G4Media.ro

Ministrul agriculturii: Lucrăm la o schemă de sprijin pentru relansarea creşterii porcului…

Sursa Foto: Pexels

Ministrul agriculturii: Lucrăm la o schemă de sprijin pentru relansarea creşterii porcului în România / Capacitatea de producţie în acest domeniu este sub 30% din consum

Vom iniţia un proiect de lege pentru relansarea creşterii porcului în România, astfel încât să se poată respecta şi tradiţia, dar să dăm ocazia să o poată face şi celor care cresc porci în sistem comercial, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

„Pentru că ştiu că există o problemă reală a creşterii porcului în România şi a cărnii de porc, din nefericire şi în urma evoluţiei explozive din ultimii ani a pestei porcine africane, capacitatea de producţie în acest domeniu este sub 30% din consum. Pe de altă parte, ne confruntăm cu stocuri mari de carne de porc chiar şi la această capacitate scăzută, pentru că din alte zone vin cantităţi mari de carne la preţuri mult mai mici. Lucrăm la o schemă de sprijin, pe de o parte şi de a relansa creşterea porcului în România, dar în acelaşi timp să combatem şi să eradicăm pesta porcină africană. De aceea pentru a nu politiza acest aspect, pentru că am văzut că există această tendinţa, vom lansa un proiect de lege care cred că va fi acceptat în Comisia de Agricultură de către tot spectrul politic, prin care să încercăm să fundamentăm această relansare a creşterii porcului în România”, spus Oros, citat de Agerpres.

El a precizat că prin acest proiect de lege se va respecta şi tradiţia creşterii porcului în gospodăriile populaţiei, dar în acelaşi timp se va oferi ocazia creşterii în sistem industrial astfel încât în câţiva ani consumul intern să fie acoperit din producţia internă.

„Vrem să respectăm şi tradiţia, creşterea porcului în gospodărie, dar în acelaşi timp să găsim o modalitate de a respecta măsuri de biosecuritate care să dea ocazia celor care cresc porcul în sistem comercial, în sistem industrial, să o poată face, pentru ca în câţiva ani să ajungem ca măcar consumul intern să fie acoperit de producţia internă şi să folosim în hrana acestor animale multe dintre cerealele pe care le exportăm. Vrem să ieşim din această paradigmă a faptului că exportăm materie primă şi importăm produse finite generând în 5 ani de zile un deficit al balanţei comerciale de peste 1,2 miliarde de euro. Ne gândim şi la relansarea creşterii porcului în sistem industrial, în sistem comercial, dar atunci când o facem, să ţinem cont şi de măsuri de biosecuritate, pentru că din nefericire aproape toată suprafaţa ţării în toate judeţele sunt focare active de pesta porcină africană”, a subliniat Oros.

România a înregistrat în 2019 un deficit de 1,225 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu peste 8% faţă de 2018, când s-a cifrat la 1,133 miliarde de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Anul trecut, importurile de carne de porc au crescut din punct de vedere valoric faţă de 2018, în condiţiile în care din punct de vedere cantitativ au scăzut uşor, ocupând însă în continuare prima poziţie în topul produselor aduse de pe piaţa externă.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019 au fost importate 288.417 tone de carne de porc, pentru care s-au cheltuit 629,5 milioane de euro, în timp ce anul anterior s-au adus de pe piaţa UE şi din ţări terţe 294.007 tone, în valoare de 519,2 milioane de euro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Cred că cercetătorii lui Mandolina ar trebui să proiecteze si o mască pentru porc, asta ca o primă măsură de relansare

  2. Porcarul s-a scos, desi se spune cum ca puscaria Rahova n-ar fi chiar locul ideal pentru cresterea porcilor, din cauza noxelor emise de autovehiculele reparate in Atelierul Auto…

    • 🤣🤣🤣🤣
      Sa-l ia Scaraoțchi pe porcarul șef al țării…
      Este vorba și de țăranii care trăiesc din creșterea animalelor…. își asigură și hrana familei și mai fac si câte un bănuț din vânzarea produșilor( adică porcii mici) cât si carne ….
      Apropo…. porcarul cred că se visează la Fortaleza… sper că mai rămâne în continuare la izolare că vârsta este cam înaintată…😜

    • Sa viseze cat o vrea, ca oricum Politia din Fortaleza nu mai lasa de ceva vreme infractorii dovediti sa mai intre in statiune…

  3. S-a trezit și Orosz după ploaie?!