sus),
      iar producătorii/ comercianții evident ca vor vinde nestigheriti celui care plateste cel mai mult. Asta după ce își păstrează cateva stocuri generoase pentru familia lui si prietenii lui.
      Doar ieri citeam cum Emirates își folosește acum întreaga flota de avioane sa importe stocuri de hrana in tara. Astăzi citeam cum Arabia Saudita, foarte bogata in lichidități si ea, profita de criza din UE si achiziționează acțiuni in companii petroliere si alte active strategice din Europa.

      In principiu noi ca popor putem supraviețui dacă avem hrana si utilități de baza la preturi decente, indiferent ce se intampla la nivel global. Suntem foarte norocosi ca in România avem o natura darnica; acum apar pe piața fructele si verdețurile locale, mai avem livezile noastre, dacă se vor asigura si stocuri de grâne pentru un an cu o rație de 1kg grâu/ 3 zile/ cap locuitor – va fi ok. Pana nu exista rezerva asta strategica de grâne/ ulei asigurata la nivel de tara, nu ne permitem sa vindem străinilor.
      Dacă vindem si rămânem fără stocuri va trebui sa cumpărăm inapoi la preturi triple sau si mai mari…hai sa fim serioși: cel care a cumpărat la preț dublu îți vinde numai dacă are si el un câștig generos. Intr-un astfel de scenariu, sigur multi nu-si vor mai permite sa-si cumpere de mâncare. Famina si malnutriția va ucide mult mai mulți decât COVID-ul. Dacă romanii nu vor mai avea aceleași venituri in 2020 pe care le aveau anul trecut, măcar sa aibă hrana din producție interna la preturi accesibile pentru noul lor buget!
      Au gândit foarte bine de data asta guvernanții, chiar merita apreciați. Considera ca masura a fost luată pentru a controla piața si a evita creșterea prețurilor peste nivelul de trai al majorității romanilor.

    • Nu-ti mai bate capul cu Georg, el este un exponent tipic al materialismului exarcerbat sau gandirii #.

    • E secetă băi nene,nu se face nimic! Tot ce producem trebuie să rămână în țară să ai ce băga sub nas! Ăștia de mai sus de nu va convine ca au iesit oamenii să vă spună ordonanța la 23:00 …aveți de prașit, ieșiți la coasă, unde va grăbiți așa la somn!

  6. Grau si ulei inteleg, dar zahar? Oh wait, daaa, am uitat de tzuiculitza, se stie ca orice bautura de calitate se face cu zahar cat mai mult

  7. Cea mai tare măsură mi se pare asta cu interzicerea exporturilor și a vânzării acțiunilor. Speculatorii crapa de ciuda!

  8. Foarte tare mi s-a parut ca a anuntat ca inaintea celor 2 Sarbatori Pascale, magazinele au permis sa aiba program prelungit de joi pana sambata. A anuntat asta joi la 23.30, in conditiile in care Pastele Catolic e duminica

  9. Bun. Oprim exporturile de materii prime. Ce le opreste pe alte tari sa-si opreasca exporturile catre Romania? Ne ajungem cu productia noastra?
    La noi se face faina din graul ala? Se produce ceva?
    Eu cred ca aceste restrictii vor face mai mult rau decat bine.
    @Gigi Asta cu crapatul speculatorilor. Care e problema daca speculeaza? Faci tu analiza in locul lor? Le dai tu valuta sa investeasca?
    Interventia statului in economie este scarboasa si ne va afecta pe toti. Este incredibila aroganta autoritatilor de a crede ca interventia lor in economie nu va afecta echilibrul acesteia.
    Pt cei care mai tineti minte hiperinflatia din anii ’90 va recomand sa cumparati aur si argint.

  10. de pieti volante au cunostinta cretinii astia de guvid ai lui lucovid??!! ar fi usor ca batranii sa coboare din bloc ,castiga timp evita si deplasarile lungi si aglomerarea unor locatii !!!