G4Media.ro

Ministrul Apărării de la Chișinău: Rusia reprezintă cel mai mare pericol la…

Sursa Foto: .researchgate.net

Ministrul Apărării de la Chișinău: Rusia reprezintă cel mai mare pericol la adresa R. Moldova, în special prin războiul hibrid

Federația Rusă reprezintă cel mai mare pericol la adresa R. Moldova, în special prin războiul hibrid lansat împotriva Chișinăului și prin staționarea ilegală a trupelor sale în stânga Nistrului, a declarat ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul unui interviu pentru Moldova 1, transmite Deschide.md.

”Federația Rusă este cea care ne face ca noi să avem o situație tensionată în Republica Moldova. Aceste tensiuni se reflectă ca rezultat al războiului hibrid condus împotriva Republicii Moldova, staționarea ilegală a trupelor Federației Ruse în stânga Nistrului, prezența depozitelor de muniții și multe altele”, a declarat Nosatîi.

Potrivit acestuia, conflictul din Ucraina a determinat autoritățile R. Moldova să sporească capacitățile de reziliență și să avanseze spre atingerea obiectivului de integrare europeană.

”Bugetul pentru anul acesta a fost dublat, ceea ce a constituit 0,55 din PIB-ul național. Bugetul pentru anul viitor va constitui aproximativ două miliarde de lei și va fi o mică creștere, aproape 0,6 din PIB. Ceea ce ne va permite continuarea acestor proiecte inițiate și dezvoltarea altora care sunt doar în beneficiul cetățenilor, în beneficiul dezvoltării sistemului de apărate pentru asigurarea păcii și securității în Republica Moldova” subliniază Nosatîi.

Ministrul Apărării a reiterat că, prin creșterea bugetului pentru Armata Națională, se va investi mai mult în securitate, inclusiv în arhitectura de supraveghere a spațiului aerian. Declarația vine în contextul în care, recent, Armata Națională a Moldovei a primit în dotare primul radar, care urmează să devină operațional în următoarele săptămâni.

”Am avansat destul de mult. Am avut niște vizite împreună cu specialiștii noștri pentru a determina ce fel de sisteme avem nevoie, câte și unde ar fi mai bine poziționate, ceea ce ne va permite să avem o arhitectură dezvoltată pentru supravegherea spațiului aerian. Aceasta ne-a permis să identificăm și următorul radar de care avem nevoie. Acum, companiile care se ocupă de achiziție sunt în proces de licitație internațională” a declarat Nosatîi.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, Armata Moldovei a recepționat un sistem de supraveghere aeriană. Radarul a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze THALES, care a asigurat sprijinul informațional și logistic.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...