G4Media.ro

Ministrul Aurescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale…

sursa foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Aurescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei

În contextul celebrării a trei decenii de relaţii diplomatice între România şi Ucraina, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reiterat marţi sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, precum şi pentru dreptul acestui stat de a-şi decide liber cursul politicii sale externe şi de securitate.

Aurescu i-a transmis omologului ucrainean, Dmytro Kuleba, încrederea că opţiunea democratică a poporului ucrainean constituie o forţă motrice a procesului de reforme din Ucraina.

În scrisoarea sa, Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa relaţiei cu Ucraina şi a reiterat angajamentul pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, în spiritul valorilor europene şi în conformitate cu agenda europeană şi euroatlantică a Ucrainei.

Ministrul român de Externe a exprimat speranţa că dialogul deschis şi consistent, pe care l-a promovat şi susţinut constant, prin numeroase contacte directe în ultimii doi ani cu omologul său, va aduce soluţii rapide şi durabile la problemele identitare ale minorităţii române din Ucraina. Totodată, el a evidenţiat angajamentul pentru dinamizarea cooperării transfrontaliere şi în domenii sectoriale de interes comun.

Subliniind aspiraţia comună a popoarelor român şi ucrainean pentru stabilitate, prosperitate şi securitate ca principii ale cooperării bilaterale, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat încrederea că interacţiunea comună, pe aceste baze, poate deveni un exemplu în regiune, arată MAE.

Ucraina şi-a proclamat independenţa la 24 august 1991, iar România a recunoscut noul stat la 8 ianuarie 1992.

România şi Ucraina au stabilit formal relaţii diplomatice la 1 februarie 1992.

România a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat Acordul de asociere UE – Ucraina, la 3 iulie 2014.

Sursa foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Atât si nimic in plus!

  2. Integritatea Ucrainei imcalca integritatea Romaniei. Ucraina ocupa teritorii romanesti. Se pare ca ministrul nostru de externe nu ia partea Romaniei, ci ia partea celui care ocupa tinuturi ale Romaniei, iar pentru asta cuvantul din dictionar este “tradare”.

  3. Și ceva despre românii care trăiesc în Ucraina?? Nimic a ?? Nimic despre inchiderea școlilor de limbă română? Nimic despre dezastrul ecologic provocat de Bastroe? Asta e poate la anu’.

  4. Haios este ca dl Aurescu a fost avocatul Romaniei in procesul cu Ucraina pentru insula serpilor, pe care a pierdut-o in pofida Ucrainei, deci cunoaste bine integritatea teritoriala. A castigat totusi apele teritoriale ca sa dim drepti pana la capat

  5. Face ce poate si ce ii permit alți mai mari. Totuși Bogdan Aurescu este cu siguranța cel mai bun ministru de externe pe care la dat Romani de la revoluție. Nu este un bun politician si nici la diplomație nu excelează totuși este un diplomat de excepție , este părere particulare ca nu excelează la fel de bine ca atunci când era avocat al României dar poate mă înșel. Dar este cu siguranța unul din cei mai valoroși omeni politici Romani de după revoluție nu știu cu cine sa îl compar. Serviciile pe care lea adus României prin munca lui foarte mari si sincer nu știu sa fie altcineva care măcar a încercat darmite sa reușească ce a făcut el. In vine in minte un sigur nume fostul maistru al justiție Tudor Toader urat de mulți dar va trece mileniul si tot nu veți scapă de ce a făcut. Fiecare escepțional in felul lui păcat ca romani nu apreciază cu adevar niste omaneni exeptionali ca suntem de acord cu ei nu sau nu le exclude valoarea.

  6. Ăsta nici măcar nu știe ce dreaq susține. România este o țară de vasali până la urmă și ar trebui de aici să se înceapă cu asemenea expresii. Până la urmă e posibil ca ucraina să scape și românica să devină colhoz rusesc cu toate trupele nato pe aicisha. Și toate astea din cauza unora ca ăsta care vorbesc numai prostii.

  7. E precum o rata care macane fara rost.
    Cum sustinem ? verbal toti sunt eroi dar nah mai departe ceva masuri de luat in seama pentru rusi? sa nu le mai consumam gazele ? sa le cerem si noi sasi retraga trupele de ocupatie de pe teritoriul romanesc? stiu moldovenii pentru bolsevici sunt altceva decat romani.

  8. Moare de grija Ucrainei,da de poporul roman il doare-n cot,poate nici acolo…Toti astia,dupa revolutie s-au trezit in niste functii prea mari pentru ei!Minti inguste, ca sa stii ce sa faci pentru o tara trebuie sa te lumineze DUMNEZEU,altfel n-ai nici o sansa,da pentru asta trebuie sa fii credincios si sa te rogi!Macar atata sa fi invatat din istoria neamului!

  9. Daca nu isi cere scuze ca Romania ocupa chipurile pamant istoric ukrainian, adica sudul Bucovinei, Maramuresul istoric si Delta Dunarii, tot degeaba.