G4Media.ro

Ministrul Agriculturii: Există pe piaţă o cantitate de grâu suficientă pentru a…

Sursa foto: Pixabay

Ministrul Agriculturii: Există pe piaţă o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificaţie şi pentru furajare

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, spune că la minister se face monitorizarea stocurilor în permanenţă, atât la nivelul comercianţilor şi furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie şi sunt întocmite zilnic rapoarte, iar datele arată că sunt suficiente stocuri de materie primă. Oficialul spune că românii nu trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere, deoarece România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar, relatează News.ro.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut, marţi, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) şi cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN.

Discuţiile au avut loc în contextul acţiunii de monitorizare a stocurilor de cereale de către Ministerul Agriculturii, demarată ca urmare a schimbărilor survenite pe piaţa internaţională după declanşarea agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.

Ministrul Agriculturii a transmis celor prezenţi la discuţii că, potrivit analizei realizate de MADR, în acest moment există pe piaţă o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificaţie, necesarul pentru furajare, precum şi pentru acoperirea cantităţilor contractate la export.

“În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanenţă, atât la nivelul comercianţilor şi furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situaţia stocurilor de cereale din depozitele autorizate şi din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiţi să intervenim cu măsurile adecvate. Datele la zi arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, aşadar românii nu trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

La rândul său, Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, a afirmat că a solicitat această întâlnire cu principalii cumpăratori de grâu în prezenţa ministrului pentru face o analiză a balanţei grâului, astfel încât să aibă asigurate cantităţile pentru panificaţie până la noua recoltă şi pentru a se nu crea probleme în aprovizionarea populaţiei.

”Consider că printr-o monitorizare foarte atentă a achiziţiilor de grâu pentru consum intern şi, eventual, pentru export vom reuşi să realizăm ce ne-am propus, adică să nu avem goluri în aprovizionarea cu grâu a morilor”, a spus Aurel Popescu.

Ministrul Adrian Chesnoiu a subliniat importanţa dialogului constructiv pentru ca împreună cu toţi cei implicaţi să fie identificate soluţii, astfel încât industria de morărit-panificaţie să rămână viabilă. În acest sens, participanţii la întâlnire au agreat ideea continuării acestor întâlniri, mai ales în contextul actual, pentru a avea o monitorizare permanentă a situaţiei şi a se dispune măsurile necesare eliminării riscurilor ce pot apărea în lanţul de aprovizionare a populaţiei cu produse agroalimentare.

”Am fost şi rămânem adepţii dialogului. Acest lucru este cu atât mai important astăzi, în contextul crizei declanşate de agresiunea rusească din Ucraina. Credem că este datoria noastră să ne asiguram ca există suficiente stocuri de grâu la nivel naţional pentru a acoperi consumul populaţiei până la noua recoltă, dar şi să menţinem România ca un partener solid şi predictibil pe pieţele internaţionale. Le mulţumesc tuturor celor care au participat, în special domnului ministru pentru iniţiativa organizării acestei întâlniri”, spune Vasile Varvaroi, preşedintele ARCPA.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Cat? Lasa-ne pe noi sa hotaram cat e suficient si cat nu e.

    • Care „noi”?
      Ce anume te califica pentru „sa hotaram cat e suficient si cat nu e”?

      Nu zic ca astia ar fi niste ingeri, dar deciziile de vanzare/cumparare la grau se iau pe alte criterii nu prn referendum.
      Simplist: daca ai in exces si pretul e bun poti sa vinzi ca sa faci bani acum pentru ceva ce nu ai in exces acum. In realitate e ceva mai complicat dar in niciun caz nu e pe baza de „Lasa-ne pe noi” …

  2. Probleme or sa apara la vara cand ucraina nu o sa aiba ce exporta. Probabil nu si-au exportat până acum doar 25%, restul de 75% a fost deja exportat.

  3. În situație de război la granița rezervele statului trebuie sa acopere si anul în curs nu până la noua recoltă care nu se stie cum va fi sau daca poate fi recoltat.

  4. Pentru ce perioada sunt stocurile suficiente?

    • Pana in iulie, după aia depinde de cel de sus si țar.

  5. Și păcăliciul ăsta face ca Rafila cu iodura de potasiu, avem pentru toată lumea și când au verificat stocul pauză. De ce toate țările au oprit exportul numai noi nu. De ce nu spune clar ce cantitate este.

    • Si unde tii graul? In sufragerie.
      Foarte bine ca profita de cresterea pretului.
      Toate silozurile la noi au incaput pe mana elvetienilor si a chinezilor. Intrebati-l pe Ponta de ce?
      Hai sa vedem cat costa stocarea unei tone de cereale in siloz.
      Cand produci de 4 ori mai mult decat consumul propriu e foarte bine ca ai unde sa vinzi.